Toimittajat ilman rajoja Suomi

Ulkoministeri Haavisto Brexitistä: Päätöksillä oltava enemmistöpohja, demokratiaa on kunnioitettava

Jaa

Ulkoministeri Pekka Haavisto otti torstaina kantaa pääministeri Boris Johnsonin pyrkimykseen pysäyttää brittiparlamentin päätöksenteko viiden viikon ajaksi. Haavisto korosti, että ei halua lähteä neuvomaan eikä muiden EU-maiden laillisiin päätöksiin pidä puuttua. Haavisto kuitenkin linjasi Toimittajat ilman rajoja -järjestön tilaisuudessa selkeästi periaatteen, että päätösten on oltava demokraattisia ja perustuttava enemmistöön.

Ulkoministeri Pekka Haavisto oli pääpuhuja Toimittajat ilman rajoja ry:n seminaarissa 29.8. juuri Gymnich-kokouksen alla. Kuva: Janina Granholm, Toimittajat ilman rajoja ry
Ulkoministeri Pekka Haavisto oli pääpuhuja Toimittajat ilman rajoja ry:n seminaarissa 29.8. juuri Gymnich-kokouksen alla. Kuva: Janina Granholm, Toimittajat ilman rajoja ry

Lehdistötiedote 29.8.2019

Toimittajat ilman rajoja -järjestön kutsuvieraat ja kansainvälinen media saivat torstaina korkean tason rautaisannoksen Brexitiin liittyvää demokratia- ja sananvapausproblematiikkaa. Tilaisuuden pääpuhuja oli ulkoministeri Pekka Haavisto. Kansainvälinen media kysyi ulkoministeriltä oikeusvaltionäkökulmasta kantaa Brexitin tuoreimpaan käänteeseen, eli brittiparlamentin mahdolliseen sulkeutumiseen pääministeri Johnsonin ehdotuksen seurauksena.

”En tietenkään voi lähteä neuvomaan tai spekuloimaan toisen EU-maan omia linjauksia. Periaate on demokratiassa kuitenkin se, että päätöksille on oltava enemmistöpohja”, tiivisti ulkoministeri Haavisto vastauksensa.

Sananvapautta ja oikeusvaltiota ruotineen tilaisuuden pääteema, Euroopan tulevaisuus Brexitin valossa, valottui korkealuokkaisten panelistien esityksissä ja keskustelussa monin tavoin. Saksalaisen Deutsche Welle- ja amerikkalaisen National Public Radio -kanavien EU-kirjeenvaihtaja Teri Schultz korosti sopimuksettoman eron vaaroja erityisesti Irlannille.

”No deal ja siitä seuraava Irlantia jakavan kovan rajan mahdollisuus uhkaa repiä auki vanhat haavat ja vaarantaa rauhan. Tästä suuri syy lankeaa sille merkittävälle osalle brittimediaa, joka on vastuuttomasti levittänyt väärää tietoa Brexitin vaiheista ja seurauksista”, varoitti Brexitin käänteitä tiiviisti seurannut Schultz.

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola nosti esiin brittimediassa levitetyt täysin epärealistiset toiveet Brexitin seurauksista. Pääministeri Johnson näyttää Aaltolan mukaan medialle mallia.

”Johnson maalaa kuvan Brexitin myötä syntyvästä globaalista Britanniasta. Pelkään, että Britanniasta on kuitenkin ennemminkin tulossa vain paikallinen. Lisäksi heikentyvä Britannia joutuu Brexitin myötä alttiiksi ulkopuoliselle vaikuttamiselle”, analysoi Aaltola.

Faktabaarin perustaja Mikko Salo oli jo huolissaan Brexitin jälkeisestä syyttelystä.

”Brexitistä on todella syytä olla huolissaan. Eron toteutumisen jälkeen on tiedossa mittava blamegame, keskinäinen syyttely. Disinformaatiota tulee olemaan paljon ja paikkansapitämättömät näkökulmat nostetaan keskeiseen rooliin”, arvioi Salo. Salon huoli liittyy EU-vastaisessa mediassa jo näkyvään pyrkimykseen syyttää Brexitin toteutumisesta EU:ta, faktojen vastaisesti.

Haavisto: Toimittajia suojeltava maalittamiselta ja vihapuheelta

Ulkoministeri Haavisto otti keynote-puheenvuorossaan monin tavoin kantaa EU:ta ja demokratiaa horjuttaviin kielteisiin ilmiöihin. Haaviston mukaan ihmisoikeuksiin myös EU-maissa on ehdottomasti kiinnitettävä huomiota, jotta EU voi toimia uskottavasti suhteessa muihin maihin.

”EU:hun on pyrkimässä Itä-Euroopan maita, joille on voitava esittää vaatimuksia myös ihmisoikeuksien osalta. Emme voi tehdä tätä uskottavasti, ellemme kiinnitä huomiota ongelmiin myös nykyisissä EU-maissa – muuten meitä voitaisiin syyttää kaksoisstandardeista. Sama pätee tietysti myös muuhun maailmaan.”

Haaviston mukaan oikeusvaltioasioissa pitää olla tiukkoja ja täytyy kestää myös kritiikkiä, viitaten nimeltä mainitsematta Unkarin pääministeri Viktor Orbanin Suomea koskevaan arvosteluun. Sen sijaan mediaan kohdistuvat asiattomat hyökkäykset Haavisto haluaa aktiivisesti torjua.

”Uutisoinnin on perustuttava faktoihin. Faktoja raportoivien toimittajien taas on saatava tehdä työtään rauhassa, mutta toimittajia yritetään nykyään jatkuvasti vaimentaa. Tämä on todella torjuttava kehitys, journalisteja on varjeltava vihakampanjoilta”, painotti sananvapauden tärkeyttä alleviivannut ulkoministeri Haavisto.

Juuri tälle ongelmalle antoi torstain tilaisuudessa kasvot Ylen toimittaja, tietokirjailija Jessikka Aro. Yhdysvaltain kongressiinkin kutsuttu Aro on joutunut intensiivisen vihakampanjan kohteeksi oltuaan Ylen uutisissa näkyvästi paljastamassa Venäjän trollitehdasta Pietarissa.

”Presidentti Putinia näkyvästi kritisoivat tahot joutuvat helposti vihakampanjan kohteiksi, minulla on ollut poliisin suojelu usein tarpeen. Muutenkin on pakko jatkuvasti turvautua monenlaisiin turvakeinoihin. Tästä selviää vain sopeutumalla tilanteeseen ja hyväksymällä, että uhka on olemassa. Muuten asetelmaa ei kestäisi”, kuvailee Aro törkeän maalittamiskampanjan seurauksia.

Toimittajat ilman rajoja -järjestön #FreeSpeechHelsinki -kampanjan primus motor, järjestön puheenjohtaja Jarmo Mäkelä pitää Aron tapausta räikeimpänä esimerkkinä toimittajien maalittamisesta Suomessa. Samaten Ulkopoliittisen instituutin Aaltola nostaa Aron esimerkiksi modernin ajan digitaalisesta toimijasta, jota pitää ehdottomasti tukea.

Tilaisuudessa puhetta johtanut toimittaja emeritus Mäkelä pitää vihapuheen ja valeuutisten aiheuttamia ongelmia sananvapaudelle, oikeusvaltiolle ja demokratialle erittäin vakavina.

”Brexit ei ole todellakaan tässä ainoa ongelma. EU:n on puolustettava omia arvojaan, koska sitä ei kukaan muu tee. Unkari ja Puola ovat huolestuttavia esimerkkejä autoritaarisesta kehityksestä, johon meidän on EU:ssa ehdottomasti puututtava”, paaluttaa Mäkelä suuntaviivoja EU:lle.

#FreeSpeechHelsinki-kampanja jatkuu syksyllä kahdella muulla korkean tason tilaisuudella, joissa tartutaan aktiivisesti sananvapauteen ja oikeusvaltioon kohdistuviin uhkiin ja haetaan niihin ratkaisuja. Kampanjaa rahoittaa osaltaan Otto A. Malmin säätiö.

Lisätiedot:

Jarmo Mäkelä, puheenjohtaja, Toimittajat ilman rajoja -järjestö, 040 844 2609

Avainsanat

Kuvat

Ulkoministeri Pekka Haavisto oli pääpuhuja Toimittajat ilman rajoja ry:n seminaarissa 29.8. juuri Gymnich-kokouksen alla. Kuva: Janina Granholm, Toimittajat ilman rajoja ry
Ulkoministeri Pekka Haavisto oli pääpuhuja Toimittajat ilman rajoja ry:n seminaarissa 29.8. juuri Gymnich-kokouksen alla. Kuva: Janina Granholm, Toimittajat ilman rajoja ry
Lataa
Kuva: Henna Hopia, Toimittajat ilman rajoja ry
Kuva: Henna Hopia, Toimittajat ilman rajoja ry
Lataa
Kuva: Henna Hopia, Toimittajat ilman rajoja ry
Kuva: Henna Hopia, Toimittajat ilman rajoja ry
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Toimittajat ilman rajoja Suomi
Toimittajat ilman rajoja Suomi
info@toimittajatilmanrajoja.fi


+358 40 844 2609http://www.toimittajatilmanrajoja.fi

Toimittajat ilman rajoja Suomi on suomalainen kansalaisjärjestö, joka ottaa kantaa Suomen ja lähimaiden mediakentän rikkomuksiin, välittää kotimaassa tietoa kansainvälisistä sanan- ja lehdistönvapauskysymyksistä, vaikuttaa sananvapauden edistämiseksi Suomessa ja järjestää tilaisuuksia aiheeseen liittyen. Järjestö on perustettu vuonna 2013. Järjestön jäseniksi ovat tervetulleita kaikki sananvapautta kannattavat kansalaiset.

Suomen osasto kuuluu kansainväliseen voittoa tavoittelemattomaan järjestöön Toimittajat ilman rajoja (RSF), joka puolustaa tiedonvälityksen vapautta sekä avustaa vaarallisilla alueilla työskenteleviä toimittajia. Pariisissa vuonna 1985 perustettu järjestö on tunnettu vuosittain julkaistavasta lehdistönvapausindeksistä (World Press Freedom Index).

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Toimittajat ilman rajoja Suomi

”Yhä useampi toimittaja murhataan työnsä vuoksi demokraattisissa maissa” – Toimittajat ilman rajoja -vuosiraportti 2019 julkaistu17.12.2019 07:00:00 EETTiedote

Vuonna 2019 tapettiin 49 toimittajaa, mikä on alhaisin lukema 16 vuoteen. Toimittajat ilman rajoja -järjestön uunituore vuosiraportti kertoo, että toimittajia sai surmansa sota-alueella merkittävästi vähemmän kuin ennen. Maissa, joissa ei käydä sotaa kuolee nyt enemmän toimittajia kuin sota-alueilla. Journalisteja tapetaan rauhantilassa olevissa maissa yhtä paljon kuin aiemmin ja vangitsemisten määrä kasvaa. ”Yhä useampi toimittaja murhataan työnsä vuoksi demokraattisissa maissa, mikä asettaa demokratioille vakavan haasteen”, painottaa kansainvälisen Toimittajat ilman rajoja -järjestön johtaja Christophe Deloire.

”Lehdistönvapaus ei ole ollut yhtä haavoittuvainen sitten kylmän sodan” – Eurooppaministeri Tuppurainen huolissaan sananvapaudesta2.12.2019 15:30:07 EETTiedote

Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen vaatii toimittajien turvallisuuden varmistamista. Tuppurainen toi huolensa sananvapaudesta vahvasti esiin maanantaina Toimittajat ilman rajoja ry:n, Hanasaaren ruotsalais-suomalaisen kulttuurikeskuksen ja Anders Chydenius -säätiön ”Speaking Is Silver - Sananvapaus muuttuvassa Euroopassa” -tilaisuudessa Hanasaaressa. Toimittaja Jessikka Aro kertoi vakavan omakohtaisen esimerkin disinformaation voimasta: MV-lehden levittämät valeuutiset Arosta ovat saaneet yhteensä miljoonia klikkauksia.

”Kun Venäjästä kirjoittaa, Venäjä reagoi” – Sofi Oksanen ottaa vahvasti kantaa sananvapauden ja toimittajien työskentelyolosuhteiden turvaamiseksi24.10.2019 15:30:19 EESTTiedote

Kirjailija Sofi Oksasen mukaan Venäjästä kirjoittavat toimittajat ja kirjailijat joutuvat jatkuvasti Venäjän harjoittaman informaatiosodankäynnin kohteiksi. ”Kun kirjoittaa Ukrainasta tai muuten Venäjään liittyvistä asioista, Venäjä reagoi väistämättä”, kertoo itsekin Venäjän masinoiman häirinnän kohteeksi joutunut Oksanen. Toimittajat ilman rajoja ry:n järjestämässä tilaisuudessa Helsingin Kirjamessuilla otettiin muutenkin voimakkaasti kantaa sananvapauden ja demokratian turvaamisen puolesta.

Sofi Oksanen: Vihapuhe voi johtaa harvainvaltaan Suomessakin14.10.2019 14:41:29 EESTTiedote

Demokratia on uhattuna Suomessakin, koska julkisen keskustelun vaientaminen voi aiheuttaa hiljaisuuden spiraaliin, sanoo kirjailija Sofi Oksanen. ”Osa kansasta on jo antanut mandaatin vihapuheelle nostaessaan sitä käyttäviä ihmisiä eduskuntaan, mikä osaltaan normalisoi syrjivää kielenkäyttöä.” Oksanen esitti vetoomuksensa sananvapauden puolesta tänään ja ilmoitti samalla tekevänsä 15 000 euron lahjoituksen Toimittajat ilman rajoja -järjestölle. Järjestön puheenjohtajan Jarmo Mäkelän mukaan selvät vihapuherikkomukset pitäisi saattaa syyttäjän alaisiksi rikoksiksi ja organisoitua maalittamista kohdella kuin mitä tahansa järjestäytynyttä rikollisuutta.

Foreign Minister Haavisto about Brexit: Decisions Need to Based on Majority Rule, Democracy Must Be Respected29.8.2019 18:50:09 EESTPress release

Minister for Foreign Affairs Pekka Haavisto has commented on Boris Johnson’s plan to prorogue UK parliament for five weeks. Haavisto emphasized that he does not want to offer advice nor should one intervene in the legal decisions of other EU countries. However, at the event of Reporters Without Borders, Haavisto clearly stated the principle that decisions need to be democratic and based on majority rule.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme