Aluehallintovirasto

Työnantajalle sakko työturvallisuusmääräysten rikkomisesta räystäslautojen vaihtotyössä

Jaa

Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeus on 28.10.2020 tuominnut eteläpohjalaisen metallialan yrityksen työturvallisuusrikoksesta 1000 euron suuruiseen yhteisösakkoon. Oikeudessa käsiteltävänä oleva asia tuli ilmi, kun tutkittiin yhtiön työntekijälle 13.9.2018 sattunutta työtapaturmaa.

Työtapaturmassa loukkaantunut työntekijä oli yhdessä työparin kanssa vaihtamassa räystäslautoja. He olivat käyttäneet työtasonaan lautanippua ja kulkivat työtasolle nojatikkailla. Loukkaantunut kirvesmies astui nojatikkaita kiivetessään ilmeisesti puolien väliin ja kaatui.

Työpaikalla olisi ollut käytettävissä niin kutsuttu porrastorni. Oikeudessa esitetyn näytön mukaan työntekijät eivät olleet saaneet työhön juuri muita ohjeita kuin tehtävänannon siitä, että räystäslaudat on vaihdettava. Työnantaja oli käynyt työn edetessä paikalla katsomassa.

Työsuojeluviranomainen katsoi, että työnantaja ei ollut riittävästi selvittänyt työhön liittyviä vaaroja, opettanut työntekijöille oikeita työtapoja ja työssä käytettäviä työvälineitä eikä valvonut työn turvallisuutta ja puuttunut havaitsemiinsa turvallisuuspuutteisiin. Kulkuteiden tulee työturvallisuusmääräysten mukaan olla turvalliset ja nojatikkaita saa käyttää vain tilapäisenä kulkutienä, nostoapuvälineiden kiinnittämiseen ja irrottamiseen sekä muihin vastaaviin lyhytaikaisiin, kertaluonteisiin töihin. Työskentelytasojen on oltava työ ja työolosuhteet huomioon ottaen mahdollisimman tarkoituksenmukaisia.

Käräjäoikeus totesi, että asiassa oli perusteet yhteisösakon tuomitsemiselle, sillä yhtiön toiminnassa ei ollut noudatettu vaadittavaa huolellisuutta ja varovaisuutta rikoksen ehkäisemiseksi. Käräjäoikeus katsoi näytetyksi, ettei työnantaja ollut arvioinut vaaroja tai ainakaan kertonut näistä työntekijöille, eikä työnantaja ollut edellyttänyt, että työssä käytetään oikeita työvälineitä. Työnantaja ei käräjäoikeuden mukaan ollut ohjeistanut ja valvonut työtä, eikä ollut puuttunut havaitsemiinsa puutteisiin nojatikkaiden käytössä.

Käräjäoikeus viittasi työnantajan itsensä kertomaan siitä, että hän ei opastanut työntekijöitä, koska luotti näiden ammattitaitoon ja kokemukseen, ja totesi, ettei tämä riitä työnantajan huolehtimisvelvollisuuden täyttämiseksi. Käräjäoikeus otti huomioon yhtiön puolesta esitetyn näytön yhtiön huonosta tilasta ja katsoi 1000 euron yhteisösakon olevan kohtuullinen.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue korostaa, että vastuu työpaikan turvallisuudesta on työnantajalla. Työnantajalla on huolehtimisvelvollisuus siitäkin huolimatta, että työntekijät ovat kokeneita ammattilaisia.

Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeuden asia nro R 20/932.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lakimies Sini Hernesaho, 0295 018 644, etunimi.sukunimi@avi.fi
Työsuojelun vastuualue, Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoTyösuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Etelä-Suomen alueellinen valmiustoimikunta: koronavirusrokotteista toivoa ensi vuoteen3.12.2020 13:22:45 EETTiedote

Koronaepidemiatilanne on pahentunut nopeasti, ja kiristettyjen kokoontumisrajoitusten vaikutusta odotetaan lähiviikkojen aikana. Meidän jokaisen on noudatettava erityistä varovaisuutta sekä viranomaisten antamia suosituksia ja ohjeita. Ensimmäisiä koronavirusrokotteita odotetaan saatavan käyttöön vuodenvaihteen jälkeen. Rokotteiden jakaminen on suuri ponnistus sairaanhoitopiireille.

Pohjois-Suomen valmiustoimikunta - kansalaiset, yhteisöt ja kunnat hyväksyvät laajasti tiukentuneet suositukset ja määräykset3.12.2020 12:16:33 EETTiedote

Pohjois-Suomen alueellinen valmiustoimikunta pohti 1.12.2020 pitämässään kokouksessa koronapandemian edellyttämiä alueellisia toimia puheenjohtaja, ylijohtaja Terttu Savolaisen johdolla. Pohjois-Pohjanmaalla on siirrytty korkeimpaan tartuntataudin leviämisen vaarallisuusluokkaan, eli leviämisvaiheeseen. Kainuussa on tehty päätös siirtymisestä perustasolta kiihtymisvaiheen toimenpiteisiin. Koko Pohjois-Suomen alueella on otettu käyttöön tiukat epidemiatilanteen mukaiset toimenpiteet. Uusi epidemian pesäke on syntynyt Jokilaaksojen alueelle Oulun eteläpuoleiselle alueelle, jossa tautitilanne on vakava.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme