Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA

Ukrainalaisten majoittaminen nosti ARA-asuntojen käyttöasteita

Jaa

ARA-asuntoihin on majoittunut 11 500 Ukrainan pakolaista 145 kunnassa. ”Ukrainalaisten majoittaminen näkyy selvänä kysyntäpiikkinä”, ARAn asuntomarkkina-asiantuntija Hannu Ahola kertoo. ARA-asuntojen käyttöasteet ovat kohonneet ja tyhjien asuntojen määrä on vähentynyt. Tiedot ilmenevät ARAn vuosittain tekemän asuntomarkkinakyselyn 2023 ennakkotiedoissa.

Eniten ukrainalaisia majoittui ARA-vuokra-asunnoissa Vaasassa, Joensuussa ja Varkaudessa.
Eniten ukrainalaisia majoittui ARA-vuokra-asunnoissa Vaasassa, Joensuussa ja Varkaudessa.

ARA-asuntojen käyttöaste vuonna 2022 oli 91,1 % (kuntien keskiarvo), kun vastaava luku vuotta aikaisemmin oli 89,3 %. Käyttöaste parani vähintään 2,0 prosenttiyksikköä 74 kunnassa, joista 59:ssä ARA-asuntoja oli vuokrattu ukrainalaisille. Vähintään kaksi kuukautta tyhjänä olleita ARA-asuntoja oli koko maassa 5 950 (15.3.2023), kun vuotta aiemmin vastaava määrä oli 7 800.

Keväällä 2022 ARAn asuntomarkkinatilastoissa ei vielä näkynyt ukrainalaisten vaikutusta. Vuotta myöhemmin muutos näkyy kysyntäpiikkinä niissä 145 kunnassa, joissa tyhjiä ARA-asuntoja on vuokrattu ukrainalaisille. Kyselyn ajankohtaan mennessä (15.3.2023) pääkaupunkiseudun ja Tampereen ARA-asunnoissa ei ollut ukrainalaisia, koska tyhjiä asuntoja ei ole ollut tarjolla.   

Ukrainalaisten käytössä olevista ARA-asunnoista 95 % oli välivuokrattu vastaanottokeskuksille tai palveluntuottajille ja vain 5 % suoraan asukkaille. Jatkossa suorien vuokrausten osuus lisääntynee, kun kotikunnan saaneiden ukrainalaisten määrä lisääntyy. Myös muuttaminen suurimpiin kaupunkeihin todennäköisesti lisääntyy.

ARA-asukasvalinnoissa tilapäistä suojelua saaneet rinnastuvat Suomen kansalaisiin

Vuonna 2022 ARA-yhteisöillä oli mahdollista tarjota Ukrainasta paenneille majoitusta ARA-asunnoissa, mikäli asunnoille oli haettu käyttötarkoituksen muutos. Vuoden 2022 aikana ARA myönsi käyttötarkoituksen muutoksen 1 767 ARA-asuntoon 56 kunnassa.

Vuoden 2023 alusta tilapäistä suojelua saaneen ukrainalaisen Suomessa myönnetty oleskelulupa on voimassa yhtä kauan kuin tilapäinen suojelu EU:ssa jatkuu. Tilapäistä suojelua saaneet ukrainalaiset rinnastetaan asukasvalinnoissa Suomen kansalaisiin ja valinnoissa noudatetaan normaaleja asukasvalintaperusteita.

Venäjän Ukrainaan tekemän hyökkäyksen jälkeen helmikuussa 2022 on Suomesta hakenut tilapäistä suojelua tai turvapaikkaa 53 600 ukrainalaista (Migri, 8.5.2023). Yli vuoden Suomessa oleskelleet ukrainalaiset voivat hakea kotikuntaa Suomessa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoa julkaisijasta

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (ARA) vastaa keskeisesti valtion asuntopolitiikan toimeenpanosta. Se myöntää asumiseen ja rakentamiseen liittyviä avustuksia, tukia ja takauksia sekä ohjaa ja valvoo ARA-asuntokannan käyttöä. ARA on myös mukana asumisen kehittämiseen ja asuntomarkkinoiden asiantuntijuuteen liittyvissä hankkeissa ja tuottaa alan tietopalvelua.

ARA kuuluu ympäristöministeriön hallinnon alaan.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye