Aluehallintovirasto

Työsuojeluviranomainen valvoo kotitalouksia, jotka käyttävät ulkomaista työvoimaa

Jaa

Työsuojeluviranomainen tekee tänä vuonna valvontaa yksityisiin kotitalouksiin, joihin on palkattu ulkomainen työntekijä kotitaloustyöhön esimerkiksi siivoojaksi tai lastenhoitajaksi. Valvonnan tavoitteena on torjua työperäistä hyväksikäyttöä. Tarkastuksia tehdään Etelä-Suomen alueella.

Valvonta kohdistuu työnantajiin. Valvontaa varten työntekijöiltä pyydetään tietoa työoloista ja työsuhteen ehdoista. Työntekijät voivat olla työsuojeluviranomaiseen yhteydessä myös anonyymisti soittamalla työsuojeluviranomaisten puhelinneuvontaan.

”Valvonnan tavoitteena on sekä puuttua epäkohtiin että ennaltaehkäistä työperäistä hyväksikäyttöä”, kertoo työsuojelutarkastaja Niina Mäki Etelä-Suomen aluehallinvirastosta.

Kotitaloustyöhön liittyy työperäisen hyväksikäytön riski

Yksityisissä kotitalouksissa työskentelevillä ulkomaisilla työntekijöillä on korostunut riski joutua hyväksikäytön uhriksi. Riskitekijöitä on useita.

”Työtä tehdään yksin työnantajan kodissa. Työntekijä voi olla riippuvaisessa asemassa työnantajaan, varsinkin jos työntekijän oleskelulupa on rajattu vain kotiapulaisen ja siivoojan työhön yksityisen työnantajan palveluksessa. Työntekijällä ei välttämättä ole verkostoja Suomessa. Lisäksi osa asuu työnantajan luona, mikä lisää riskiä esimerkiksi sille, että työtä teetetään yli sovitun työajan”, Mäki kertoo.

Yksityisten koti- ja hoivapalveluiden käyttö on viime vuosina lisääntynyt. Erityisesti on lisääntynyt vanhusten kotihoito ja puhdistuspalveluiden tilaaminen koteihin. Myös ulkomaalaisten työntekijöiden työskentely useassa kodissa niin sanotuissa siivous- tai kotitalousringeissä on yleistynyt.

Työehtoja ei voi sopia vapaasti

Kun kotitalouteen palkataan työntekijä, työnantajan tulee noudattaa Suomen työlainsäädäntöä. Moni kotitalouksissa työskentelevä työntekijä tekee pääosin siivoustyötä, jolloin työhön tulee soveltaa myös yleissitovaa kiinteistöpalvelualan työehtosopimusta.

Työehtosopimuksessa on määritelty muun muassa vähimmäispalkka ja työajat. 1.4.2021 alkaen kiinteistöpalvelualan vähimmäispalkka on 1 774 euroa kuukaudessa tai 11,02 euroa tunnissa. Säännöllinen työaika on yleensä enintään 8 tuntia päivässä ja 40 tuntia viikossa. Tehdyt työtunnit on kirjattava työaikakirjanpitoon.

Työnantajavelvoitteet koskevat myös niitä, jotka palkkaavat yhdessä työntekijän kotien siivous- tai kotitalousrinkiin.

Ohjeita ja neuvontaa

Työntekijän kotiin palkkaavalle on tehty ohje Yksityiset kotitaloudet työnantajina. Ohjeen ovat laatineet Uudenmaan TE-toimisto ja aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue. Se löytyy TE-palvelujen sivulta Työlupa-asiat.

Työnantajan velvollisuuksista saa tietoa työsuojeluhallinnon verkkopalvelusta Tyosuojelu.fi. Työsuojeluviranomaisten puhelinneuvonta palvelee numerossa 0295 016 620 arkisin kello 9–15. Puhelinneuvonta palvelee sekä työnantajia että työntekijöitä, ja sinne voi soittaa myös nimettömänä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

tarkastaja Niina Mäki, 0295 016 134
tarkastaja Noora Mattsson, 0295 016 383
sähköpostit muotoa etunimi.sukunimi@avi.fi
Etelä-Suomen aluehallintovirasto, työsuojelun vastuualue

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoTyösuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Beredskapskommittén i Södra Finland: Coronabegränsningarna luckras upp när situationen förbättras, viktigt att iaktta försiktighet för att undvika bakslag16.6.2021 13:23:44 EEST | Tiedote

Regionala beredskapskommittén i Södra Finland sammanträdde den 2 juni 2021 för att uppdatera bilden av coronavirusläget. I Södra Finland har coronasituationen som helhet förbättrats och begränsningarna luckras upp gradvis. I beredskapskommittén förtydligades vilka coronabeslut regionförvaltningsverket kan fatta och på vilka grunder till exempel beslut om sammankomstbegränsningar fattas.

Coronabegränsningarna lindras i Egentliga Tavastland och Päijänne-Tavastland från och med 16 juni16.6.2021 09:53:33 EEST | Tiedote

Regionförvaltningsverket i Södra Finland lindrar i enlighet med de regionala coronasamordningsgruppernas rekommendationer sammankomstbegränsningarna i Egentliga Tavastland och Päijänne-Tavastland från och med den 16 juni 2021. Tillställningar kan ordnas utan personantalsbegränsning, men deltagarnas hälsosäkerhet måste tryggas. Dessutom upphävs i regionerna det så kallade beslutet om säkert avstånd som i omfattande grad har förpliktat aktörer som svarar för användningen av olika utrymmen för kunder och publik att trygga möjligheten för kunderna att hålla säkert avstånd.

Työsuojeluviranomainen valvoo Lounais-Suomen kesätyöpaikkoja16.6.2021 08:00:00 EEST | Tiedote

Lounais-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue tekee työsuojelutarkastuksia kesätyöpaikoilla kesän ja alkusyksyn aikana. Tarkastuksia tehdään Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa pieniin palvelualan työpaikkoihin, joissa tiedetään palkattavan kesätyöntekijöitä. Näitä tyypillisiä kohteita ovat kiinteistöhuolto, jäätelömyynti, kesäkahvilatoiminta, alkutuotanto ja marjanmyynti. Myös muille toimialoille tehdään tarkastuksia. Tarkastukset tehdään ennalta ilmoittamatta. Työnantajia kuullaan tarvittaessa tarkastuksen jälkeen.

Egentliga Finland befinner sig på coronaepidemins basnivå, restriktionerna för sammankomster hävs15.6.2021 14:20:00 EEST | Tiedote

Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland har fattat ett beslut som innebär att deltagarantalet i offentliga tillställningar och allmänna sammankomster i Egentliga Finland inte längre begränsas. Landskapet har övergått till coronaepidemins basnivå, vilket innebär att man inom kommunerna i landskapet från och med den 16 juni kan ordna evenemang och tillställningar inomhus och utomhus utan deltagarbegränsningar.

Kanta-Hämeessä ja Päijät-Hämeessä lievennetään koronarajoituksia 16.6. alkaen15.6.2021 14:00:00 EEST | Tiedote

Etelä-Suomen aluehallintovirasto lieventää alueellisten koronakoordinaatioryhmien suositusten mukaisesti Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen kokoontumisrajoituksia 16.6.2021 alkaen. Tilaisuuksia voi järjestää ilman henkilömäärärajoitusta, mutta osallistujien terveysturvallisuus täytyy varmistaa. Lisäksi alueilta kumotaan ns. turvavälipäätös, joka on velvoittanut laajasti erilaisten asiakas- ja yleisötilojen käytöstä vastaavia toimijoita takaamaan asiakkaille mahdollisuuden säilyttää turvavälit.

Pakollinen terveystarkastus jatkuu Lapin rajanylityspaikoilla riskimaista maahan tuleville, mutta rajaohjeisiin on tullut muutoksia15.6.2021 12:45:49 EEST | Tiedote

Lapin aluehallintovirasto määrää pakollisen terveystarkastuksen kaikille riskimaista Enontekiön, Inarin, Kemin, Kittilän, Kolarin, Muonion, Pellon, Rovaniemen, Sallan, Tornion, Utsjoen ja Ylitornion rajanylityspaikkojen kautta maahan tuleville. Tarkastukseen osallistutaan maahantulon jälkeen. Kaksi kertaa rokotettujen ei tarvitse osallistua terveystarkastukseen rajalla. Yhden rokotteen saaneille suositellaan koronatestiä aikaisintaan 72 tunnin kuluttua maahantulosta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme