Ilmarinen

Työuraeläkkeen hakeminen alkaa

Jaa

Eläkeuudistus toi osittaisen varhennetun vanhuuseläkkeen lisäksi mukanaan toisen uuden eläkelajin, työuraeläkkeen. Sen voi saada 63-vuotiaana, jos takana on vähintään 38 vuoden työura rasittavassa ja kuluttavassa työssä. Lisäksi vaaditaan työkykyyn vaikuttava sairaus. Työuraeläkettä voi hakea jo nyt, mutta se voi alkaa aikaisintaan 1.2.2018.

Työuraeläke lisää jatkossa valinnan mahdollisuuksia työssä jatkamisen ja eläkkeelle jäämisen välillä.

– Työuraeläkkeen avulla voivat jatkossa eläkkeelle siirtyä ne, joiden mahdollisuudet jatkaa työssä ovat heikentyneet, mutta joilla ei ole oikeutta työkyvyttömyyseläkkeeseen, kertoo Ilmarisen eläkkeistä vastaava osastopäällikkö Nina Bruun.

Eläkeuudistus nostaa vanhuuseläkkeelle jäämisen alaikärajaa asteittain kohti 65 ikävuotta. Uuden työuraeläkkeen voi saada 63-vuotiaana. Vuonna 2018 vanhuuseläkkeen alaikäraja nousee ensimmäisen kerran 63 vuoteen 3 kuukauteen, jolloin työuraeläkkeelle voi jäädä 3 kuukautta ennen vanhuuseläkeikää.

 – Työuraeläke on tarkoitettu koko työuransa raskasta ja kuluttavaa työtä tehneille ihmisille. Työhistoriaa tulee olla vähintään 38 vuotta, kertoo Bruun. Työsuhteen pitää olla jatkuva tai työsuhteen päättymisestä ei saa olla kulunut yli yhtä vuotta hakemishetkellä.

Työkyvyttömyyseläke säilyy jatkossakin ja se on työkykynsä menettäneille pääasiallinen reitti pois työelämästä. – Ennen työuraeläkkeen myöntämistä tutkimme aina oikeuden työkyvyttömyyseläkkeeseen, Bruun sanoo.

Työuraeläke on tasoltaan hiukan työkyvyttömyyseläkettä pienempi, sillä se on eläkkeelle jäämiseen saakka karttunut eläke.


Työuraeläke raskaan työn tekijöille

Työ katsotaan raskaaksi ja kuluttavaksi, jos se sisältää esimerkiksi kuormittavia ja hankalia työasentoja, suurta lihasvoimaa vaativia ja lihaksia kuormittavia työliikkeitä, hengitys- ja verenkiertoelinten voimakasta kuormitusta, työskentelyä poikkeuksellisen vaativassa vuorovaikutteisessa työssä tai työssä, joka edellyttää erityistä tarkkaavaisuutta tai jossa on korkea tapaturmariski tai väkivallan uhka.

– Teknologian kehitys on poistanut ja poistaa tulevaisuudessa paljon raskaita vaiheita työstä, mutta jäljelle jää kyllä psyykkisesti kuormittavia töitä, arvioi Ilmarisen ylilääkäri Seppo Kettunen.

Kettusen mukaan lisätekijöinä voidaan ottaa huomioon esimerkiksi poikkeukselliset fysikaaliset tekijät, kuormitusta lisäävien suojavarusteiden käyttö, toistuvaa yötyötä sisältävä vuorotyö, toistuvat pitkät työvuorot ja yrittäjillä ympärivuorokautinen sidonnaisuus tuotantoeläimiin.


Mahdollisuus työuraeläkkeeseen arvioidaan aina yksilöllisesti ja koko työuraa mitaten. Pelkästään oma kokemus työn raskaudesta ei riitä, vaan työeläkeyhtiö tarvitsee tarkat tiedot työn rasittavuudesta työterveyslääkäriltä ja työnantajalta tai yrittäjältä itseltään.

Työuraeläkkeen hakeminen

Työn raskauden arviointia varten pyydetään selvitys hakijalta itseltään, työterveyslääkärin selvittämät tiedot työstä esimerkiksi työtodistuksien ja työntekijän haastattelun perusteella sekä työnantajan kuvaus viimeisestä työstä. Yrittäjältä tarvitaan oma selvitys yrittäjätyön sisällöstä.

Käytännössä työuraeläkettä hakevan kannattaa tarkistaa omalta työeläkeotteeltaan onko työuran pituus riittävä eli 38 vuotta. Työeläkeotteen saa helposti Ilmarisen verkkopalvelusta. Työterveyshuollossa hakijan työuran kuormitustekijöitä kartoitetaan haastattelemalla. Siihen kannattaa valmistautua tutustumalla itsekin työsuhderekisteriinsä.

Mikäli 38 vuoden työuraa ei voida todentaa rekisterien perusteella, pitää hakijan itse esittää riittävä ja luotettava näyttö työuransa pituudesta. Myös ulkomaan työskentely voidaan huomioida. Työskentelyajaksi luetaan myös äitiys-, isyys- ja
vanhempainrahakaudet enintään 3 vuoden ajalta, sekä vähäiset poissaolojaksot työsuhteen tai yrittäjätoiminnan aikana sairauden, lomautuksen tai tilapäisen työttömyyden vuoksi.


 – Työnantajia varmasti kiinnostaa myös se, että työuraeläke ei vaikuta yrityksen maksuluokkaan, toisin kuin työkyvyttömyyseläke, Kettunen sanoo.

Lue lisää työuraeläkkeestä

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ilmarinen
Ilmarinen
Porkkalankatu 1
00018 ILMARINEN (HELSINKI)

010 195 000http://www.ilmarinen.fi

Ilmarisen tehtävänä on varmistaa, että asiakkaamme saavat työstään ansaitsemansa eläkkeen. Edistämme parempaa työelämää ja näin autamme asiakkaitamme menestymään. Kaikkiaan vastaamme lähes 1,2 miljoonan ihmisen eläketurvasta. Eläkevastuiden katteena on yli 50 miljardin euron sijoitusvarallisuus.
Lisätietoja: www.ilmarinen.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ilmarinen

Ilmarisen suhdanneindeksi: Työntekijämäärä laski viisi prosenttia – toimialoissa isoja alueellisia eroja16.11.2020 10:27:54 EETTiedote

Työntekijämäärät laskivat Ilmarisen suhdanneindeksiin kuuluvissa yrityksissä lokakuussa noin viisi prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Suurin lasku oli majoitus- ja ravitsemusalalla, missä pudotusta tuli noin 18 prosenttia. Toimialojen tilanne vaihtelee eri puolilla Suomea. Pohjois-Suomessa tilanne ja näkymä on haastava matkailun vähenemisen vuoksi. Ikäryhmittäin tarkasteltuna korona on kurittanut eniten alle kolmekymppisiä työntekijöitä.

Ilmarinen’s Interim Report 1 January–30 September 2020: Return on investments turned positive, cost-effectiveness of operations continued to improve30.10.2020 09:07:54 EETPress release

The return on Ilmarinen’s investment portfolio was 1.1 (8.2 per cent), i.e. EUR 0.6 (3.7) billion. The third-quarter investment portfolio return was 3.2 per cent, driven by the continued positive development in the investment markets. At the end of September, the market value of investments stood at EUR 50.3 billion (31 Dec 2019: EUR 50.5 billion).

Ilmarinens delårsrapport 1.1–30.9.2020: Placeringsintäkterna vände på plus, verksamhetens kostnadseffektivitet förbättrades ytterligare30.10.2020 09:05:07 EETTiedote

Avkastningen på Ilmarinens placeringsportfölj var 1,1 (8,2) procent, dvs. 0,6 (3,7) miljarder euro. Under det tredje kvartalet avkastade placeringsportföljen 3,2 procent tack vare den fortsatta positiva utvecklingen på placeringsmarknaden. Placeringarnas marknadsvärde uppgick vid utgången av september till 50,3 miljarder euro (50,5 miljarder euro 31.12.2019).

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme