Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Uimaveden laatu hyvä, tuulet viilentäneet merivettä

Jaa

Uimavesinäytteet otettiin tällä viikolla itäisen Helsingin pieniltä uimarannoilta sekä saarien uimarannoilta. Sinilevää ei havaittu tällä viikolla millään uimarannalla. Veden lämpötila vaihteli tutkituilla rannoilla pääosin 13–19 asteen välillä.

Pihlajasaari. Kuva: Lotta Kivikoski.
Pihlajasaari. Kuva: Lotta Kivikoski.

Lämpimintä vettä oli Kivinokan uimarannalla ja kylmintä Suomenlinnassa, Uunisaaressa ja Pihlajasaaressa. Porvariskuninkaanpuiston rannalla mitattiin uusintanäytteenoton yhteydessä keskiviikkona veden lämpötilaksi 8,6 astetta.

Kivinokan ja Porvariskuninkaanpuiston näytteiden hygieeninen laatu oli heikentynyt vedessä havaittujen Escherichia coli -bakteerien vuoksi. Muiden rantojen tutkitut näytteet olivat hygieeniseltä laadultaan hyviä. Sekä Kivinokan että Porvariskuninkaanpuiston rannoilta haettiin uusintanäytteet, joiden hygieeninen laatu oli hyvä. Viimeisimmät tutkimustulokset ovat näkyvillä rantojen ilmoitustauluilla.

Uimakausi alkaa 15. kesäkuuta ja kestää elokuun loppuun saakka. Helsingin ympäristöpalvelut valvoo uimakauden ajan rantojen hygieniaa sekä veden laatua. Lisäksi näytteenoton yhteydessä seurataan veden lämpötilaa ja aistinvaraista laatua, kuten muun muassa jätteiden, öljyn ja sinilevien esiintymistä.

Helsingin edustan merivesi viilentynyt, sinilevien määrä pysynyt vähäisenä

Merivesi Helsingin edustalla on viilentynyt viime viikosta ja on rannikon läheisyydessä noin 10-asteista. Ulommilla merialueilla veden lämpötila on pysynyt 14–15-asteisena.

Rannikolla merivesi on viilentynyt tuulten ja niiden aiheuttaman kumpuamisen seurauksena. Tuulet ovat puhaltaneet lämmintä pintavettä poispäin rannikolta, jolloin tilalle on noussut kylmää ja ravinteikasta vettä syvemmältä. Helsingin edustalla kumpuaminen edellyttää parin vuorokauden voimakkaita, rannikon suuntaisesti puhaltavia lännen puoleisia tuulia. Kesällä kumpuaminen saattaa viilentää vedet hyvinkin nopeasti. Esimerkiksi uimarannoilla vesi voi viilentyä jopa yli kymmenen astetta parissa päivässä.

Helsingin merialueilla vallitsee keskikesälle tyypillinen levälajisto, mutta kylmän meriveden takia sinilevien määrät ovat pysyneet alhaisina. Pohjalta kummunnut ravinteikas vesi saattaa aiheuttaa leväkukintojen muodostumista lämpötilojen taas noustessa.

Tietoa uimavesistä, levätilanteesta, veden lämpötilasta ja merisäästä 

Uimavesinäytteiden viimeisimmät tulokset ovat nähtävillä kunkin uimarannan ilmoitustaululla. Lisäksi uimavesinäytteiden tuloksista ja näytteenoton yhteydessä tehdyistä sinilevähavainnoista tiedotetaan kesän aikana Helsingin kaupungin Internet-sivuilla sekä viikoittaisilla mediatiedotteilla.

www.hel.fi/uimavesi 

Rantapelastajien päivittämät tiedot valvottujen uimarantojen sinilevätilanteesta ja uimaveden lämpötilasta löytyvät palvelusta https://ulkoliikunta.fi/

Helsingin edustan vesien tilaa voi seurata seuraavista lähteistä:

www.hel.fi/merivesi (meriveden laatu)
meri.hel.fi (veden lämpötila, merisää ja aallokko)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Uimarannat

vs. terveysinsinööri Arja Heinonen
puh. 040 3341615, uimavesilaatuvalvonta@hel.fi

Merialue

tutkimusavustaja
Anni Jylhä-Vuorio
puh. 040 5732051, anni.jylha-vuorio@hel.fi

Kuvat

Pihlajasaari. Kuva: Lotta Kivikoski.
Pihlajasaari. Kuva: Lotta Kivikoski.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan päätöstiedote 21.1.202021.1.2020 17:34:30 EETTiedote

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan päivän kokouksen päätöstiedote on julkaistu sivuillamme. Päätöstiedote 21.1.2020 Pöytäkirja korvaa esityslistan ja päätöstiedotteen, kun pöytäkirja on tarkastettu. Lisää tietoa kaupunkiympäristölautakunnan toiminnasta voit lukea sivuiltamme osoitteesta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/kaupunkiymparistolautakunta/ https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/kaupunkiymparistolautakunta/

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme