HUS

Universitetssjukhusen strävar efter att trygga intensivvården för barn genom fortbildning

Dela
På Nya barnsjukhuset på HUS pågår en fortbildning för sjukskötare och specialistläkare inom intensivvård och intensivvårdsmedicin. Målet är att stärka samarbetet och säkerställa att det senaste kunnandet inom intensivvård för barn finns vid de olika universitetssjukhusen i Finland.
Universitetssjukhusen strävar efter att trygga intensivvården för barn genom fortbildning_@HUS
Universitetssjukhusen strävar efter att trygga intensivvården för barn genom fortbildning_@HUS

I fortsättningen kommer sjukskötare och specialistläkare från de fem universitetssjukhusen regelbundet att få fortbildning på Nya barnsjukhusets intensivvårdsavdelning i Helsingfors. Fortbildningen är än så länge ett pilotprojekt och den första deltagaren, en sjukskötare från Åbo universitetssjukhus, inleder sin utbildning i maj.

"När vi tar fram den nya utbildningsmodellen stärker vi samtidigt samarbetet mellan de fem universitetssjukhusen och intensifierar arbetsfördelningen mellan dem. Tack vare samarbetet mellan välfärdsområdena kommer också många produktionsmässiga strukturer att förändras i framtiden. Alla reformer är varmt välkomna, så länge fokus alltid ligger på barnens bästa", säger Jari Petäjä, som är direktör för verksamhetsområdet Sjukvård för barn och unga vid HUS.

I fortbildningen som kommer i gång i höst deltar sjukskötar- och specialistläkarstuderande från Åbo och Tammerfors universitetssjukhus, som sedan tidigare har erfarenhet av intensivvård. Fortbildningen kommer att pågå i ungefär ett halvår.

"Utbildningssamarbetet stärker kompetensen inom intensivvårdsmedicin för barn i hela landet och gynnar barn i hela Finland. Samtidigt förbättrar samarbetet den regionala jämlikheten i tillgången till intensivvård för barn och den nationella försörjningsberedskapen", berättar Heikki Lukkarinen som är verksamhetsområdesdirektör vid Åbo universitetssjukhus.

Avsikten är att göra utbildningsformen och praxisen till ett bestående koncept utifrån erfarenheterna av projektet. Efter pilotprojektet kommer praxisen att gälla samarbetet mellan alla universitetssjukhus.

Den nationella intensivvårdsarbetsgruppen rekommenderade systematisk fortbildning

Fortbildning för sjukskötare och specialistläkare i intensivvård för barn är ett av åtgärdsförslagen som den nationella intensivvårdsarbetsgruppen gav vid årsskiftet. Intensivvårdskapaciteten för barn och samarbetet mellan universitetssjukhusen bör ökas | HUS

Den 29 mars 2023 beviljade social- och hälsovårdsministeriet HUS ett statsunderstöd på en miljon euro för att säkerställa tillgången till och kompetensen inom intensivvård för barn.

"Arbetsgruppens förslag fick exceptionellt snabb respons från social- och hälsovårdsministeriet, vilket vi är tacksamma för. Finansieringen beviljades mindre än tre månader efter att förslaget kom", berättar Petäjä.

Statsunderstödet kan användas för utvecklings- och pilotprojektskostnader för den nationella vårdprocessen för intensivvård för barn och för strukturerad fortbildning för sjukskötare och specialistläkare. Samtidigt underlättas den besvärliga situationen inom intensivvården vid Nya barnsjukhuset. HUS administrerar projektet och Birkalands och Egentliga Finlands välfärdsområden är delgenomförare.

För mera information
:
Jari Petäjä, direktör för verksamhetsområdet HUS Sjukvård för barn och unga, tfn 050 428 66 30 jari.petaja@hus.fi
Heikki Lukkarinen, verksamhetsområdesdirektör, Åbo universitetscentralsjukhus, tfn 02 3131400 heikki.lukkarinen@tyks.fi

Nyckelord

Bilder

Universitetssjukhusen strävar efter att trygga intensivvården för barn genom fortbildning_@HUS
Universitetssjukhusen strävar efter att trygga intensivvården för barn genom fortbildning_@HUS
Ladda ned bild

Om

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

HUS Helsingfors universitetssjukhus är Finlands största aktör inom den specialiserade sjukvården. Vår kompetens är internationellt känd och erkänd. Som universitetssjukhus utvärderar och utvecklar vi ständigt våra behandlingsmetoder och vår verksamhet. 

På HUS får nästan 700 000 patienter vård varje år. Hos oss arbetar närmare 27 000 proffs för patientens bästa. Vi ansvarar för ordnandet av specialiserad sjukvård inom Nyland. Dessutom har behandlingen av flera sällsynta och svåra sjukdomar i Finland och inom Södra Finlands samarbetsområde koncentrerats till oss. 

HUS – Den främstavården 

Följ HUS

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från HUS

Medicinering med blodförtunnande läkemedel är bra att påbörja snabbare efter en hjärninfarkt hos personer som lider av förmaksflimmer2.6.2023 08:15:13 EEST | Tiedote

En snabbare påbörjad medicinering med blodförtunnande läkemedel än brukligt efter en hjärninfarkt kan minska risken för en ny infarkt hos patienter som lider av förmaksflimmer. HUS medverkade i en internationell multicenterprövning som publicerades i den ansedda medicinska tidskriften New England Journal of Medicine, NEJM.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum