Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Työpaikoilla käytettävien dieselmoottoreiden pakokaasuille raja-arvo

Jaa
Työsuojeluviranomaiset kohdentavat kemiallisten tekijöiden valvontaa tänä vuonna myös työpaikoilla käytettävien dieselmoottoreiden pakokaasuihin. Taustalla on syöpävaaran torjuntaa koskeva valtioneuvoston asetus, joka määrää dieselpakokaasun hiukkasille sitovan raja-arvon (0,05 mg/m3).

Raja-arvo on tullut voimaan helmikuussa 2023. Raja-arvon muutos koskee kaikkia muita työpaikkoja paitsi maanalaista kaivos- ja tunnelirakentamista, joiden osalta lakimuutos astuu voimaan vuonna 2026.

”Dieselpakokaasuihin kohdennetun valvonnan tarkoituksena on vähentää työssä tapahtuvaa altistumista dieselmoottorien pakokaasuille ja viestiä dieselpakokaasujen syöpävaarallisuudesta ja altistumisen hallitsemiskeinoista”, kertoo ylitarkastaja Jarmo Osmo aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueelta.

Dieselpakokaasuille voi altistua mm. kaivoksissa, maanalaisissa rakennustöissä, muissa rakennustöissä, autokorjaamoissa, kuljetusalalla, terminaaleissa, satamissa, varastotöissä, pelastustoimessa, maa- ja metsätaloudessa, ammattioppilaitoksissa sekä jäte- ja ympäristöalalla.

”Haluamme varmentaa, että työpaikoilla tiedetään dieselpakokaasujen haitallisuudesta. Lisäksi tarkastuksilla havainnoidaan, onko työpaikalla ryhdytty riittäviin toimiin dieselpakokaasujen haittojen poistamiseksi tai vähentämiseksi”, sanoo ylitarkastaja Jarmo Osmo.

Dieselmoottorien pakokaasujen raja-arvon määrittelee Valtioneuvoston asetus työhön liittyvän syöpävaaran torjunnasta (VnA 1267/2019).

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ylitarkastaja Jarmo Osmo, 0295 018 707, etunimi.sukunimi@avi.fi
Aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketTyösuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Pohjoinen23-valmiusharjoitus käynnistyi suurella webinaarilla30.3.2023 12:54:45 EEST | Tiedote

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto käynnisti 30.3.2023 Pohjoinen23-valmiusharjoituksen suurella webinaari I:llä, jossa määriteltiin tavoitteet ja tehtävät syyskuussa 2023 huipentuvalle harjoitukselle. Ylijohtaja Terttu Savolainen totesi avauspuheenvuorossaan, että turvallisuuspoliittinen tilanteemme on kuluneen vuoden aikana totaalisesti muuttunut ja tämä osaltaan tuo harjoitukseen todentuntua ja aitoutta.

Regionförvaltningsverken beviljade 1,9 miljoner till bibliotekens utvecklingsprojekt – läskunnighet, robotteknik och tjänsteutformning30.3.2023 12:45:00 EEST | Tiedote

Bibliotekens utvecklingsprojekt främjar fritidsläsning, läskunnighet och kontinuerligt lärande och utvecklar biblioteken som aktörer för aktivt medborgarskap, delaktighet, demokrati och yttrandefrihet. Med understöden skapas nya verksamhetsmodeller för att utveckla bibliotekstjänsternas genomslag och för hållbar utveckling.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme