Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i ÖsterbottenPohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Österbotten

Työllisyyskatsaus syyskuu: Työttömyys vähenee kaikissa seutukunnissa ja työvoimapalvelut kiinnostavat aiempaa enemmän (Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa)

Jaa

Pohjanmaan ELY-keskusalueella (Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa) oli syyskuun lopussa yhteensä 6 060 työtöntä työnhakijaa. Se on 749 (- 11,0 %) vähemmän kuin vuotta aikaisemmin. Työttömiä oli syyskuussa 303 vähemmän kuin elokuussa. Pohjanmaan ELY-keskusalueen työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta on Manner-Suomen alhaisin, 5,4 %. Koko maassa vastaava osuus on 8,8 %. Uusia avoimia työpaikkoja oli avoimena syyskuussa 183 (+ 6,4 %) enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Syyskuun aikana avoinna oli yhteensä 5 614 työpaikkaa, mikä oli 524 (+ 10,3 %) työpaikkaa enemmän kuin vuosi sitten. Pitkäaikaistyöttömien määrä pienentyi 540 henkilöllä vuoden takaiseen nähden (- 22,2 %). Tiedot ilmenevät työ- ja elinkeinoministeriön Työnvälitystilastosta.

Palveluihin osallistuminen kasvoi hieman vuoden takaiseen verrattuna.
Palveluihin osallistuminen kasvoi hieman vuoden takaiseen verrattuna.

Työttömien työnhakijoiden määrä pienentyi kaikissa Pohjanmaan ELY-keskusalueen seutukunnissa. Työttömyys pienentyi eniten Vaasan seudulla, työttömien määrä pienentyi 581 henkilöllä (- 17 %). Kokkolan seutukunnassa työttömyys pienentyi 127 henkilöllä (- 7 %) ja Pietarsaaren seudulla 63 henkilöllä (- 7 %). Vaasan seutukunnassa työttömyysaste oli 5,3 %, Kokkolan seutukunnassa 7,2 % ja Suupohjan rannikkoseudulla 4,0 %. Alhaisin työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli Pietarsaaren seutukunnassa (3,9 %).

Työttömien työnhakijoiden määrä pienentyi lähes kaikissa ikäryhmissä. Määrällisesti eniten vähennystä oli 60–64-vuotiaiden ikäryhmässä (- 166 henkilöä). Syyskuun lopussa alle 25-vuotiaita työttömiä työnhakijoita oli 681, mikä on 123 vähemmän kuin edellisenä vuonna vastaavaan aikaan ja 51 vähemmän kuin edellisessä kuussa. Työttömien määrä laski 25–29-vuotiaiden ikäryhmässä 94 henkilöllä vuoden takaisesta 746:een työttömään. Yli 50-vuotiaita oli työttömänä 2 292 eli 540 vähemmän kuin vuotta aikaisemmin (38 % kaikista työttömistä työnhakijoita). 60–64-vuotiaiden ikäryhmässä oli eniten työttömiä työnhakijoita (939 henkilöä).

Syyskuun lopussa yli vuoden yhtäjaksoisesti työttömänä olleita pitkäaikaistyöttömiä oli 1 890, mikä on 540 vähemmän kuin vuotta aikaisemmin ja 58 vähemmän kuin elokuussa. Yli kaksi vuotta yhtäjaksoisesti työttömänä olleita pitkäaikaistyöttömiä oli 1 081, mikä on 2 enemmän kuin vuosi sitten.

Palveluihin osallistuminen kasvoi hieman vuoden takaiseen verrattuna

Palveluihin osallistuvien määrä kääntyi kasvuun syyskuussa. Palveluissa oli kuukauden lopussa 4 365 henkilöä, mikä on 5 henkilöä enemmän vuodentakaiseen verrattuna.

Työvoimakoulutuksessa oli 64 henkilöä enemmän kuin vuosi sitten, yhteensä 960. Omaehtoisessa opiskelussa oli 1 089 henkilöä, mikä on 180 vähemmän kuin vuotta aikaisemmin. Kuntouttavaan työtoimintaan osallistui 821 henkilöä, mikä on 18 enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Palkkatuella työllistettiin 1 henkilö enemmän ja yksityiselle sektorille 108 enemmän kuin viime vuonna

-  Työvoimakoulutuksessa ja kuntouttavassa työtoiminnassa olevien määrä on hienokseltaan noussut vuoden takaisesta. Myös yksityisissä yrityksissä palkkatuella työllistettyjen osuus on kasvanut. Kesän jälkeen Ukrainasta maahan tulleita ja työnhakijoiksi ilmoittautuneita on koko ajan enemmän. Ukrainalaisia on myös hyvin työllistynyt alueelle. Suupohjan kasvihuoneilta on ensimmäiset työntekijät lomautettu tulevaksi talveksi, kertoo Pohjanmaan työ- ja elinkeinotoimiston johtaja Mika Palosaari.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Palveluihin osallistuminen kasvoi hieman vuoden takaiseen verrattuna.
Palveluihin osallistuminen kasvoi hieman vuoden takaiseen verrattuna.
Lataa
Lataa
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Österbotten
Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Österbotten
Vaasa: Wolffintie 35 B, 5. krs | Kokkola: Pitkäsillankatu 15
Vasa: Wolffskavägen 35 B, 5 vån. | Karleby: Långbrogatan 15

0295 028 500http://www.ely-keskus.fi/ely-pohjanmaa

Pohjanmaan ELY-keskus tukee alue- ja yhdyskuntarakenteen tasapainoista kehittämistä, kehittää elinkeino-, innovaatioympäristö-, maaseutu- ja työvoimapolitiikkaa sekä edistää osaamista, koulutusta, työperäistä maahanmuuttoa sekä maahanmuuttajien työllistymistä ja kotouttamista. Toimialueeseemme kuuluvat Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnat.

Pohjanmaan ELY-keskus julkaisee alueen työllisyyskatsauksen kuukausittain. Työllisyyskatsauksen tiedot perustuvat työ- ja elinkeinoministeriön työnvälitystilastoon. Työnvälitystilasto kertoo työ- ja elinkeinotoimistojen työnhakija-asiakkaista, työnantajien TE-toimistoihin ilmoittamista avoimista työpaikoista ja työvoimapoliittisista toimenpiteistä. Työ- ja elinkeinoministeriö julkaisee koko maata koskevan työllisyyskatsauksen, ja ELY-keskukset laativat alueelliset työllisyyskatsaukset.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Österbotten

Sysselsättningsöversikt för december månad: Arbetslösheten ökade, men måttligt (Österbotten, Mellersta Österbotten)27.1.2023 08:00:00 EET | Tiedote

Inom Österbottens NTM-centrals område (Österbotten, Mellersta Österbotten) fanns det i slutet av december sammanlagt 7 424 arbetslösa arbetssökande. Det är 44 (+ 0,6 %) fler än för ett år sedan. Antalet arbetslösa var i december 1 091 fler än i november. Andelen arbetslösa arbetssökande av arbetskraften inom Österbottens NTM-centrals område är den lägsta i Fastlandsfinland, 6,6 %. Motsvarande andel i hela landet är 9,9 %. Antalet nya lediga arbetsplatser var i december 1 250 (- 26,3 %) färre än för ett år sedan. Under december fanns det totalt 5 408 lediga arbetsplatser, vilket var 1 659 (- 23,5 %) arbetsplatser färre än för ett år sedan. Antalet långtidsarbetslösa minskade med 363 personer jämfört med förra året (- 16,0 %). Uppgifterna framgår av arbets- och näringsministeriets arbetsförmedlingsstatistik.

Työllisyyskatsaus joulukuu: Työttömyys kääntynyt maltilliseen kasvuun (Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa)27.1.2023 08:00:00 EET | Tiedote

Pohjanmaan ELY-keskusalueella (Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa) oli joulukuun lopussa yhteensä 7 424 työtöntä työnhakijaa. Se on 44 (+ 0,6 %) enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Työttömiä oli joulukuussa 1 091 enemmän kuin marraskuussa. Pohjanmaan ELY-keskusalueen työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli Manner-Suomen alhaisin, 6,6 %. Koko maassa vastaava osuus oli 9,9 %. Uusia avoimia työpaikkoja oli avoimena joulukuussa 1 250 (- 26,3 %) vähemmän kuin vuotta aikaisemmin. Joulukuun aikana avoinna oli yhteensä 5 408 työpaikkaa, mikä oli 1 659 (- 23,5 %) työpaikkaa vähemmän kuin vuosi sitten. Pitkäaikaistyöttömien määrä pienentyi 363 henkilöllä vuoden takaiseen nähden (- 16,0 %). Tiedot ilmenevät työ- ja elinkeinoministeriön Työnvälitystilastosta.

Från Österbotten och Mellersta Österbotten till Houten i Holland för att rekrytera experter (Österbotten, Mellersta Österbotten)19.1.2023 08:30:00 EET | Tiedote

Emigration Expo -rekryteringsmässan som ordnas 1-2.4.2023 i Houten, Holland, är Europas största utvandringsevenemang. Den besöks årligen av ca 11 000 arbetssökande eller experter som planerar utvandring på basis av arbete. Finland deltar och har en egen avdelning på mässan - Finland Works. Österbottens och Mellersta Österbottens arbets- och utbildningsbaserade invandring via Talent Coastline-ekosystemet representeras på FinlandWorks -avdelningen av Kristinestads näringslivscentral, Jakobstadsregionens utvecklingsbolag Concordia samt Österbottens AN-byrå.

Pohjanmaalta ja Keski-Pohjanmaalta lähdetään tavoittelemaan osaajia Hollannin Houtenista (Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa) 19.1.2023 08:30:00 EET | Tiedote

Hollanin Houtenissa 1.-2.4.2023 järjestettävä Emigration Expo -rekrytointimessu on Euroopan suurin maastamuuttotapahtuma. Tapahtumassa käy vuosittain noin 11 000 työnhakijaa tai työperäistä maastamuuttoa harkitsevaa osaajaa. Suomi on tapahtumassa mukana Finland Works osastolla. Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan työ- ja koulutusperäisen maahanmuuton Talent Coastline -ekosysteemistä messujen Suomi-osastolla edustaa Kristiinankaupungin elinkeinokeskus, Pietarsaaren seudun kehittämisyhtiö Concordia sekä Pohjanmaan TE-toimisto.

Sysselsättningsöversikt för november månad: Minskningen i arbetslösheten avtar (Österbotten, Mellersta Österbotten)20.12.2022 08:00:00 EET | Tiedote

Inom Österbottens NTM-centrals område (Österbotten, Mellersta Österbotten) fanns det i slutet av november sammanlagt 6 333 arbetslösa arbetssökande. Det är 132 (- 2,0 %) färre än för ett år sedan. Antalet arbetslösa var i november 159 fler än i oktober. Andelen arbetslösa arbetssökande av arbetskraften inom Österbottens NTM-centrals område är den lägsta i Fastlandsfinland, 5,6 %. Motsvarande andel i hela landet är 8,9 %. Antalet nya lediga arbetsplatser var i november 224 (- 7,7 %) färre än för ett år sedan. Under november fanns det totalt 4 673 lediga arbetsplatser, vilket var 571 (- 10,9 %) arbetsplatser färre än för ett år sedan. Antalet långtidsarbetslösa minskade med 382 personer jämfört med förra året (- 17,0 %). Uppgifterna framgår av arbets- och näringsministeriets arbetsförmedlingsstatistik.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme