Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten

Työtoiminnan tavoitteena on valmentaa vankeja rikoksettomaan elämään – vankilatuotteita voi hankkia kotiin ja lahjaksi

Jaa

Vankiloiden työtoiminnan tavoitteena on tukea vankeja rikoksettomaan elämään. Työtoiminta antaa vankila-arkeen rytmiä ja opettaa hyödyllisiä taitoja. Työtoiminnassa valmistuu tuotteita ja palveluita myyntiin organisaatioille ja yksityishenkilöille. Vankilatuotteisiin voi tutustua uusituilla vankilatuote.fi-sivuilla.

Kuva: Livekauppa
Kuva: Livekauppa

Jokaiselle vangille tehdään rangaistusajan suunnitelma, johon määritellään yhteistyössä hänen kanssaan tavoitteita, jotka ohjaavat osallistumista vankilan toimintaan. Työtoiminta ja koulutus voivat olla keinoja haluttuihin tavoitteisiin pääsemiseksi. Työtoiminta ylläpitää ja edistää työllistymisedellytyksiä, opettaa työtaitoja, tukee työ- ja toimintakykyä sekä työllistymissuunnitelmia. Työ myös normalisoi vankila-arkea, sillä se tukee normaalia päivärytmiä ja vuorovaikutusta.

Vankila-aikainen työnteko voi johtaa ammattiin

Lähes puolet vangeista osallistuu vuoden aikana työtoimintaan ja kaikesta vankien toiminta-ajasta työtoimintaa on vajaa 40 prosenttia. Vankityössä on usealla työalalla mahdollista suorittaa ammatillinen tutkinto tai sen osa. Mahdollisuuksia myös laajennetaan jatkuvasti yhä useammille työaloille. Opiskelu toteutetaan yhteistyössä ammatillisten oppilaitosten kanssa.

Koulutus ja työtoiminta vähentävät uusintarikollisuutta ja lisäävät työllistymismahdollisuuksia. Ne myös vaikuttavat vangin itsetuntoon, hyvinvointiin ja yleisemmin arjen hallintaan.

Erikoisalan töitä ei tarvitse osata valmiiksi

Vankiloissa järjestetään eri tasoista työtoimintaa, jotta mahdollisimman monelle löytyisi soveltuvaa työtä. Osaamista ei edellytetä etukäteen vaan ammattitaitoiset työnjohtajat ja ohjaajat perehdyttävät ja opettavat.

– Lähtötilanteesta riippuen aloitetaan yksinkertaisemmista tehtävistä ja edetään vaativampiin osaamisen karttumisen myötä. Vankiloissa tehdään esimerkiksi metalli- ja puusepäntöitä sekä painetaan erilaisia julkaisuja ja graafisia töitä, joten erikoisaloja on monia, kertoo erityisasiantuntija Satu Rahkila.

Avolaitoksissa vankien on mahdollista tehdä työtä myös vankilan ulkopuolisissa työkohteissa, joissa työtä ohjaavat Rikosseuraamuslaitoksen yhteistyökumppanien, esimerkiksi Metsähallituksen, työnjohtajat. Avolaitostyötä tehdään valtion, kuntien tai yleishyödyllisten yhteisöjen omistamissa työkohteissa, jotka ovat pääsääntöisesti kulttuurihistoriallisesti arvokkaita tai muutoin täyttävät toiminnan rahoituksen kriteerit.

Työtoiminnan muodot vaihtelevat laitoskohtaisesti. Tavoitteena on, että vangeille olisi sukupuolesta riippumatta tasa-arvoiset mahdollisuudet työhön ja opiskeluun.

Vankilatuotteita voi ostaa kotiin

Työtoiminnassa valmistetaan tuotteita myyntiin, tehdään tilaustöitä asiakkaille ja alihankintatöitä yrityksille sekä yhteistyökumppaneille. Ehkä tunnetuin työtoiminnan muoto on vankityönä valmistettavat vankilatuotteet, joita myydään organisaatioille ja yksityishenkilöille. Taloudellinen tuottavuus ei ole kuitenkaan vankilan työtoiminnan keskiössä, vaikka toiminnan tulee olla taloudellisesti järkevää.  

Erilaisia vankilatuotteita on valmistettu Suomen vankiloissa myytäväksi jo ainakin 100 vuoden ajan. Vankilatuote on rekisteröity tavaramerkki. Tuotteita voi ostaa verkosta ja tiedustella suoraan vankiloista. Suosituimpia tuotteita on ollut lähivuosina esimerkiksi Turun vankilan sienijakkara lapsille.

Uusitulla vankilatuote.fi-sivustolla voi tutusta vankiloissa valmistettuihin tuotteisiin

Verkon kautta ostoksille pääsee Livekauppa-verkkokaupassa

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Satu Rahkila
erityisasiantuntija
p. 050 327 6821
satu.rahkila@om.fi

Kuvat

Kuva: Livekauppa
Kuva: Livekauppa
Lataa
Kuva: Livekauppa
Kuva: Livekauppa
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten
Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten
Lintulahdenkatu 5
00530 HELSINKI

029 56 88500http://www.rikosseuraamus.fi

Rikosseuraamuslaitos on oikeusministeriön alaisuudessa toimiva vankeusrangaistusten ja yhdyskuntaseuraamusten täytäntöönpanoviranomainen. Rikosseuraamuslaitoksen tavoitteena on omalta osaltaan ehkäistä uusintarikollisuutta ja lisätä yhteiskunnan turvallisuutta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten

Arbetsdriften syftar till att ge färdigheter för ett liv utan kriminalitet – fängelseprodukter sitter bra till hemmet och som gåva17.12.2021 09:44:23 EET | Tiedote

Syftet med arbetsdriften i fängelserna är att hjälpa de intagna mot ett liv utan kriminalitet. Arbetsdriften schemalägger vardagen i fängelset och ger en hel del nyttiga färdigheter. Inom arbetsdriften producerar de intagna varor och tjänster som både organisationer och privatpersoner kan köpa. Gå in och ta en titt på fängelseprodukterna på vår förnyade webbplats vankilatuote.fi.

Brottspåföljdsmyndigheten har vidtagit åtgärder för att förbättra personalens säkerhet3.12.2021 14:47:53 EET | Tiedote

Fängelsetjänstemannaförbundet (Vankilavirkailijain liitto, VVL) har lyft upp personalens säkerhet och finansieringsrelaterade frågor i ett pressmeddelande som kom den 3 december 2021. Vid Brottspåföljdsmyndigheten har man redan vidtagit en hel rad åtgärder för att förbättra säkerheten, och dessa utvecklingsinsatser fortsätter man med. En bättre arbetshälsa hör till Brottspåföljdsmyndighetens centrala resultatmål.

Rikosseuraamuslaitoksessa on tehty toimenpiteitä henkilökunnan turvallisuuden parantamiseksi3.12.2021 14:47:38 EET | Tiedote

Vankilavirkailijain liitto VVL r.y. on nostanut esille 3.12.2021 julkaisemassaan tiedotteessa Rikosseuraamuslaitoksen henkilökunnan turvallisuuden ja rahoituskysymykset. Rikosseuraamuslaitoksessa on jo tehty paljon työtä turvallisuuden parantamiseksi ja kehittämistä jatketaan edelleen. Henkilökunnan työhyvinvoinnin parantaminen on Rikosseuraamuslaitoksen keskeinen tulostavoite.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme