Kainuun ELY-keskus

Työvoiman kysyntä Kainuussa ennätyksellisen vilkasta vuonna 2021

Jaa

Työpaikkoja oli vuonna 2021 paljon tarjolla. Joulukuussa useissa ammateissa oli vähemmän työttömiä työnhakijoita kuin avoimia paikkoja. Kainuussa oli kuun lopussa reilut 3 300 työnhakijaa ja työttömyysaste oli 10,8 %.

Työttömien työnhakijoiden osuus kunnittain Kainuussa joulukuussa 2021.
Työttömien työnhakijoiden osuus kunnittain Kainuussa joulukuussa 2021.

Työvoiman kysyntä oli Kainuussa vuonna 2021 ennätyksellistä. Uusia avoimia työpaikkoja ilmoitettiin TE-palveluihin 13 977 - tämä on selvästi Työnvälitystilaston ennätys ja peräti 80 % enemmän (+6 222) kuin vuonna 2020. Eniten paikkoja ilmoitettiin rakennus-, korjaus- ja valmistustyöntekijöille, palvelu- ja myyntityöntekijöille sekä ryhmälle muut työntekijät eli esimerkiksi siivoojille ja eri alojen avustaville työntekijöille.

Joulukuun aikana TE-palveluihin ilmoitettiin uusia avoimia työpaikkoja 923 eli 18 % enemmän (+139) kuin vuotta aikaisemmin. Kuun lopussa useissa ammateissa oli vähemmän työttömiä työnhakijoita kuin avoimia paikkoja.

Työttömyys koronakriisiä edeltävää tasoa matalammalla

Kainuussa oli joulukuun lopussa 3 335 työtöntä työnhakijaa, mikä on 493 henkeä vähemmän (-13 %) kuin vuotta aiemmin. Poikkeustilannetta edeltävään vuoden 2019 joulukuun loppuun verrattuna työttömiä oli 212 henkeä vähemmän (-6 %). Prosentuaalisesti tarkasteltuna pienentyminen kahden vuoden takaisesta oli kolmanneksi suurinta koko maassa. Koko maassa työttömyys pieneni vuoden takaisesta 23 % ja kasvoi kahden vuoden takaisesta 7 %.

Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta, eli työttömyysaste, oli maakunnassa kuun lopussa 10,8 %, mikä oli 1,3 prosenttiyksikköä vähemmän kuin vuotta aiemmin ja 0,3 prosenttiyksikköä vähemmän kuin kaksi vuotta sitten. Kainuun työttömyysaste oli ELY-keskusalueista yhdeksänneksi matalin, koko maassa se oli 10,5 %.

Pitkäaikaistyöttömyys on pitkän pienentymisen jälkeen lisääntynyt korona-aikana, mutta tilanne on alkanut jälleen parantua huhtikuusta lähtien. Joulukuun lopussa pitkäaikaistyöttömiä, eli yli vuoden työttömänä olleita, oli jo 9 % vähemmän kuin vuotta aiemmin (-74), yhteensä 747. Kahden vuoden takaisesta koronakriisiä edeltävästä ajasta pitkäaikaistyöttömyys kasvoi vielä 22 % (+133).

Tiedot perustuvat työ- ja elinkeinoministeriön työnvälitystilastoihin.

Seuraava työllisyyskatsaus julkaistaan 22. helmikuuta 2022.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kainuun Elinkeino­, liikenne­ ja ympäristökeskus
Yritys­ ja työvoimapalvelut ­yksikkö
Atte Laitinen, 0295 023 886
S­posti: etunimi.sukunimi(at)ely­keskus.fi
http://www.ely­keskus.fi/kainuu

Kuvat

Työttömien työnhakijoiden osuus kunnittain Kainuussa joulukuussa 2021.
Työttömien työnhakijoiden osuus kunnittain Kainuussa joulukuussa 2021.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kainuun ELY-keskus
Kainuun ELY-keskus
Kalliokatu 4
87100 Kajaani

029 502 3500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-kainuu

Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Liikenteeseen ja infrastruktuuriin liittyvät palvelut Kainuun alueelle tarjoaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kainuun ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme