Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

Työnantajan armoton leikkauslinja ei jätä JHL:lle vaihtoehtoja – Arkeassa alkaa lakko keskiviikkona 6. marraskuuta

Jaa

JHL joutuu aloittamaan lakon, koska Arkea pitää jääräpäisesti kiinni aikeistaan vaihtaa työehtosopimus halvempaan. Kolme päivää kestävä lakko alkaa keskiviikkona 6. marraskuuta ja se koskee kaikkia JHL:n jäsenten Arkeassa tekemiä töitä.

JHL ja Arkea neuvottelivat yhtiön työehdoista viikkokausia, mutta neuvottelut katkesivat työnantajan joustamattomuuteen. JHL ei voi suostua ehtoihin, joita Arkea esitti neuvotteluissa. Yhtiö aikoo heikentää rajusti noin tuhannen hengen työehtoja. JHL:llä ei ole enää muuta vaihtoehtoa kuin aloittaa lakko.

Lakko alkaa keskiviikkona 6. marraskuuta ja päättyy perjantaina 8. marraskuuta. JHL:ään kuuluvat työntekijät eivät siis tee vuoroja, jotka alkavat keskiviikkona 6. marraskuuta, torstaina 7. marraskuuta tai perjantaina 8. marraskuuta.

Työtaistelu koskee kaikkea työtä, jota JHL:n jäsenet tekevät Arkeassa. Lakon alaisesta työstä pidättäytyvät myös kaikki JHL:n jäsenet, jotka työskentelevät Turun kaupungin tai Turun kaupungin omistamien yhtiöiden palveluksessa. Lakkoa rajataan niin, että se ei vaaranna kenenkään henkeä, turvallisuutta tai omaisuutta.

Lakko näkyy esimerkiksi päiväkotien ja koulujen ruokailuissa, koska Arkea toimittaa ateriat Turun kaupungin päivähoitoyksiköihin, perus- ja ammattikouluihin ja lukioihin.

– Ammattiliiton tärkein tehtävä on puolustaa jäsenten työehtoja. Meidän pitää huolehtia siitä, että työstä saatava palkka riittää kunnolliseen elämään. Arkea pitää kynsin ja hampain kiinni työntekijöitä kurittavasta sopimushoppailusta. On äärimmäisen ikävää, että turkulaiset joutuvat nyt kiistan sijaiskärsijöiksi, JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine alleviivaa.

Turun kaupungin omistama Arkea Oy pitää jääräpäisesti kiinni aikeistaan vaihtaa työehtosopimus halvempaan. Sopimusshoppailu tiputtaisi entisestään pienipalkkaisten työntekijöiden kokonaisansioita noin 15–30 prosenttia.

Arkea perustelee työehtosopimuksen vaihtamista sillä, että yhtiön talous ei tänä vuonna ole ollut tavoitteiden mukainen. Yhtiö kuitenkin ennustaa tekevänsä tänäkin vuonna voittoa. Arkea on tehnyt miljoonaluokan voittoa vuodesta 2012 lähtien.

JHL korostaa, että liitto on valmis jatkamaan ja laajentamaan työtaisteluita, jos Arkea ei peru päätöksiään työehtojen heikentämisistä. Ammattiliitto muistuttaa, että Arkea on rikkonut lakia, kun se päätti vaihtaa työehtosopimusta ennen kuin asia käsiteltiin YT-neuvotteluissa.

Lisätiedot:
Puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine 040 702 4772
Aluepäällikkö Maaret Laakso 040 5444 887

Seuraa Arkean tilannetta: jhl.fi/armotonta-arkea

Avainsanat

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Sörnäisten rantatie 23
00500 HELSINKI

010 77031http://www.jhl.fi

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n noin 200 000 jäsentä huolehtivat suomalaisten hyvinvoinnista, peruspalveluista ja turvallisuudesta monenlaisissa tehtävissä. Heidän alojaan ovat hoito, hoiva, kasvatus, sivistys, ruokahuolto, tekniikka ja infrastruktuuri, liikenne, puhtaus ja kunnossapito, hallinto, vapaa-aika, kulttuuri, turva ja pelastus. JHL:n jäsenet työskentelevät kunnissa, valtiolla, yrityksissä, järjestöissä ja seurakunnissa. Kunta-alalla JHL on suurin henkilöstöjärjestö.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

Hetan työehtosopimuksessa neuvottelutulos: Ratkaisu kohentaa henkilökohtaisten avustajien ansiotasoa, alalle ryhdytään luomaan luottamusmiesjärjestelmää21.1.2020 20:20:11 EETTiedote

Uusi työehtosopimus kehittää henkilökohtaisten avustajien työehtoja monella tavalla. Lauantailisien taso nousee, kokemuslisiä korotetaan, palkkoja nostetaan yleiskorotuksilla 1.3. alkaen ja uudenvuodenpäivästä tulee palkallinen vapaapäivä. Neuvottelutulos sopimuksesta syntyi tiistai-iltana 21. tammikuuta.

JHL vaatii hoiva-avustajakoulutuksen vakiinnuttamista ja määrän kasvattamista ­– työvoimapula uhkaa ilman lisäkoulutusta10.1.2020 11:36:16 EETTiedote

JHL, KT Kuntatyönantajat, HALI ja joukko oppilaitoksia sekä hoiva-alan yrityksiä vaativat pikaista hoiva-avustajakoulutuksen yhtenäistämistä, vakiinnuttamista ja lisäämistä. Hoiva-alan työntekijöiden eläköitymisvauhti on niin kova, että nykyisillä koulutusmäärillä ei alalle valmistu riittävästi ammattitaitoista väkeä. Työvoimapula kasvaa entistä suuremmaksi siinä vaiheessa, kun henkilöstömitoituksesta tehdään lakimuutos.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme