Uni vaihtelee iän, maantieteen ja sukupuolen mukaan
Tulosten mukaan unen kestossa ja ajoituksessa on ikään, maantieteellisiin alueisiin ja sukupuoleen liittyviä eroja. Unen ajoitus siirtyy myöhemmäksi 16–24-vuotiailla, mutta sen jälkeen unen ajoitus taas aikaistuu.
– Mielenkiintoinen löydös oli, että vuorokausirytmi siirtyy eteenpäin vielä yli 20-vuotiaillakin. Aiemmin on tiedetty, että unen ajoitus viivästyy nuoruudessa. Tässä tutkimuksessa korostui hyvin se, kuinka pitkälle aikuisuuteen tämä todella jatkuu, tutkijatohtori Liisa Kuula Helsingin yliopistosta kertoo.
Pisintä unta nautittiin Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa, kun taas lyhyintä uni oli Aasian maissa. Myöhäisin unirytmi oli Lähi-Idän nukkujilla ja aikaisin Oseaniassa.
Nuoret naiset nukkuivat enemmän kuin nuoret miehet, ja naiset menivät myös aikaisemmin nukkumaan.
– Maantieteelliset erot olivat suhteellisen pieniä, mutta samansuuntaisia kuin aiemmissa, pienemmissä tutkimuksissa. Unen tarve ei vaihtele paljoakaan kulttuurista toiseen, mutta eroja syntyy siinä, kuinka paljon nukkumiselle annetaan aikaa, Liisa Kuula sanoo.
Sleep Medicine -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa seurattiin yli 17 000 nuoren ja nuoren aikuisen nukkumistottumuksia kahden viikon ajan. Seuranta tapahtui tutkittavien omilla Polar Electro -rannelaitteilla, jotka mittaavat unta esimerkiksi kiihtyvyysantureiden avulla. Tutkimukseen osallistuneet antoivat datansa tutkimuskäyttöön. Dataa käsiteltiin nimettömästi ja anonymisoituna.
– Saimme poikkeuksellisen monipuolisen ja laajan aineiston, joka tarjoaa tärkeää perustietoa nukkumisesta eri ikäryhmissä ympäri maailmaa. Validoidut kuluttajalaitteet voivat tarjota mahdollisuuden tehdä laajempia tarkasteluja kuin perinteiset tiedonkeruumenetelmät, Kuula sanoo.
Lisätietoja:
Tutkijatohtori Liisa Kuula, Helsingin yliopisto
Sähköposti: liisa.kuula-paavola@helsinki.fi
Viite: Kuula L, Gradisar M, Martinmäki K, Richardson C, Bonnar D, Bartel K, Lang C, Leinonen L, Pesonen A. Using big data to explore worldwide trends in objective sleep in the transition to adulthood. Sleep Medicine 2019. https://doi.org/10.1016/j.sleep.2019.07.024
************************************
Ystävällisin terveisin
Miia Soininen, viestinnän asiantuntija, Helsingin yliopisto
miia.soininen@helsinki.fi 050 478 2906
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Kaasuvuoto aloittaa haavan korjauksen kasveissa2.7.2025 18:01:00 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat löytäneet mekanismin, jonka avulla kasvit korjaavat suojaavan uloimman kerroksensa, korkkisolukon. Tällä löydöllä voi olla merkittäviä vaikutuksia maatalouteen ja elintarvikkeiden säilyvyyteen. Etyleenin ja hapen diffuusio haavan läpi käynnistää kasvin luonnollisen paranemisprosessin.
Kaksoisvalohoito vähentää ikenien verenvuotoa ja tulehdusta hammasimplanttien ympärillä1.7.2025 09:59:32 EEST | Tiedote
Kaksoisvalohoito (Lumoral) tarjoaa kotikäyttöön turvallisen ja tehokkaan vaihtoehdon implanttien ympäristön tulehduksen hallintaan ilman antibiootteja.
Tutut maatalousympäristön linnut vähenevät, eteläiset yleislajit runsastuvat30.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Moni tuttu lintulaji harvinaistuu entisestään. Varpusia ja kuoveja on nyt vähemmän kuin koskaan aiemmin. Toisaalta monien eteläisten lajien voittokulku jatkuu. Mustarastaita ja peukaloisia esiintyy ennätysmäisen runsaasti.
Panimoteollisuuden sivuvirroista terveellisiä elintarvikkeita27.6.2025 13:02:54 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat keksineet innovatiivisen ja kestävän tavan hyödyntää mäskiä ja muita panimoteollisuuden sivutuotteita muokkaamalla niistä hyödyllisiä elintarvikkeita.
Mielenterveyden häiriöt koskettavat valtaosaa suomalaisista26.6.2025 08:30:00 EEST | Tiedote
Arviolta 77 % naisista ja 70 % miehistä saa elämänsä aikana jonkin mielenterveyden, käyttäytymisen tai neurokehityksen häiriön diagnoosin. Yleisimmät häiriöt ovat ahdistuneisuus- ja mielialahäiriöt. Miehillä häiriö todetaan useimmiten ensimmäisen kerran jo 6-vuotiaana.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme