Ukrainalaisten työlupien käsittelyyn tarvitaan nopeita uusia ratkaisuja

Sotaa pakenevilla ukrainalaisilla on Suomessa oikeus tilapäisen suojelun asemaan, mikä takaa heille oikeuden tehdä heti työtä. Suojelua on hakenut yli 13 000 ukrainalaista, joista noin 10 prosenttia on saanut päätöksen. Tällä hetkellä ukrainalaisten pakolaisten työnteko voi käytännössä alkaa aikaisintaan viiden viikon päästä hakemuksen jättämisestä. Suuri osa ajasta kuluu päätöksenteon jälkeen oleskelulupakortin odotteluun, mikä on nyt noin pari viikkoa. Kun hakemusmäärät kasvavat, nykyisillä käytännöillä käsittelyajat tulevat pitenemään entisestään.
”Poikkeustilanteessa viiden viikon odottelu on aivan liian pitkä aika, jos työpaikka on jo tiedossa ja työt voisi aloittaa heti. Nyt tulee pikaisesti selvittää, miten mahdollistetaan työnteon aloittaminen heti siinä vaiheessa, kun oleskelulupakorttitilaus on tehty. Jos nykyinen lainsäädäntö estää tämän, on muutos vietävä valmisteilla olevaan ulkomaalaislainkokonaisuudistukseen. Jos lainsäädäntö ei estä tätä, on löydettävä nopeasti ratkaisu työskentelyyn jo korttitilauksen aikana”, painottaa johtaja Markku Lahtinen Helsingin seudun kauppakamarista.
Pakolaisten suuri määrä asettaa Maahanmuuttoviraston, kunnat ja koko yhteiskunnan ison haasteen eteen, kuinka järjestää ukrainalaisten sijoittumiseen liittyvät välttämättömät palvelut kuten varhaiskasvatus, koulupaikat ja miten varmistaa riittävä toimeentulo kriisin keskeltä saapuville. Työllistymisen näkökulmasta tilapäistä suojelua saava voi rekisteröityä TE-toimistossa työnhakijaksi, mutta ilman kotikuntamerkintää heillä ei ole automaattista pääsyä asiakkaaksi työllisyyden kuntakokeiluihin, joihin siirrettiin käytännössä suurin osa vieraskielisten palveluista vuosi sitten.
”Helsingin seudulla olisi tarpeen tehdä työ- ja elinkeinoministeriön linjaus, jolla ukrainalaiset saataisiin nopeasti käytettävissä olevien työllistymis- ja asettumispalvelujen piiriin. Tehokas ratkaisu olisi ohjata heidät jo toiminnassa oleviin maahanmuuton osaamiskeskuksiin, joiden kautta kunnat voisivat tehdä seudullista yhteistyötä muun muassa neuvonnassa ja kielikoulutuksessa sekä ammatillisen koulutuksen ja työpaikkojen järjestämisessä”, Lahtinen toteaa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Markku Lahtinen, Helsingin seudun kauppakamari, johtaja, markku.lahtinen@helsinki.chamber.fi, p. 050 571 3564
Tiina Tikander, viestintäpäällikkö, Helsingin seudun kauppakamari, tiina.tikander@helsinki.chamber.fi, p. 046 878 7540
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Helsingin seudun kauppakamari vahvistaa yritysten menestystä osallistumalla aktiivisesti Helsingin seudun kehittämiseen. Kauppakamariin kuuluu 21 kunnan alueelta yli 7 000 palveluja, kauppaa ja teollisuutta edustavaa yritystä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin seudun kauppakamari
Näpistyksiä alkuvuonna Helsingissä jopa 60 prosenttia enemmän kuin aiemmin – ”Lainsäädännön tulisi näkyä myös tuomioissa”24.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Helsingissä tehtiin Poliisin mukaan yli 7 400 näpistystä tammi-toukokuussa 2025. Viime vuonna samaan aikaan näpistyksiä oli 4 615. Vuoden 2025 näpistyksistä yli 90 prosenttia on myymälänäpistyksiä. Alueen kauppojen mukaan ne aiheuttavat myös toistuvia vaaratilanteita sekä asiakkaille että myymälähenkilökunnalle. Helsingin poliisi on alkanut niputtaa sarjanäpistelijöiden näpistyksiä ja vie niitä yhdellä kertaa syyteharkintaan. ”Uuden lainsäädännön ja oikeuskäytännön tulisi selkeästi näkyä myös syyttämispäätöksissä ja tuomioissa eli toistuvia näpistystuomioita tulisi muuttaa vankeusrangaistukseksi”, sanoo Helsingin seudun kauppakamarin neuvontapalvelujen ja lakiasioiden johtaja Marko Silen. Heinäkuussa näpistyksiä ilmoitetaan perinteisesti paljon. Kesällä näpistyksiä tapahtuu myös muualla kuin myymälöissä.
Ennakointikamari selvitti: yritykset pitävät henkilökunnan jatkuvaa oppimista tärkeänä laajalti27.5.2025 08:30:00 EEST | Tiedote
Yritykset pitävät henkilöstön jatkuvaa oppimista merkittävänä – riippumatta siitä, onko yrityksen liiketoiminnan tavoitteena esimerkiksi kasvu, kannattavuus tai liiketoimintamallin muuttaminen, käy ilmi Ennakointikamarin tilaamasta laadullisesta tutkimuksesta. Yritykset kokevat, että osaamisen kehittämisen hyötyjä yrityksille ovat muun muassa yrityksen toiminnan tehostaminen, regulaatioon vastaaminen ja potentiaalisten työntekijöiden houkuttelu.
Muistutuskutsu medialle: Kansainvälisen rekrytoinnin hyödyt8.5.2025 08:05:00 EEST | Kutsu
Helsingin seudun kauppakamari, Work in Finland ja Suomen kuusi suurinta kaupunkia kutsuvat toimittajat kuulemaan, miksi työskentely Suomessa kiinnostaa kansainvälisiä osaajia ja rekrytointitoimijoita sekä miten kansainväliset osaajat vahvistavat yritysten kasvua.
Muistutuskutsu medialle: Kansainvälisen rekrytoinnin hyödyt6.5.2025 08:48:37 EEST | Kutsu
Helsingin seudun kauppakamari, Work in Finland ja Suomen kuusi suurinta kaupunkia kutsuvat toimittajat kuulemaan, miksi työskentely Suomessa kiinnostaa kansainvälisiä osaajia ja rekrytointitoimijoita sekä miten kansainväliset osaajat vahvistavat yritysten kasvua.
Kutsu medialle: Kansainvälisen rekrytoinnin hyödyt29.4.2025 13:31:16 EEST | Kutsu
Helsingin seudun kauppakamari, Work in Finland ja Suomen kuusi suurinta kaupunkia kutsuvat toimittajat kuulemaan, miksi työskentely Suomessa kiinnostaa kansainvälisiä osaajia ja rekrytointitoimijoita sekä miten kansainväliset osaajat vahvistavat yritysten kasvua.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme