Työtapaturmatilanne synkistyy edelleen sosiaalihuollon laitospalveluissa

Jaa

Yksityisten terveys- ja sosiaalipalveluiden työntekijöille sattuvien työtapaturmien lukumäärä- ja taajuuskehitys ovat nousseet useampana viime vuonna. Kasvu jatkui viime vuonna sosiaalihuollon laitospalveluissa, mutta kääntyi laskuun sosiaalihuollon avopalveluissa. Terveyspalveluissa tapaturmakehitys on ollut vakaampaa.

Työtapaturmatilanne synkistyy edelleen sosiaalihuollon laitospalveluissa
Työtapaturmatilanne synkistyy edelleen sosiaalihuollon laitospalveluissa

Yksityisiä terveys- ja sosiaalipalveluja voidaan pitää jo meikäläisittäin korkean työturvallisuusriskin toimialana: alan vahinkotaajuus oli viime vuonna noin 35 työpaikkatapaturmaa per miljoona tehtyä työtuntia, kun kaikkien toimialojen vastaava luku on noin 25.

Toimialan sisäisessä tarkastelussa työpaikkatapaturmien taajuus on viime vuosina ollut korkein sosiaalihuollon laitospalveluissa ja taajuus nousi edelleen myös viime vuonna. Sosiaalihuollon laitospalveluiden työpaikkatapaturmataajuus oli 43,5 työpaikkatapaturmaa per miljoona työtuntia vuonna 2020.

Avopalveluissa sattuvien työpaikkatapaturmien taajuus on ollut sosiaalihuollon laitospalveluiden taajuutta matalampi ja se kääntyi viime vuonna laskuun. Taajuus oli 33,3 työpaikkatapaturmaa per miljoona työtuntia.

Terveyspalveluissa työpaikkatapaturmien taajuus on ollut verraten vakaa. Terveyspalveluiden työpaikkatapaturmataajuus oli vuonna 2020 noin 25 työpaikkatapaturmaa per miljoona työtuntia.

”Taajuuksien tasoerot ja niiden erisuuntainen kehitys viittaavat ennen kaikkea siihen, että töiden sisällöt ovat keskenään erilaisia sosiaalihuollon laitospalveluissa, avopalveluissa ja terveydenhuollon palveluissa”, toteaa johtaja Mika Tynkkynen Tapaturmavakuutuskeskuksesta.

Sosiaalihuollon laitospalveluissa ja avopalveluissa paljon toisen ihmisen aiheuttamia työtapaturmia

Sosiaalihuollon laitospalveluissa ja avopalveluissa työpaikkatapaturman aiheuttaja on usein toinen ihminen, asiakas tai hänen omaisensa.

”Sosiaalihuollon laitospalveluissa 44 % sattuneista työpaikkatapaturmista johtui toisen ihmisen tahattomasta tai tahallisesta teosta ja avopalveluissa 36 %. Toisen ihmisen aiheuttama tapaturma on käytännössä tilanne, jossa työntekijään kohdistuu lyönti, potku tai pureminen. Asiakkaiden kohtaamisiin ja työn tekemisen turvallisiin tapoihin pitäisi kiinnittää entistä enemmän huomiota, jotta tämän tyyppisten työtapaturmien määrä laskisi”, toteaa tietokanta-analyytikko Janne Sysi-Aho Tapaturmavakuutuskeskuksesta.

Terveyspalveluiden työtehtävissä yleisimmin työpaikkatapaturma aiheutui työntekijän liikkumiseen liittyvissä tilanteissa, noin 37 % sattuneista työpaikkatapaturmista.

Yksityisten terveys- ja sosiaalipalveluiden tuottajien toiminta kasvanut voimakkaasti

Terveys- ja sosiaalipalveluiden toimialan yksityisten yritysten osuus kasvoi voimakkaasti vuosina 2005–2019. Työtuntien määrä nousi 105,8 miljoonasta 167,9 miljoonaan. Osa kasvusta selittyy töiden siirtymisellä kunnalta yksityisille palvelun tuottajille sekä myös väestön ikärakenteen muutoksella - palveluita tarvitaan yhä enemmän.

Vuonna 2020 toimialan kasvu näyttäisi taittuneen. Työtuntien kokonaismäärä jäi 163,8 miljoonaan työtuntiin, mutta vuosi oli muutenkin koronaepidemian vuoksi hyvin poikkeuksellinen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Työtapaturmatilanne synkistyy edelleen sosiaalihuollon laitospalveluissa
Työtapaturmatilanne synkistyy edelleen sosiaalihuollon laitospalveluissa
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tapaturmavakuutuskeskus (TVK)
Itämerenkatu 11-13
00180 Helsinki

http://www.tvk.fi

Tapaturmavakuutuskeskus (TVK) koordinoi ja kehittää työtapaturma- ja ammattitautivakuutuksen toimeenpanoa. TVK:n asemasta ja tehtävistä säädetään työtapaturma- ja ammattitautilaissa. 

TVK käsittelee vakuuttamattomassa työssä sattuneiden vahinkotapahtumien korvausasiat. TVK:n ylläpitää ja julkaisee tilastoja työtapaturmista ja ammattitaudeista sekä valvoo työnantajien vakuuttamisvelvollisuuden toteutumista.

TVK huolehtii myös ammattiurheilijoiden vakuuttamisen seurannasta ja yleisestä valvonnasta sekä pitää rekisteriä urheilijan tapaturma- ja eläketurvasta annetun lain mukaan vakuutetuista urheilijoista ja vakuutuksenottajista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tapaturmavakuutuskeskus (TVK)

Työtapaturmien määrä ja taajuus romahtivat kuntasektorilla vuonna 20207.5.2021 07:30:00 EEST | Tiedote

Työpaikkatapaturmien lukumäärät ja taajuudet laskivat kunta-alalla viime vuonna dramaattisesti. Työpaikkatapaturmien määrä putosi 17 % ja taajuus 24,2:stä 21,2:een. Merkittävin yksittäinen selittäjä muutosten takana on koronapandemia, jonka takia siirryttiin nopeasti etätöihin ja toteutettiin erilaisia poikkeusjärjestelyjä. Oppilaille sattuneet työpaikkatapaturmat ovat puolittuneet vuodesta 2016.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme