UM: Suomi sijoittaa Afrikan tuulisähkön tuntuvaan lisäämiseen
Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen allekirjoittaa Indonesian Balilla parhaillaan käynnissä olevan Maailmanpankin vuosikokouksen yhteydessä teknisen avun yhteistyösopimuksen Kansainvälisen rahoitusyhtiön IFC:n kanssa.
Käytännössä Suomen myöntämällä 1,54 miljoonan euron rahoituksella tuetaan ilmastohankkeiden kehittämistä erityisesti köyhimmissä maissa. Rahaa voidaan käyttää esimerkiksi aaltoenergian hyödyntämisen tai sähkön varastointimahdollisuuksien tutkimiseen tai kokonaan uusien ansaintamallien kehittämiseen.
”Sähköt puuttuvat yhä yli miljardilta ihmiseltä, ja maapallon kannalta ei ole yhdentekevää, saavatko he sähkönsä fossiilisista polttoaineista vai uusituvista lähteistä. Viimeistään IPCC:n tuore raportti osoitti tämän”, sanoo ministeri Anne-Mari Virolainen.
”Kehitysmaissa sähkönsaanti on myös ihmisoikeuskysymys, ja sähköpula on kuin käsijarru yhteiskuntien kehitykselle”, muistuttaa Virolainen.
Loviisan ydinvoimalan verran tuulivoimaa
Uusi yhteistyösopimus on jatkoa Suomen ja IFC:n viime vuonna perustamalle ilmastorahastolle. Rahaston puitteissa IFC sijoittaa seuraavien neljän vuoden aikana 114 miljoonaa euroa suomalaisten veronmaksajien rahaa kaupallisiin ilmasto- ja energiahankkeisiin kehitysmaissa. IFC:n on määrä maksaa varat korkojen kera takaisin Suomelle sijoitusten tuotoilla 25 vuoden aikana.
”Suomi-IFC-ilmastorahasto on euromääräistä kokoaan merkittävämpi väline ilmastonmuutoksen hillitsemisessä ja siihen sopeutumisessa. Rahaston varoja sijoitetaan hankkeiden alkuvaiheessa ja maltillisin tuotto-odotuksin, jotta mukaan saadaan myös korkeampia tuottoja etsiviä yksityisiä pääomia”, Virolainen havainnollistaa.
Rahaston ensimmäinen, kolmen miljoonan euron sijoitus tehtiin marokkolaistaustaiseen energiayhtiö Gaia Energyn suurhankkeeseen. Yhtiön tavoitteena on rakentaa 22 pääosin tuulivoimalla toimivaa sähkön tuotantolaitosta yhdeksään eri Afrikan maahan. Nämä maat ovat Norsunluurannikko, Ghana, Etiopia, Kenia, Tansania, Nigeria, Tunisia, Algeria ja Marokko.
Voimaloiden nimellisteho on kolme gigawattia, joten ne nostavat Afrikan nykyistä tuulivoimakapasiteettia noin 50 prosenttia. Afrikan tuuliolosuhteissa vuotuinen sähköntuotanto tämän kokoluokan moderneilla tuulivoimaloilla olisi varovaisenkin arvion mukaan seitsemän terawattituntia, eli yhtä paljon kuin Fortumin Loviisan kahdella ydinreaktorilla yhteensä.
IFC on sijoittanut laitosten rakentamiseen tähtäävään kehitystyöhön myös omia varojaan. Yhtiön pyrkimyksenä on kerätä yhdessä Gaia Energyn kanssa yksityisiä sijoituksia hankekokonaisuuteen, jonka toteuttamiseen tarvitaan useita miljardeja euroja. Suomen rahoituksen roolina on edesauttaa yksityisten pääomien liikkeelle saamista ja markkinoiden avaamista kehitysmaihin.
Lisätietoja:
- Ulkomaankauppa- ja kehitysministerin erityisavustaja Juha Kirstilä, puh. +358 40 552 8200 (HUOM! Balin aikavyöhykkeellä, aikaero Suomeen +5 tuntia)
- Kehityspolitiikan neuvonantaja (energia-ala), Henri Horn, puh. +358 295 350 059
- Kehityspolitiikan neuvonantaja (kehityspoliittiset finanssisijoitukset), Nina Kataja +358 295 351 785
Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi.
Avainsanat
Linkit
Tietoja julkaisijasta

Laivastokatu 22, PL 176
00023 Valtioneuvosto
0295 16001http://um.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Suomi muiden silmin 2025: Suomi-kuva säilyi vakaana, mutta mielikuvat maailmalla jakautuvat4.2.2025 00:01:00 EET | Tiedote
Koulutus, hyvä hallinto, luonto, tasa-arvo ja onnellisuus ovat teemoja, joista Suomi tunnetaan maailmalla, kertoo Finland Promotion Boardin julkaisu Suomi muiden silmin. Vuonna 2024 kansainvälistä medianäkyvyyttä toivat erityisesti Nato-jäsenyys ja turvallisuuspolitiikka. Suomi-kuva on haastavasta maailmantilanteesta huolimatta säilynyt pääosin myönteisenä, mutta erot eri maiden suhtautumisessa Suomeen ovat kasvaneet. Sen vuoksi on yhä tärkeämpää, että Suomi tunnetaan omista vahvuuksistaan, julkaisussa todetaan.
// KORJATTU TIEDOTE // VALTOSEN INFO PERUTTU //Tiedoksi toimituksille: ulkoministeri Valtosen info Ukrainan ja Moldovan vierailuista9.1.2025 09:22:54 EET | Kutsu
Tiedoksi toimituksille Ulkoministeri Valtosen infotilaisuus toimittajille torstaina 9.1.2025 klo 18.25 Suomen aikaa on peruuntunut. Lisätiedot: tiedottaja Miia Vihola, puh. 0295 350 680 tai UM viestintäpäivystäjä, puh. 040 551 6571 Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@gov.fi
Tiedoksi toimituksille: ulkoministeri Valtosen info Ukrainan ja Moldovan vierailuista8.1.2025 18:00:24 EET | Kutsu
Ulkoministeri Elina Valtonen vieraili Ukrainassa 8. tammikuuta ja vierailee Moldovassa 9. tammikuuta. Ukrainassa tapaamisten aiheena olivat mm. Etyjin ja Suomen tuki Ukrainalle. Moldovassa Valtonen keskustelee mm. Moldovan energiatilanteesta ja Transnistrian konfliktista.
//KORRIGERAT//Finland får eget nationellt ljudlandskap6.12.2024 00:00:00 EET | Pressmeddelande
//KORRIGERAT: telefonnummer i kontaktuppgifter// På Finlands självständighetsdag, den 6 december, offentliggör Finland som första land i världen ett nationellt ljudlandskap. ”Ääniä” är ett verk som komponerats av Lauri Porra. Verket består av 15 originalkompositioner som har inspirerats av Finland och det finländska. Beställningsverket kommer att lanseras vid ambassadernas självständighetsfester runt om i världen. Efter det kan alla som vill uppleva det finländska lugnet ta del av det musikaliska verket.
//KORJATTU//Suomi saa oman kansallisen äänimaiseman6.12.2024 00:00:00 EET | Tiedote
//KORJATTU puhelinnumero yhteystiedoissa// Suomen itsenäisyyspäivänä, 6. joulukuuta, Suomi julkaisee ensimmäisenä maana maailmassa kansallisen äänimaiseman. ”Ääniä” on Lauri Porran säveltämä, 15 alkuperäisestä sävellyksestä koostuva teoskokonaisuus, joka on saanut inspiraationsa Suomesta ja suomalaisuudesta. Tilausteos lanseerataan suurlähetystöjen itsenäisyyspäiväjuhlissa ympäri maailmaa, minkä jälkeen se on avoinna kaikille, jotka haluavat rauhoittua kokemaan suomalaisuutta musiikin kautta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme