Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i ÖsterbottenPohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i ÖsterbottenPohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Österbotten

Työllisyyden ekosysteemin rakentaminen etenee Vaasassa: yhteistyö tiivistyy ja palvelupolut hahmottuvat

Jaa

Pohjanmaan ELY-keskusalueella (Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa) on pitkään ollut maan alhaisin työttömyysaste, mutta koronavirus ja sen aiheuttamat rajoitustoimet ovat nostaneet työttömyyttä ja lomautettujen määrää merkittävästi. Pohjanmaan ELY-keskus on kevään 2020 aikana alkanut rakentaa työllisyyden ekosysteemiä, jonka tavoitteena on saada alueellinen yhteistyömalli työllisyyden kokonaisvaltaiseen hoitoon. Yhteinen verkostomainen toimintamalli palvelee paremmin julkista ja yksityistä sektoria sekä tarjoaa työnhakijalle selkeämmän polun työllistymisen palveluihin.

Uusi palvelumuotoilu yhtenäistää ja yksinkertaistaa palveluja

Työllisyyden ekosysteemin keskeisenä ajatuksena on verkostomainen yhteistyö. Työnhakijalle tarjotaan aktiivisesti eri vaihtoehtoja työn, yrittäjyyden, koulutuksen ja arjen hallinnan palveluita yhdessä eri toimijoiden kanssa. Työllisyyden ekosysteemin toteuttamiseen on valittu neljä kehitettävää palvelupolkua; pitkäaikaistyöttömät ja osatyökykyiset, nuoret, maahanmuuttajat sekä irtisanotut. Palvelumuotoilun avulla on tarkoitus yhtenäistää ja selkeyttää palveluja työnhakijalla ja huomioida heidän eri tarpeensa. Palvelupoluissa on myös tunnistettu, että työnhakijan tarpeet voivat muuttua työnhaun aikana.

Pitkäaikaistyöttömien kohdalla painotetaan matalan kynnyksen palveluita, työkyvyn, ammattitaidon, osaamisen ja arjen hallinnan kehittämistä. Palvelussa pyritään siihen, että työnhakija ei jää palveluiden tai tukien piiriin pitkäksi aikaan, koska silloin työttömyys helposti pitkittyy. Alueella esimerkiksi palkkatuki kohdistetaan vahvasti yrityksiin.

Nuorten kohdalla keskiössä ovat myös niin arjen hallinta kuin osaamisen kehittäminen. Nuoret ovat osallistettu vahvasti mukaan palveluiden kehittämiseen ja vahvaa verkostotyötä tehdäänkin jo eri viranomaisten kanssa sekä mm. nuorille suunnatussa Ohjaamo-verkostossa.

Maahanmuuttajien työllistymisen ajureina ovat Talent Coastline ekosysteemi ja asettautumis- ja kotouttamispalveluihin keskittyvä Talent Coastline Employment -hanke. Lisäksi Pohjanmaan ELY-keskuksessa ja TE-toimistossa on perustettu kansainvälinen rekrytiimi, joka tekee yhteistyötä alueen yritysten kanssa.

Työuransa murrosvaiheessa olevat on tunnistettu myös omaksi ryhmäksi. Tavoitteena on yhteistyössä alueen yritysten kanssa kehittää työnhakijoiden osaamista ja työllistymistä. Keskeistä on löytää nopeasti yksilöllisiä ratkaisuja henkilöille, joilla on vielä työuraa jäljellä. Pitkän uran ja vahvan osaamisen omaavien työnhakijoiden potentiaali tunnistetaan paremmin elinkeinoelämän hyödynnettäväksi. Lyhyillä, ammattitaitoa kehittävillä koulutuksilla täydennetään puuttuvaa osaamista. Vaihtoehtona pitkän työuran jatkolle voi myös olla yrittäjyys.

Yhteistyöverkosto tukee työnhakijaa

Pohjanmaan ELY-keskus, TE-toimisto ja Vaasan kaupunki ovat kutsuneet alueen kaikki keskeiset toimijat mukaan mm. Pohjanmaan liitto, KELA, Vaasan sairaanhoitopiiri, koulutusorganisaatiot, kehitysyhtiö, yrittäjäjärjestö, Pohjanmaan kauppakamari, 3. sektori, jotta palvelupolkujen rakentaminen on mahdollista. Ekosysteemin toiminnassa tavoitteena on kehittää asiakasryhmien nopeita palvelupolkuja työllistymiseen siten, että asiakasta ei päästetä putoamaan polulta hänen siirtyessään esim. palvelusta tai organisaatiosta toiseen.

- Rakennamme ensisijaisesti digitaalista yhteistoimintamallia. KELA on tärkeä yhteistyökumppanimme, ja heidän osaamistaan ja asiantuntijuuttaan yhteispalvelupisteiden kehittämisessä tullaan hyödyntämään, ylijohtaja Timo Saari Pohjanmaan ELY-keskuksesta kertoo.

- Olen hyvin tyytyväinen, että olemme edenneet verkoston rakentamisessa. Juuri tässä tilanteessa yhteistyö on entistäkin tärkeämpää, Vaasan kaupunginjohtaja Tomas Häyry kommentoi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Österbotten
Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Österbotten
Vaasa: Wolffintie 35 B, 5. krs | Kokkola: Pitkäsillankatu 15
Vasa: Wolffskavägen 35 B, 5 vån. | Karleby: Långbrogatan 15

0295 028 500http://www.ely-keskus.fi/ely-pohjanmaa

Pohjanmaan ELY-keskus tukee alue- ja yhdyskuntarakenteen tasapainoista kehittämistä, kehittää elinkeino-, innovaatioympäristö-, maaseutu- ja työvoimapolitiikkaa sekä edistää osaamista, koulutusta, työperäistä maahanmuuttoa sekä maahanmuuttajien työllistymistä ja kotouttamista. Toimialueeseemme kuuluvat Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnat.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Österbotten

Finland Works -ett virtuellt rekryteringsevenemang erbjuder ett effektivt sätt att rekrytera internationella experter (Österbotten, Mellersta Österbotten)17.11.2020 06:06:00 EETTiedote

Finland Works är ett rekryteringsevenemang på webben, omfattande hela Europa och det ordnas av EURES -arbetsförmedlingsnätverket. Evenemanget sammanför företag och experter inom olika branscher. Evenemanget stöder också den nationella rörligheten bland kunniga yrkesmänniskor och nyutexaminerade. Finland ordnar evenemanget nu för femte gången onsdagen den 18 november och igen har det väckt mycket intresse överallt i Europa. Antalet registrerade arbetssökande är redan 3 700 och drygt 20 företag i Finland är med och ännu hinner man med. Mest sökande finns för tillfället från Italien, Spanien, Portugal och Frankrike.

Finland Works – virtuaalinen rekrytointitapahtuma tarjoaa tehokkaan tavan rekrytoida kansainvälisiä osaajia (Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa)17.11.2020 06:05:00 EETTiedote

Finland Works on Euroopan laajuinen, verkossa toteutettava EURES -työnvälitysverkoston järjestämä rekrytointitapahtuma, joka kokoaa yhteen eri toimialojen yrityksiä ja osaajia. Tapahtuma tukee myös Suomen sisäistä osaavien ammattilaisten ja vastavalmistuneiden liikkuvuutta. Tapahtuma järjestetään nyt viidettä kertaa Suomen toimesta keskiviikkona 18. marraskuuta ja se on saanut jälleen runsaasti kiinnostusta ympäri Eurooppaa. Rekisteröityneitä työnhakijoita on jo 3 700 ja yrityksiä Suomesta reilut 20 ja mukaan ehtii vielä. Eniten hakijoita on tällä hetkellä Italiasta, Espanjasta, Portugalista ja Ranskasta.

Uppbyggnaden av ett ekosystem för sysselsättning går framåt i Vasa: samarbetet intensifieras och servicevägarna tar form22.10.2020 06:05:00 EESTTiedote

Österbottens NTM-centrals område (Österbotten, Mellersta Österbotten) har länge haft landets lägsta arbetslöshetsgrad, men coronaviruset och åtgärderna för att begränsa dess spridning har ökat arbetslösheten och antalet permitterade betydligt. Under våren 2020 började NTM-centralen i Österbotten bygga upp ett ekosystem för sysselsättning. Målet är en regional samarbetsmodell för övergripande skötsel av sysselsättningen. En gemensam nätverksbaserad handlingsmodell tjänar både den offentliga och privata sektorn bättre och gör vägen till sysselsättningstjänster tydligare för arbetssökanden.

Coronaviruset grumlar utvecklingsutsikterna i Österbotten och Mellersta Österbotten21.10.2020 06:05:00 EESTTiedote

Arbets- och näringsministeriet har tisdagen den 20 oktober publicerat översikten Regionala utvecklingsutsikter. Regionala utvecklingsutsikter är NTM-centralernas och de centrala regionutvecklarnas gemensamma uppfattning om nuläget och utsikterna för den närmaste framtiden i landskapen. Det är fråga om en kvalitativ bedömning där synpunkterna hos regionutvecklare och dem som arbetar med företagsutveckling spelar en central roll. Bedömningarna för landskapen Österbotten och Mellersta Österbotten har gjorts vid NTM-centralen i Österbotten i samråd med regionala intressentgrupper. Den kvalitativa bedömningen stöder sig på statistik samt regionala enkäter och barometrar. De bedömningar som framförs i texten har gjorts i början av september. Under första veckan av oktober försämrades coronavirusläget väsentligt i Österbotten. Epidemin har i snabb takt eskalerat till upptrappningsfasen och spridningsfasen. Mest oroväckande är läget i Vasa stad. I början av oktober har Vasa bl.a. utfärdat en r

Koronavirus sumentaa kehitysnäkymiä Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla21.10.2020 06:05:00 EESTTiedote

Työ- ja elinkeinoministeriö on tiistaina 20.10. julkaissut Alueelliset kehitysnäkymät -katsauksen. Alueelliset kehitysnäkymät on ELY-keskusten yhdessä keskeisten aluekehittäjien kanssa muodostama näkemys maakuntien nykytilasta ja lähiajan näkymistä. Kyseessä on laadullinen arvio, jossa keskeisessä roolissa ovat aluekehittäjien ja yritysten kehittämisen parissa toimivien henkilöiden näkemykset. Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakuntien arviot on laadittu Pohjanmaan ELY-keskuksessa yhdessä alueellisten sidosryhmien kanssa. Laadullista arviota tukevat tilastotiedot sekä alueelliset kyselyt ja barometrit. Tekstissä esitetyt arviot on laadittu syyskuun alkupuolella. Koronavirustilanne on Pohjanmaan alueella huonontunut olennaisesti lokakuun ensimmäisellä viikolla. Alueella on siirrytty nopeasti koronaviruksen kiihtymisvaiheeseen ja leviämisvaiheeseen. Tilanne on huolestuttavin Vaasan kaupungin alueella. Vaasassa on lokakuun alussa otettu käyttöön mm. maskisuositus ja kokoontumisrajoituksia.

Syyskuun työllisyyskatsaus: Työttömyys kasvoi edelleen syyskuussa, mutta uusien avoimien työpaikkojen määrä nousi hieman (Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa)20.10.2020 08:00:00 EESTTiedote

Juuri ilmestyneen työ- ja elinkeinoministeriön työllisyyskatsauksen mukaan Pohjanmaan ELY-keskusalueella (Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa) oli syyskuun lopussa yhteensä 9 964 työtöntä työnhakijaa. Se on 3 287 enemmän (+ 49,2 %) kuin vuotta aikaisemmin, mutta 706 vähemmän kuin elokuussa. Työttömyys lisääntyi vuodentakaisesta jokaisella ELY-keskusalueella, eniten Uudellamaalla (+ 61,7 %). Koko maassa työttömien määrä kasvoi 39,7 %. Koronaviruksen vaikutukset heijastuvat erityisesti lomautettujen määrään. Syyskuun lopussa kokoaikaisesti lomautettuja oli 2 574 eli 2 240 enemmän kuin vuotta aikaisemmin (+ 670,7 %). Pohjanmaan ELY-keskusalueen työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli manner-Suomen toiseksi alhaisin (8,6 %). Koko maassa vastaava osuus oli 12,0 %. Uusia avoimia työpaikkoja ilmoitettiin Pohjanmaa TE-toimistoon syyskuun aikana 2 111, mikä on 170 enemmän (+ 8,8 %) kuin vuotta aiemmin. Uusien avoimien työpaikkojen määrä lisääntyi eniten asiantuntijoiden ammattiryhmässä (+ 71) ja

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme