Helsingin yliopisto

Unohdettu naisasianainen säilyi arvostettuna aatelisena, vaikka rikkoi vuosikymmeniä säädyn sopivaisuussääntöjä

Jaa

Vahva sosiaalinen asema ja runsaat sosiaaliset suhteet helpottivat 1800-luvun loppupuolella naisen osallistumista yhteiskunnalliseen keskusteluun ja vahvistivat hänen yhteiskunnallisen toimintansa merkitystä.

FM Eeva Kotiojan väitöstutkimus käsittelee Adelaïde Ehrnroothin (1826–1905) henkilöhistorian kautta suomalaisten säätyläisnaisten yhteiskunnallista vaikuttamista 1800-luvun jälkipuolella.  Tutkimus osoittaa, että suvun ja säädyn sisällä rakentuneet verkostot olivat avainasemassa siinä, että säätyläisnainen sai äänensä kuuluviin julkisessa keskustelussa. 

Adelaïde Ehrnroothin tapauksessa säädylle ja sukupuolelle asetettujen sopivaisuussääntöjen rikkominen ei juurikaan heikentänyt hänen sosiaalista asemaansa. Hän oli kuolemaansa saakka aatelissäädyn arvostettu jäsen, vaikka toimi vuosikymmeniä säädyn sopivaisuussääntöjen vastaisesti.

Äänioikeustaistelija ei ehtinyt äänestää ennen kuolemaansa

Adelaïde Ehrnrooth oli ensimmäisiä suomalaisia naisasianaisia. Hän oli mukana perustamassa  Suomen Naisyhdistystä vuonna 1884 ja Unioni, Naisasialiitto Suomessa ry:tä vuonna 1892. Ehrnrooth oli aktiivinen kirjallinen toimija jo 1860-luvulta alkaen. Hän nosti naisiin kohdistuvia yhteiskunnallisia epäkohtia esiin kaunokirjallisuuden kautta ja julkaisemalla pamfletteja ja sanomalehtikirjoituksia.

Adelaïde Ehrnroothin keskeisiä tavoitteita olivat naimisissa olevien naisten omistusoikeuden parantaminen, naisten yliopistokoulutuksen mahdollistaminen ja naisten äänioikeus. Ehrnrooth menehtyi juuri naisten äänioikeustaitelun päättymisen aattona, tammikuussa 1905. Hän ei siis ehtinyt äänestää, vaikka työskenteli naisten äänioikeuden edistämiseksi lähes 40 vuotta.

Adelaïde Ehrnrooth on suomalaisen naisasialiikkeen vähemmän muistettuja vaikuttajia, vaikka olikin aikalaisten arvostama. Hänen panoksensa naisasialiikkeen kehitykseen jäi myöhemmässä tarkastelussa kielikysymyksen jalkoihin.

Sisar ja veli tukivat toisiaan

Kotiojan tutkimuksessa korostuu perheen ja suvun ja erityisesti sisarussuhteiden merkitys naisen yhteiskunnalliselle toiminnalle. Adelaïde Ehrnrooth hyödynsi aktiivisesti sukupiirinsä vahvuuksia ja sen jäsenten yhteiskunnallista valtaa.

Aiemmassa historiantutkimuksessa on korostettu aviopuolisoiden yhteiskunnallisen aseman merkitystä naisten poliittiselle toiminnalle, mutta tässä tutkimuksessa erityishuomiota saa naimattomien sisarusten välinen yhteistyö. Adelaïde Ehrnroothin suhde veljeensä, ministerivaltiosihteeri Johan Casimir Ehrnroothiin oli läheinen, ja heidän poliittinen yhteistyönsä on verrattavissa yhteiskunnallisesti aktiivisen avioparin yhteistyöhön. Sisar ja veli tukivat toisiaan sekä yksityisesti että ammatillisesti, ja läheinen suhde Suomen korkeimpaan virkamieheen toi Adelaïde Ehrnroothille vahvan valta-aseman 1890-luvun alun turbulentissa yhteiskunnallisessa tilanteessa.

FM Eeva Kotiojan väitöstutkimus Uskallus puhua. Sukupiiri ja sosiaalinen pääoma Adelaïde Ehrnroothin yhteiskunnallisen toiminnan mahdollistajina tarkastetaan Helsingin yliopistossa 15.9.2018.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Eeva Kotioja
Eeva.Kotioja@helsinki.fi
puh. 0400 367 532

Kuvat

Adelaïde Ehrnrooth. Kuvalähde: Svenska Folkskolans Vänner rf.
Adelaïde Ehrnrooth. Kuvalähde: Svenska Folkskolans Vänner rf.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Se on toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Entinen ulkoministeri toimi epävirallisena yhteyshenkilönä Suomen ja Eurooppaliikkeen välillä11.4.2019 10:21:07 EESTTiedote

Helsingin yliopiston väitöskirjassa osoitetaan, kuinka Neuvostoliittoa koskeneiden ulkopoliittisten rajoitteiden vuoksi Hjalmar J. Procopén kaltaisen merkittävän yksityishenkilön toiminnalle syntyi sekä tilaisuus että tarve. Omalla toiminnallaan Hjalmar J. Procopé pyrki epävirallisesti turvaamaan Suomen etuja länsi-integraation alkuaikoina. Procopé oli toiminut Suomen ulkoministerinä maailmansotien välisenä aikana.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme