Tapaturmavakuutuskeskus (TVK)

Työtapaturma- ja ammattitautivakuutus jäi ottamatta tiedonpuutteesta

Jaa

Vuonna 2020 Tapaturmavakuutuskeskuksen suorittamassa valvonnassa tutkittiin 11 330 työnantajaa, joista työtapaturma- ja ammattitautivakuutuksen ottamisen laiminlyöneitä löytyi 2 619. Vakuuttamisvelvollisuutensa laiminlyöneiden työnantajien kirjo oli laaja, mutta aiempien vuosien tuloksia vastaava.

Työnantajat ovat hoitaneet työtapaturma- ja ammattitautivakuuttamisvelvollisuutensa lähtökohtaisesti hyvin Suomessa. Silloin, kun vakuutus on jäänyt puuttumaan, syynä on ollut useimmiten tietämättömyys vakuuttamisvelvollisuudesta.

Kaupan, ammatillisen, tieteellisen ja teknisen sekä rakentamisen toimialat kärjessä

Kaupanalan yritykset sekä ammatillisen, tieteellisen ja teknisen toimialan työnantajat olivat suurimmat vakuutuksen ottamisen laiminlyöneistä toimialoista. Molempien toimialojen osuus oli 13,4 % vuonna 2020. Edellisenä vuonna 2019 kaupan alan osuus oli 15,4 % ja ammatillisen, tieteellisen ja teknisen toimialan osuus 14,5 %.

Rakennusalan osuus oli 11,3 %. Sen osuus kasvoi edellisen vuoden 8,4 %:sta.

Edellä mainitut toimialat ovat olleet myös aiempien vuosien valvontatilastojen kärjessä

Laiminlyönneistä työnantajista osakeyhtiöiden osuus suurin, kotitaloudet toisena

Lähes puolet laiminlyöntitapauksiksi todetuista työnantajista oli osakeyhtiömuotoisia yrityksiä, edellisenä vuotena näiden osuus oli noin 60 %. Edellisvuoteen verrattuna elinkeinonharjoittajien osuus 13 % (vuonna 2019 12 %) pysyi lähes samana, mutta kotitalouksien osuus kasvoi vuonna 2020 merkittävästi 18 %:n osuuteen (vuonna 2019 6 %). Kotitalouksien osuuden kasvu johtuu todennäköisesti aikaisempien vuosien valvonnan kohdentamistavasta, ei niinkään vakuuttamisvelvollisuuden laiminlyönnin yleistymisestä.

Vakuuttamatonta työtä teetettiin yli 51 miljoonalla eurolla

40 % vakuuttamisvelvollisuuden laiminlyönneistä työnantajista toimi Uudellamaalla. Vakuuttamisvelvollisuutensa laiminlyöneet työnantajat olivat elinkaarensa mukaan vakiintuneita yrityksiä, kuten aiempinakin valvontavuosina on todettu. Useat yritykset olivat toimineet yli kymmenen vuotta.

Vakuuttamattomat palkat olivat todetuissa laiminlyöntitapauksissa reilut 51 miljoonaa euroa vuonna 2020. Edelliseen vuoteen palkkasumma oli hieman yli 20 miljoonaa euroa vähemmän. Vakuutuksen ulkopuolelle jääneiden palkkojen lasku oli odotettavissa, koska tulorekisterin hyödyntämisen myötä Tapaturmavakuutuskeskus pystyi puuttumaan laiminlyöntiin aiemmin eikä vakuuttamaton palkanmaksu päässyt jatkumaan enää pitkään.

Tapaturmavakuutuskeskuksella lakisääteinen valvontatehtävä

Tapaturmavakuutuskeskus valvoo, että työnantajat täyttävät työtapaturma- ja ammattitautivakuuttamisvelvollisuutensa. Tapaturmavakuutuskeskus on tehnyt vakuuttamisvelvollisuuden valvontaa vuodesta 2016 lähtien. Valvonta tehtävä on säädetty Tapaturmavakuutuskeskukselle työtapaturma- ja ammattitautilaissa.

Valvontatoimenpiteiden kohteena ovat kaikki Suomessa palkkaa maksaneet työnantajat. Tapaturmavakuutuskeskus poimii valvontaa varten tiedot palkkojen maksuista suoraan tulorekisteristä.

Tapaturmavakuutuskeskus tekee Valtiokonttorille hakemuksen velvollisuutensa laiminlyöneelle työnantajalle määrättävistä maksuista. Valtiokonttori määrää laiminlyönnin tehneelle päätöksellään vakuutusmaksua vastaavan maksun ja laiminlyöntimaksun. Vakuutusmaksua vastaava maksu määritetään vakuuttamatta jääneen työn määrän ja sen riskin perusteella.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tapaturmavakuutuskeskus (TVK)
Itämerenkatu 11-13
00180 Helsinki

http://www.tvk.fi

Tapaturmavakuutuskeskus (TVK) koordinoi ja kehittää työtapaturma- ja ammattitautivakuutuksen toimeenpanoa. TVK:n asemasta ja tehtävistä säädetään työtapaturma- ja ammattitautilaissa. 

TVK käsittelee vakuuttamattomassa työssä sattuneiden vahinkotapahtumien korvausasiat. TVK:n ylläpitää ja julkaisee tilastoja työtapaturmista ja ammattitaudeista sekä valvoo työnantajien vakuuttamisvelvollisuuden toteutumista.

TVK huolehtii myös ammattiurheilijoiden vakuuttamisen seurannasta ja yleisestä valvonnasta sekä pitää rekisteriä urheilijan tapaturma- ja eläketurvasta annetun lain mukaan vakuutetuista urheilijoista ja vakuutuksenottajista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tapaturmavakuutuskeskus (TVK)

Työtapaturmien määrä ja taajuus romahtivat kuntasektorilla vuonna 20207.5.2021 07:30:00 EEST | Tiedote

Työpaikkatapaturmien lukumäärät ja taajuudet laskivat kunta-alalla viime vuonna dramaattisesti. Työpaikkatapaturmien määrä putosi 17 % ja taajuus 24,2:stä 21,2:een. Merkittävin yksittäinen selittäjä muutosten takana on koronapandemia, jonka takia siirryttiin nopeasti etätöihin ja toteutettiin erilaisia poikkeusjärjestelyjä. Oppilaille sattuneet työpaikkatapaturmat ovat puolittuneet vuodesta 2016.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme