Ylemmät Toimihenkilöt YTN

Työaikalain soveltamisalakirjaus jättää liikaa tulkinnanvaraa

Jaa

Tällä viikolla eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunta antoi mietintönsä esitykseen uudeksi työaikalaiksi, joka on tarkoitus hyväksyä vielä tällä hallituskaudella. Valiokunta esittää uusia muotoiluja lakiesitykseen, joista soveltamisalaan liittyvät muutokset koskevat erityisesti ylempien toimihenkilöiden asemaa.

Valiokunta esittää, että lain soveltamisen ulkopuolelle jäisivät sellaiset työt, joita tehdään kokonaan muualla kuin kiinteässä työpisteessä, työ on luonteeltaan liikkuvaa tai jossa työntekijän työaika määräytyy valtaosin asiakkaan kanssa sovittujen aikataulujen mukaan.

- Nämä määrittelyt uhkaavat johtaa liian laveaan laintulkintaan, jonka myötä työnantajat jättäisivät laajemminkin asiantuntijatyön lain soveltamisen ulkopuolelle, varoittaa puheenjohtaja Teemu Hankamäki.

- Asiantuntijatyö on suurelta osin juuri sellaista, joita perusteluiden erityispiirteissä mainitaan sellaisiksi syiksi, jonka perusteella työntekijä voitaisiin jättää lain ulkopuolelle, Hankamäki huomauttaa. - Siksi kannamme huolta edelleen lain soveltamisalasta asiantuntijatyön osalta. Mielestämme lain uudistaminen ei ole onnistunutta, mikäli sen voimaan tultua joudutaan heti kättelyssä hakemaan oikeuskäytäntöä tuomioistuimesta, jatkaa Hankamäki.

- Tässä ei suinkaan ole kysymys yhdentekevästä asiasta, sillä työaikalailla on suora suhde myös työsuojelullisiin kysymyksiin, Hankamäki muistuttaa. - Vuosien mittaan ylempien toimihenkilöiden työssäjaksaminen on merkittävästi heikentynyt ja työhyvinvoinnin edistäminen on muutoinkin ajankohtainen yhteiskunnallinen kysymys, johon myös uuden lain tulisi osaltaan vastata, Hankamäki summaa.

Lisätiedot:

Teemu Hankamäki, puheenjohtaja
p. 040 709 6681  

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ylemmät Toimihenkilöt YTN
Ratavartijankatu 2
00520 Helsinki

0207 699 840http://www.ytn.fi/

Ylemmät toimihenkilöt YTN on Akavan yksityisen sektorin neuvottelujärjestö. Vastaamme Akavan kentässä ylempien toimihenkilöiden sopimustoiminnasta teollisuudessa sekä liike- ja palvelualoilla. Jäseninämme on 20 akavalaista liittoa, joiden kautta edustamme 170 000 asiantuntijaa ja esimiestä eri toimialoilla.

 

 

 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ylemmät Toimihenkilöt YTN

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme