Kainuun ELY-keskus

Työvoiman kysyntä Kainuussa ennätyksellisen vilkasta

Jaa
Kainuussa ilmoitettiin helmikuussa työpaikkoja ennätystahtiin. Tekijöistä on pulaa alalla kuin alalla. Helmikuun lopussa oli hieman yli 3 000 työtöntä työnhakijaa. Pitkäaikaistyöttömienkin määrässä tehtiin uusi ennätys.
Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta kunnittain Kainuussa helmikuussa 2023.
Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta kunnittain Kainuussa helmikuussa 2023.

Kainuussa ilmoitettiin Työmarkkinatorille helmikuun aikana 1 485 uutta avointa työpaikkaa, mikä on enemmän kuin kertaakaan Työnvälitystilaston ensimmäisen tiedon eli vuoden 2006 jälkeen. Viime vuoden helmikuussa tehdystä edellisestä ennätyksestä tuli kasvua 7 paikkaa.

Ammattiryhmissä uusia avoimia työpaikkoja ilmoitettiin eniten asiantuntijoille (316) sekä palvelu- ja myyntityöntekijöille (313). Lisäystä vuoden takaisesta tuli kappalemääräisesti eniten asiantuntijoilla (+186) sekä maanviljelijöillä, metsätyöntekijöillä ym. (+123). Paikkamäärän supistuminen oli suurinta ryhmällä muut työntekijät (-102) sekä rakennus-, korjaus- ja valmistustyöntekijöillä (-94).

Tekijöistä on pulaa alalla kuin alalla ja kuun lopussa useissa ammateissa oli vähemmän työttömiä työnhakijoita kuin avoimia paikkoja. Vaikeinta oli löytää informaatio- ja tietoliikenneteknologian asiantuntijoita, avustavia keittiö- ja ruokatyöntekijöitä sekä suojelu- ja vartiointityöntekijöitä. Haastavaa oli löytää myös muun muassa metsä- ja kalatalouden työntekijöitä, siivoojia sekä terveydenhuollon erityisasiantuntijoita, kuten lääkäreitä, hammaslääkäreitä ja eläinlääkäreitä.

Työttömyys pienentyi hieman vuoden takaisesta

Työttömiä työnhakijoita oli helmikuun lopussa 3 022, mikä on 37 henkeä vähemmän (-1 %) kuin vuotta aiemmin. Koronakriisiä edeltävään vuoden 2020 helmikuun loppuun verrattuna työttömyys laski 303 hengellä (-9 %). Prosentuaalisesti tarkasteltuna pienentyminen vuoden 2020 helmikuusta oli ELY-keskusalueista suurinta. Koko maassa työttömyys pieneni vuoden takaisesta 3 % ja kasvoi kolmen vuoden takaisesta 4 %.

Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta, eli työttömyysaste, oli Kainuussa kuun lopussa 9,8 %. Tämä on 0,1 prosenttiyksikköä vähemmän kuin vuosi sitten ja 0,7 prosenttiyksikköä vähemmän kuin kolme vuotta sitten. Kainuun työttömyysaste oli ELY-keskusalueista kahdeksanneksi matalin, koko maassa se oli 9,7 %.

Pitkäaikaistyöttömyys lisääntyi pitkän pienentymisen jälkeen merkittävästi koronakriisin ensimmäisen vuoden ajan, mutta oli suurimman osan vuodesta 2022 jo vuoden 2019 tasoa matalammalla. Helmikuun lopussa pitkäaikaistyöttömiä oli 551, mikä on vähemmän kuin kertaakaan Työnvälitystilastossa ja 6 % vähemmän (-38) kuin vuoden 2020 helmikuussa. Vuoden takaisesta pitkäaikaistyöttömyys laski 27 % (-199).

Tiedot perustuvat työ- ja elinkeinoministeriön työnvälitystilastoihin.

Seuraava Työllisyyskatsaus julkaistaan 26. huhtikuuta 2023.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
työvoima-asiantuntija Atte Laitinen
p. 0295 023 886
Sposti: etunimi.sukunimi(at)ely-keskus.fi
www.elykeskus.fi/kainuu


Kainuun TE-toimisto
johtaja Pauli Piilma
p. 0295 039 106
Sposti: etunimi.sukunimi(at)te-toimisto.fi

Kuvat

Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta kunnittain Kainuussa helmikuussa 2023.
Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta kunnittain Kainuussa helmikuussa 2023.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kainuun ELY-keskus
Kainuun ELY-keskus
Kalliokatu 4
87100 Kajaani

029 502 3500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-kainuu

Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Liikenteeseen ja infrastruktuuriin liittyvät palvelut Kainuun alueelle tarjoaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kainuun ELY-keskus

Kainuulaiset yritykset tarvitsevat osaavaa työvoimaa investointi- ja kehittämismahdollisuuksien toteuttamiseen25.5.2023 09:35:00 EEST | Tiedote

Pitkään kestänyt poikkeusaika ei ole merkittävästi kasvattanut työttömyyttä Kainuussa. Haasteena on sen sijaan useiden alojen työvoimapula, joka todennäköisesti pahenee entisestään mittavien eläköitymisten vuoksi tulevina vuosina. Konkreettiset toimenpiteet osaavan työvoiman turvaamiseksi ovat tarpeellisia. Alueelliset kehitysnäkymät keväältä 2023 on julkaistu.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme