Työvoiman saatavuusongelmia on lähes kaikilla keskeisillä ammattialoilla Satakunnassa
Työ- ja elinkeinotoimiston syyskuussa laatiman ammattibarometrin mukaan yhteensä 46 ammatissa arvioidaan Satakunnassa olevan pulaa työnhakijoista. Pula-ammattien määrä on suurin piirtein sama kuin keväällä, mutta on kaksinkertaistunut vuoden takaiseen verrattuna. Työvoiman saatavuusongelmat koskettavat laajasti eri ammattialoja.

Monissa terveys- ja sosiaalialan ammateissa on paljon pulaa hakijoista
Seuraavan puolen vuoden aikana yleisimmin pulaa työnhakijoista arvioidaan Satakunnassa olevan terveydenhuollon ja sosiaalialan ammateissa. Alan erityisasiantuntijoista, kuten yleislääkäreistä, erikoislääkäreistä, hammaslääkäreistä sekä kuulontutkijoista ja puheterapeuteista on jo pitkään ollut pulaa. Monissa alan ammateissa arvioidaan olevan paljon pulaa hakijoista. Yleis- ja erikoislääkärien ohella paljon pulaa on psykologeista, sosiaalityön erityisasiantuntijoista, bioanalyytikoista, farmaseuteista, sairaanhoitajista ja terveydenhoitajista, lähihoitajista sekä kotipalvelutoiminnan kodinhoitajista.
Etenkin terveydenhuollossa ja sosiaalialalla työvoimapula näkyy myös siten, että eri ammateissa avoimia työpaikkoja voi usein olla moninkertainen määrä suhteessa ammattialan työttömiin työnhakijoihin nähden. Ja kuten monella muullakin alalla, työvoiman saatavuutta vaikeuttaa se, että samoissa ammateissa on pulaa työnhakijoista lähes kaikkialla Suomessa.
Myös muiden palvelualojen ammateissa pula työvoimasta on yleistynyt
Muilla palvelualoilla työvoiman saatavuusongelmat ovat sekä yleistyneet että vaikeutuneet aiemmasta. Majoitus- ja ravitsemisalalla ravintola- ja suurtaloustyöntekijöistä (kokit) ja tarjoilijoista arvioidaan olevan jo paljon pulaa. Myös esimerkiksi ammattitaitoisista kiinteistöhuollon työntekijöistä on pulaa. Opetusalalla pulaa on lastentarhanopettajista ja erityisopettajista. Myös moniin vähemmän koulutusta vaativiin tehtäviin, kuten postinkantajat ja -lajittelijat, siivoojat, pikaruokatyöntekijät, avustavat keittiötyöntekijät ja sanomalehtien jakajat, on jopa suuria vaikeuksia saada työntekijöitä.
Rakentamisen ja teollisuuden ammattialoilla on edelleen vaikeuksia osaavan työvoiman saatavuudessa
Terveydenhuollon ja sosiaalialan ohella rakennusalalla ja teollisuudessa pula työvoimasta on edelleen laajamittaisinta, joskin rakennusalalla työvoimapula-ammateiksi arvioitujen ammattien määrä on jo hieman vähentynyt viime keväästä. Rakennusalalla paljon pulaa on rakennussähköasentajista. Lisäksi kirvesmiehistä ja ilmastointi- ja jäähdytyslaiteasentajista on pulaa kaikkien Satakunnan seutukuntien alueilla. Teollisuudessa pulaa kaikkialla Satakunnassa on hitsaajista ja kaasuleikkaajista, koneenasettajista ja koneistajista sekä elintarviketeollisuuden prosessityöntekijöistä. Työntekijätason ammattien lisäksi myös alojen korkeammin koulutetuista erityisasiantuntijoista, kuten rakennusinsinööreistä ja sähkö- ja automaatioinsinööreistä, on pulaa.
Vielä jonkin verran on ammatteja, joissa pula työvoimasta rajautuu seutukuntakohtaiseksi. Monissa ammateissa määrällisesti suurin työvoiman kysyntä ja siten myös herkästi pula työvoimasta painottuu suurimmalle Porin seudulle. Seudulla pulaa on esimerkiksi maatalous- ja teollisuuskoneasentajista ja -korjaajista sekä teollisuus- ja muista sähköasentajista. Rauman seudulla pulaa on konetekniikan erityisasiantuntijoista (koneinsinöörit). Pohjois-Satakunnassa on paljon pulaa sähkö- ja elektroniikkalaitteiden kokoonpanijoista, mihin ammattiin on ollut paljon työpaikkoja avoinna.
Ylitarjontaa on samoissa ammateissa kuin ennenkin ja lähinnä vain Porin seudulla
Ylitarjontaa työnhakijoista arvioitiin olevan 14 ammatissa. Työvoiman ylitarjonta-ammattien määrä on hieman vähentynyt viime keväästä, mutta muuten ammatit ovat samoja kuin aikaisemminkin. Paljon ylitarjontaa työnhakijoista arvioidaan olevan yleissihteereistä ja tieto- ja víestintäteknologian asentajista ja korjaajista. Näistäkin vain yleissihteereiden osalta ylitarjontaa on koko Satakunnassa. Rauman seudulla ylitarjontaa on lisäksi vain paperiteollisuuden prosessinhoitajista ja prosessityöntekijöistä ja Pohjois-Satakunnassa kuvataiteilijoista. Muilla ammattialoilla ylitarjonta koskee ainoastaan Porin seutua.
Edelleen lähes kolme neljäsosassa arvioituja ammatteja työvoiman kysynnän ja tarjonnan ennakoidaan seuraavan puolen vuoden aikana olevan kutakuinkin tasapainossa.
Uusimman Satakunnan ammattibarometrin sekä seutukunnittaiset barometrit löydät Satakunnan ELY-keskuksen verkkosivuilta tai suoraan osoitteesta:
Ammattibarometri kertoo työ- ja elinkeinotoimistojen näkemyksen keskeisten ammattien kehitysnäkymistä lähitulevaisuudessa. TE-toimiston virkailijat arvioivat asiantuntemuksensa perusteella yli 200 ammatin työvoiman kysyntänäkymiä ja työvoiman kysynnän ja tarjonnan tasapainon kehitystä puoleksi vuodeksi eteenpäin. Ammattibarometri laaditaan kaksi kertaa vuodessa, maaliskuussa ja syyskuussa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Työmarkkina-asiantuntija Hannu Ahvenjärvi, Satakunnan ELY-keskus, puh. 0295 022 114
Palvelujohtaja Satu Remmer, Satakunnan TE-toimisto, puh. 0295 045 141
Johtaja Juhani Sundell, Satakunnan TE-toimisto, puh 0295 022 117
Kuvat
Tietoja julkaisijasta

Yrjönkatu 20
28100 Pori
0295 022 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-satakunta
ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Satakunnan ELY-keskus
Satakunnassa 9 610 työtöntä työnhakijaa joulukuussa27.1.2023 08:00:00 EET | Tiedote
Satakunnassa oli joulukuun lopussa 9 610 työtöntä työnhakijaa, mikä on noin 50 henkeä (0,5 %) enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Kuukautta aiemmasta työttömien määrä nousi 1 230 hengellä. Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli joulukuussa 10,0 %.
Satakuntalaisyritykset näkevät kansainvälisen työvoiman yhtenä ratkaisuna osaajapulaan17.1.2023 08:00:00 EET | Tiedote
Useimmilla satakuntalaisilla yrityksillä on haasteita rekrytoinnissa. Noin puolet harkitsee kansainvälistä työvoimaa ratkaisuna osaajapulaan. Kolmella viidestä haastatellusta yrityksestä on kokemusta kansainvälisen työvoiman käytöstä ja neljä viidestä voisi olla valmis rekrytoimaan kansainvälisiä osaajia tulevaisuudessa. Yritykset toivovat tukea erityisesti kansainvälisten osaajien kielikoulutukseen ja asettautumiseen. Tulokset selviävät alueen yrityksille tehdyistä puhelinhaastatteluista.
Maaseuturahaston tuella luotiin uusia työpaikkoja ja vahvistettiin Satakunnan maaseudun elinvoimaa 42 miljoonalla eurolla12.1.2023 15:02:47 EET | Tiedote
Satakunnassa 97 % EU:n maaseuturahaston tuesta ohjattiin elinkeinojen kehittämiseen vuosina 2014-2022. Maakunnan yrityksiin syntyi rahaston tuella 836 uutta työpaikkaa eri toimialoille. Rahoitetuissa hankkeissa korostuivat ilmastonmuutokseen ja kestävään toimintaan liittyvät tekijät.
Satakunnassa 8 380 työtöntä työnhakijaa marraskuussa20.12.2022 08:00:00 EET | Tiedote
Satakunnassa oli marraskuun lopussa 8 380 työtöntä työnhakijaa, mikä on 190 henkeä (-2,2 %) vähemmän kuin vuotta aikaisemmin. Kuukautta aiemmasta työttömien määrä nousi 110 hengellä. Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli marraskuussa 8,7 %.
Satakunnassa 8 270 työtöntä työnhakijaa lokakuussa22.11.2022 08:00:00 EET | Tiedote
Satakunnassa oli lokakuun lopussa 8 270 työtöntä työnhakijaa, mikä on 280 henkeä (-3,3 %) vähemmän kuin vuotta aikaisemmin. Kuukautta aiemmasta työttömien määrä nousi 140 hengellä. Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli lokakuussa 8,6 %.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme