Tapaturmavakuutuskeskus (TVK)

Työtapaturmien määrä ja taajuus nousivat teollisuudessa viime vuonna

Jaa
Teollisuuden palkansaajien työpaikkatapaturmien lukumäärä ja taajuus nousivat viime vuonna edellisvuoden ennätysalhaisista luvuista. Pidemmän aikavälin suotuisaa kehitystä selittävät teollisuuden rakennemuutos sekä panostukset työturvallisuuteen.
Teollisuuden palkansaajien työpaikkatapaturmien
taajuus nousi vuonna 2021
Teollisuuden palkansaajien työpaikkatapaturmien taajuus nousi vuonna 2021

Vuonna 2021 teollisuuden palkansaajille sattui yhteensä 14 084 työpaikkatapaturmaa, mikä on noin 5 % enemmän kuin edellisvuonna. Lukema on kuitenkin edelleen lähes 10 % pienempi kuin vuonna 2019. Covid-19-pandemian vuoksi vuosi 2020 oli hyvin poikkeuksellinen ja vuoden 2021 tilastoissa näkyy tuotannon palautuminen poikkeusvuodesta, vaikka pandemian hallintatoimet vaikuttivat vielä toimintaan työpaikoilla myös vuonna 2021.

Pidemmän aikavälin tarkastelu paljastaa, että työtapaturmien määrät ovat romahtaneet teollisuudessa. Viime vuonna sattui teollisuudessa peräti 54,3 % vähemmän työpaikkatapaturmia kuin vuonna 2006, ja lähes 32 % vähemmän kuin finanssikriisin aiheuttamaa taantumaa seuranneena vuonna 2009.

”Olemme kiinnittäneet teollisuuden työturvallisuusloikkaan huomiota jo pidemmän aikaa. Näin mittavan muutoksen selittäjäksi eivät riitä suhdannevaihtelut tai muutokset tuotannon volyymeissä. Taustalla vaikuttavat merkittävästi myös sekä teollisuuden yleinen rakennemuutos että merkittävät panostukset työturvallisuuteen”, toteaa johtaja Mika Tynkkynen.

Taajuuden pitkään jatkunut laskusuunta kääntyi lievää nousuun

Lukumääräkehityksen sijaan vahinkotaajuus on parempi tunnusluku työturvallisuuskehityksen arvioinnissa. Taajuuskehitys alleviivaa teollisuuden vahvaa työturvallisuuskehitystä.

”Teollisuuden työpaikkatapaturmien taajuus on laskenut varsin nopeasti ja merkittävästi vuodesta 2009 alkaen. Taajuustaso oli tätä ennen noin 45 työpaikkatapaturman tasolla per miljoona tehtyä työtuntia, kun nyt on päästy jo selvästi alle 30 lukemiin”, kuvaa Tynkkynen taajuuden kehitystä.

Vuonna 2021 teollisuuden työpaikkatapaturmien taajuus oli 28,5 tapaturmaa miljoonaa työtuntia kohden. Taajuus nousi edellisestä vuodesta, jolloin se oli 26,6 työpaikkatapaturmaa/miljoona tehtyä työtuntia.

Teollisuuden päätoimiala koostuu kirjavasta joukosta erilaisia toimialoja, minkä vuoksi pelkän kokonaisuuden tarkastelu saattaa jättää yksittäisten toimialojen kehityksen katveeseen. Tarkempia tietoja teollisuuden eri alojen työtapaturmatilastoista löytyy liitteenä olevasta TVK:n julkaisemasta tuoreesta analyysista. Toimialakohtaisia ja muita tarkempia lisätietoja kehityksestä saa myös TVK:n ylläpitämistä tietopalveluista.

Tulevat työtapaturmatilastojulkaisut

Kevään 2022 kuluessa TVK julkaisee vielä erilliset analyysit rakentamisen, sosiaali- ja terveyspalveluiden, kunta-alan sekä vuokratyön vuoden 2021 työtapaturmatilastoista.

Työpaikkakuolemantapauksia koskeva analyysi julkaistaan 28.4.2022, kansainvälisenä työturvallisuuspäivänä.

Ennakkoarvio kuluvan vuoden työtapaturmien määrästä julkaistaan lokakuussa2022.

Haastattelut ja kommentoinnit: Mika Tynkkynen, puhelin 040-7711582, mika.tynkkynen@tvk.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Teollisuuden palkansaajien työpaikkatapaturmien
taajuus nousi vuonna 2021
Teollisuuden palkansaajien työpaikkatapaturmien taajuus nousi vuonna 2021
Lataa
Teollisuuden työpaikkatapaturmat, lukumäärä
Teollisuuden työpaikkatapaturmat, lukumäärä
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tapaturmavakuutuskeskus (TVK)
Itämerenkatu 11-13
00180 Helsinki

http://www.tvk.fi

Tapaturmavakuutuskeskus (TVK) koordinoi ja kehittää työtapaturma- ja ammattitautivakuutuksen toimeenpanoa. TVK:n asemasta ja tehtävistä säädetään työtapaturma- ja ammattitautilaissa. 

TVK käsittelee vakuuttamattomassa työssä sattuneiden vahinkotapahtumien korvausasiat. TVK:n ylläpitää ja julkaisee tilastoja työtapaturmista ja ammattitaudeista sekä valvoo työnantajien vakuuttamisvelvollisuuden toteutumista.

TVK huolehtii myös ammattiurheilijoiden vakuuttamisen seurannasta ja yleisestä valvonnasta sekä pitää rekisteriä urheilijan tapaturma- ja eläketurvasta annetun lain mukaan vakuutetuista urheilijoista ja vakuutuksenottajista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tapaturmavakuutuskeskus (TVK)

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme