Suomen Yrittäjät

Työelämägallup: Puolet työllisistä on sitä mieltä, että Suomessa tarvitaan lisää ulkomaista työvoimaa

Jaa
Puolet työelämässä olevista on sitä mieltä, että Suomessa tarvitaan lisää ulkomaista työvoimaa, osoittaa Suomen Yrittäjien teettämä Työelämägallup. Oleskelulupaprosessin sujuvoittaminen ja työkalut työpaikalle kotimaisten kielten kehittämiseksi ovat vastaajien mielestä tärkeimmät keinot ulkomaisen työvoiman sijoittumiseksi työyhteisöön. Yrittäjät peräänkuuluttaa konkreettisia tekoja työperäisen maahanmuuton kirittämiseksi, kuten verovähennyksiä kansainvälisten osaajien maahanmuuttokustannuksiin.
Verkostopäällikkö Aicha Manai Suomen Yrittäjistä. Kuva: Markus Sommers
Verkostopäällikkö Aicha Manai Suomen Yrittäjistä. Kuva: Markus Sommers

Ulkomaisen työvoiman lisäämistä vastustaa noin kolmannes (32 %). Hieman alle viidennes (18 %) ei osaa ottaa kantaa asiaan. 

Noin viidennes (21 %) arvioi, että omalla työpaikalla on tarvetta saada ulkomaista työvoimaa. Kaksi kolmesta on eri mieltä. 18–29-vuotiaat, johtavassa asemassa olevat ja toimihenkilöt arvioivat tarpeen suurimmaksi, työntekijät, yrittäjät ja työttömät vähäisimmäksi.

“Lähes 75 prosenttia yrityksistä kertoo kärsivänsä työvoimapulasta ja 300 000 ihmistä on työttömänä tai lomautettuna. Kohtaanto-ongelma on yksi työelämämme viheliäisimmistä pulmista. Tarvitsemme tehokkaan täydennyskoulutusten lisäksi mittavia satsauksia ulkomaisen työvoiman rekrytoimiseksi”, verkostopäällikkö Aicha Manai Yrittäjistä sanoo.

Keinot tilanteen parantamiseksi on olemassa 

Työperäisten maahanmuuttajien oleskelulupaprosessin sujuvoittaminen ja työkalujen saaminen työpaikalle suomen ja ruotsin kielen kehittämiseksi ovat vastaajien mielestä tärkeimmät keinot, kun tavoitteena on lisätä ulkomaisen työvoiman sijoittumista työyhteisöön.

Esiin nousevat myös monimuotoisen johtamisen osaamisen ja työyhteisön valmiuksien vahvistamisen toimia kaksi- ja monikielisesti. Tärkeinä näitä asioita pitävät noin 70 prosenttia työelämässä olevista.

“Rakenteellisten uudistusten lisäksi työyhteisöissä ja yhteiskunnassa laajemminkin olisi hyvä käydä realistisia keskusteluja siitä, miltä tulevaisuuden monimuotoinen työelämä tulee näyttämään. Me tuemme työnantajia muutoksessa muun muassa kouluttamalla yrityksiä monikielisen työyhteisön johtamisesta”, Manai sanoo

“Hyvä, että Maahanmuuttovirasto tehostaa juuri nyt oleskelulupaprosesseja. Toimiva lupajärjestelmä on vähimmäisvaatimus. Työelämägallupin vastaajista 71 prosenttia pitää oleskelulupaprosessien sujuvoittamista tärkeänä tai erittäin tärkeänä.”

“Esimerkiksi kansainvälisten opiskelijoiden lukukausimaksuille tulisi antaa osittainen verovähennysoikeus, kun he jäävät Suomeen töihin ja myöntää pysyvä oleskelulupa. Yrittäjät ehdottaa, että hallitus asettaa määrälliset tavoitteet työ- ja koulutusperusteiselle maahanmuutolle ja mitoittaa toimenpiteensä sen mukaisiksi.”

Näin kysyttiin

- Työelämägallupin toteutti Kantar Public Oy Suomen Yrittäjien toimeksiannosta.

- Tutkimuksessa oli 1511 vastaajaa, joista työllisiä 1028 (palkansaajat, yrittäjät, lomautetut ja työttömät).

-  Aineisto edustaa kohderyhmän työelämässä mukana olevia suomalaisia.

- Tutkimusaineisto on väestöedustava vastaajien sukupuolen, iän ja asuinalueen mukaan.

- Tutkimuksen kohderyhmä poimittu valtakunnallisesta Forum -nettipaneelista.

- Tulosten luottamusväli kokonaistuloksen (n=1028) osalta on +- 3,1 %-yksikköä 50 % tulostasolla.

- Kysely tehtiin 19. - 26.1.2023.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:

Suomen Yrittäjien verkostopäällikkö Aicha Manai 044 555 3220, aicha.manai@yrittajat.fi

Yrittäjä, Suomen Yrittäjien Maahanmuuttaja verkoston johtoryhmän jäsen Ali Giray, 040 027 3425. Ali.giray@arife.fi

Kuvat

Verkostopäällikkö Aicha Manai Suomen Yrittäjistä. Kuva: Markus Sommers
Verkostopäällikkö Aicha Manai Suomen Yrittäjistä. Kuva: Markus Sommers
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Yrittäjät
Suomen Yrittäjät
Käynti: Maistraatinportti 2 / Posti: PL 999
00240 HELSINKI

09 229 221 (vaihde klo 8.00-16.00)http://www.yrittajat.fi

Suomen Yrittäjät on jäsenmäärältään elinkeinoelämän suurin, 115 000 jäsenyrityksen keskusjärjestö, joka ajaa Suomen pienten ja keskisuurten yritysten asiaa. Jäsenyrityksistä 50 000 on työnantajayrittäjiä. Ne työllistävät yrittäjät mukaan lukien noin 660 000 henkilöä. Työllistämisluku perustuu vuonna 2019 yhdessä Tilastokeskuksen kanssa tehtyyn laskelmaan. Yrittäjäjärjestön toiminta rakentuu 379 paikallisyhdistyksestä, 20 aluejärjestöstä ja 61 toimialajärjestöstä. Lisätietoa: www.yrittajat.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Yrittäjät

Yrittäjägallup: Valtaosa työnantajista ei innostu nelipäiväisestä työviikosta29.3.2023 05:15:00 EEST | Tiedote

Työnantajayrityksistä 75 % ei olisi halukas kokeilemaan nelipäiväistä työviikkoa, jos työntekijän palkka pysyisi samana. “Työnantajista neljä viidestä ei usko, että nelipäiväinen viikko parantaisi tuottavuutta niin, että työntekijälle voitaisiin maksaa samaa palkkaa kuin aikaisemmin”, johtaja Janne Makkula Suomen Yrittäjistä sanoo. Nelipäiväistä työviikkoa voidaan kokeilla jo nyt paikallisesti sopien ilman valtiojohtoista operaatiota.

Yrittäjät: Osinkoverotuksen kiristyksillä olisi erittäin vakavia seurauksia taloudelle23.3.2023 04:00:00 EET | Tiedote

Listaamattomien yritysten osinkoverotuksen kiristämisellä olisi erittäin vakavia seurauksia taloudelle, Yrittäjägallup osoittaa. Se johtaisi osakeyhtiöissä osinkojen vähentämiseen, kasvuhalukkuuden hiipumiseen, investointien vähentämiseen, yritysten lopettamisiin ja omistajavaihdosten vaikeutumiseen. ”Sanalla sanoen: se olisi myrkkyä taloudelle ja yrittäjyydelle”, Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Petri Salminen kiteyttää.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme