Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf

Undersökning: Orealistiska krav på arbetstagarna och komplicerad rekryteringspraxis ligger ofta bakom arbetskraftsbristen

Dela

Jobbsökningen har blivit för svår för många arbetstagare. Det visar en undersökning som fackcentralen FFC har gjort. Den komplicerade jobbsökningsprocessen gallrar bort också sådana sökande som har tillräcklig kompetens för de lediga jobben. Arbetsgivarens rykte har också en avgörande betydelse för hur rekryteringen lyckas.

Diskussionen om bristen på arbetskraft och problemen med att matcha arbetssökande med lediga jobb sker ofta ur arbetsgivarnas perspektiv. Man fäster uppmärksamhet vid att det är något fel på de arbetssökande, till exempel att de har brister i sitt kunnande eller att de bor på fel ort.

– Man fäster mindre uppmärksamhet vid de rekryterande företagens rykte, kvaliteten på de lediga jobben och företagens rekryteringspraxis. Vi ville utreda hur matchningsproblemen på arbetsmarknaden ser ut ur arbetstagarnas perspektiv, säger Eve Kyntäjä som är expert på fackcentralen FFC.

En intervjuundersökning som FFC har låtit göra visar att jobbsökningen har blivit för utmanande för många arbetssökande. De krav som ställs i platsannonserna är höga och motsvarar inte alltid själva jobbet. Platsannonserna kan också vara svårtolkade och det framgår till exempel inte vilket kunnande som i verkligheten behövs i jobbet.

– Arbetsgivarna verkar söka färdiga superarbetstagare. Enligt vår undersökning kan jobbsökningsprocessen leda till att tröskeln för att få jobb blir för hög för en del arbetssökande, säger forskaren Mikko Kesä.

För undersökningen intervjuades arbetssökande i olika åldrar och med olika bakgrund. De önskade enklare och tydligare rekryteringspraxis. De önskade också att nya arbetstagare ska få ordentlig introduktion i arbetet och den utbildning som behövs i jobbet. På det här sättet kunde man sänka kravnivån i jobbsökningsskedet och fler arbetssökande kunde söka de lediga jobben.

– De arbetssökande skulle gärna vilja visa vad de kan i praktiken och hur de jobbar. Till exempel för äldre personer eller personer som har varit länge i arbetslivet innan de blev arbetslösa kan de nuvarande metoderna för jobbsökning vara främmande, även om de har det kunnande som behövs i själva jobbet, berättar Mikko Kesä.

Företag med gott rykte väcker mer intresse bland arbetssökande

FFC:s undersökning visar att en del av platsannonserna är av dålig kvalitet. I annonserna låter arbetsgivarna ibland bli att berätta saker som är väsentliga för dem som söker jobb. Det kan till exempel saknas tydlig information om anställningsvillkoren. De arbetssökande väljer ofta att ignorera sådana platsannonser.

– De arbetssökande önskar saklig information om arbetsgivaren och det jobb som erbjuds. Intresset för att söka jobb hos en viss arbetsgivare ökar också om arbetsgivaren tydligt presenterar sina principer och värderingar, säger Eve Kyntäjä från FFC.

Hon betonar att det också är av stor betydelse vilken uppfattning de arbetssökande har om företaget som arbetsgivare. Genom att satsa på sitt anseende som arbetsgivare kan företagen på ett mer bestående sätt säkerställa tillgången på arbetskraft.

FFC:s undersökning om hur matchningen på arbetsmarknaden kan förbättras ur arbetssökandens synvinkel (på finska) genomfördes som temaintervjuer. För undersökningen intervjuades 13 arbetssökande med olika bakgrund som alla har erfarenhet av arbetslöshet. Därtill intervjuades fem experter på sysselsättning och arbetsförmedling.

I undersökningen ingår också rekommendationer om hur man kunde utveckla rekryteringen samt förbättra arbetsförmedlingen och arbetskraftsservicen. Undersökningen gjordes av Mikko Kesä Oy.

Nyckelord

Kontakter

Mer information:
Mikko Kesä, forskare, tfn 0400 203 494
Eve Kyntäjä, expert på FFC, tfn 040 051 3162

Länkar

Om

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf
Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf
Pitkänsillanranta 3
00530 Helsinki

020 774 000https://www.sak.fi

Beställ FFC:s svenskspråkiga nyhetsbrev så får du aktuell information om arbetslivet per e-post varannan vecka: https://www.sak.fi/sv/nyhetsbrev

Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC är förbundens förbund. Vi representerar 18 fackförbund och mer än 800 000 medlemmar. Kommunala familjedagvårdare, flygvärdinnor, busschaufförer, servitörer, byggnadsarbetare, pappersarbetare och dansare – alla representerar de FFC:s branscher.

Följ Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf

FFC: Regeringens förslag för att förhindra att arbetsgivare kringgår sina skyldigheter är ett steg i rätt riktning4.5.2022 11:51:16 EEST | Tiedote

Fackcentralen FFC är nöjd med att regeringen har blivit klar med sitt utkast till lagförslag som ska förebygga att arbetsgivare kringgår sina skyldigheter och maskerar anställningsförhållanden som någon annan typ av avtal. FFC har redan länge krävt att lagen ska ändras så att man kan förhindra att det som i verkligheten är anställningsförhållanden maskeras så att det i stället kallas för egenanställning, självsysselsättning eller något annat som innebär att de som utför jobbet saknar den trygghet som ett anställningsförhållande ger.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum