Työterveyslaitos

Työhyvinvoinnin päätösten tulee perustua tietoon – maksuton opas sote-alalle

Jaa

Työhyvinvoinnin johtamisessa keskeistä on henkilöstöön liittyvän tiedon hyödyntäminen. Työterveyslaitoksen uusi opas auttaa sosiaali- ja terveysalan organisaatioita edistämään työhyvinvointia tiedon ja sen analysoinnin avulla. Kun työhyvinvoinnin näkökulma on mukana kaikissa organisaation päätöksissä, työhyvinvointia edistetään pitkäjänteisesti.

Työterveyslaitoksen mediatiedote 22.11.2022

Työhyvinvoinnin tiedolla johtaminen sote-alalla -opas tarjoaa toimintatapoja työhyvinvoinnin edistämiseen ja muutosten toteuttamiseen tiedolla johtamisen näkökulmasta. Opas on suunnattu ensisijaisesti johdolle ja esihenkilöille sosiaali- ja terveysalalla, mutta myös hyvinvointialueet voivat hyötyä oppaasta.

Tiedolla johtamisessa oleellista on löytää omalle organisaatiolle soveltuvat tiedon lähteet, joiden avulla työhyvinvointia ja sitä ennakoivia tekijöitä tarkastellaan.

– Sote-organisaatioissa ollaan tottuneita hyödyntämään asiakas- ja kuntalaistietoa. Sen sijaan oman henkilöstön työhyvinvointitiedon hyödyntämiseen kannattaa vielä satsata ja hakea sieltä tukea työhyvinvoinnin kehittämiseen, sanoo erityisasiantuntija Mervi Halonen Työterveyslaitoksesta.

Kerätyn tiedon yhdistäminen muuhun saatavilla olevaan tietoon, kuten potilasturvallisuuteen, on myös vähäistä monissa sote-organisaatioissa. Organisaatioissa tulee tunnistaa, millaista tietoa heillä on jo käytettävissä ja miten tietoja voitaisiin yhdistää toisiinsa työhyvinvoinnin edistämisen näkökulmasta.

Työhyvinvoinnin strategisen johtamisen merkitys korostuu sote-alalla

Työntekijöiden hyvinvointi tulee huomioida osana kaikkea organisaation toimintaa. Sote-alan niukkojen henkilöstöresurssien takia työntekijöiden hyvinvointiin keskittyminen on ensiarvoisen tärkeää.

– Hyvinvoiva työntekijä suoriutuu tehtävistään ja sitä kautta edistää organisaation tavoitteiden saavuttamista. Sote-alalla tämä näkyy esimerkiksi potilastyytyväisyytenä ja -turvallisuutena sekä alan vetovoimaisuutena, sanoo johtava tutkija Liisa Mäkelä Työterveyslaitoksesta.

Johdon vastuulla on varmistaa, että työhyvinvoinnin kehittäminen on osa strategista johtamistyötä. Kaikkia työhyvinvointiin liittyviä kysymyksiä ei tarvitse ratkaista kerralla, vaan työhyvinvoinnin johtaminen on pitkäjänteistä toimintaa.

– Tiedolla johtamisen näkökulmaa voi aluksi hyödyntää yhden strategisesti keskeisen ongelman parissa. Jos keskeinen ongelma on esimerkiksi henkilöstön vaihtuvuus, kannattaa lähteä selvittämään sitä ennustavia tekijöitä. Tärkeää on myös rakentaa ymmärrystä tulevaisuuden kehityssuunnista, sanoo tutkimuspäällikkö Maarit Kauppi Työterveyslaitoksesta.

Tutustu oppaaseen

Lisätiedot

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Juha Hietanenmediaviestinnän erityisasiantuntijaTyöterveyslaitos | Finnish Institute of Occupational Health | Arbetshälsoinstitutet

Puh:+358504773267juha.hietanen@ttl.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Työterveyslaitos
Työterveyslaitos
Topeliuksenkatu 41 b
00250 Helsinki

+35830 474 1https://www.ttl.fi/

Työterveyslaitos on työhyvinvoinnin asiantuntija, joka tutkii, palvelee ja vaikuttaa.

Kehitämme asiakkaidemme kanssa hyviä työyhteisöjä ja turvallisia työympäristöjä sekä tuemme työntekijöiden työkykyä. Asiakkaitamme ovat työpaikat, päättäjät, kansalaiset, työterveysyksiköt sekä muut työhyvinvointia kehittävät organisaatiot.

Visiomme on ”Hyvinvointia työstä”, sillä terveellinen, turvallinen ja mielekäs työ luo hyvinvointia. Toimipisteemme sijaitsevat Helsingissä, Kuopiossa, Oulussa, Tampereella ja Turussa. Henkilöstön määrä on noin 500.

Lisätietoja:
Tietoa meistä
Medialle-sivulta löydät asiantuntijoiden yhteystiedot ja aiemmat tiedotteemme
Aineistopankki (logot, asiantuntijoiden kuvat)

Twitter: @tyoterveys (fi), @FIOH (en)

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Työterveyslaitos

Decisions regarding well-being at work must be based on information – a free guide for the social welfare and health care sector22.11.2022 08:33:22 EET | Press release

The key to managing well-being at work is to apply the information related to personnel. The new guide provided by the Finnish Institute of Occupational Health helps social and health care organizations to promote well-being at work through information and analytics. If the aspect of well-being at work is included in all decisions made by an organization, well-being at work is promoted in the long term.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme