Tieteentekijöiden liitto

Uranäkymien epävarmuus kalvaa nuorempia tutkijoita

Jaa

Tieteentekijöiden liiton tuore selvitys nuorempien tutkijoiden työolosuhteista ja uranäkymistä kertoo, että nuorempia tutkijoita kalvaa jatkuva epävarmuus työurastaan. Yhä useampaa kiinnostaa myös muu kuin akateeminen ura.

- Keskeisiä haittoja ovat edelleen tutkimusrahoituksen ja työsuhteiden pirstaleisuus. Väitöskirja- ja post doc -tutkimus jakautuvat useaan eri rahoitusjaksoon tai työsuhteeseen. Se heijastuu muun muassa omaan talouteen, perheen perustamishaaveisiin ja työyhteisöön liittymiseen, kuvaa Tieteentekijöiden erityisasiantuntija Miia Ijäs-Idrobo vastanneiden tuntoja.

Monissa vastauksissa näkyi pelko ja huoli siitä, millaiseksi tulevaisuuden työelämä tutkijan kohdalla avautuu.

- Huoli kohdistui erityisesti akateemisen maailman kovaan kilpailuun rahoituksesta ja työpaikoista, minkä pelättiin johtavan ikuisiin määräaikaisuuksiin, jopa uran umpikujaan.

Koetuista ongelmista huolimatta yliopistot ja julkinen sektori kiinnostavat tulevina työpaikkoina suurinta osaa, noin 85 %, vastaajista. Silti nuoremmat tutkijat katselevat myös muita uravaihtoehtoja avoimin mielin. Vastaajista 68 % on kiinnostunut työskentelemään tulevaisuudessa yksityisellä sektorilla ja yli puolet (56 %) kertoo aktiivisesti harkinneensa siirtymistä yksityiselle sektorille kyselyä edeltäneen 12 kuukauden aikana. Yrittäjyyttäkin miettii joka neljäs. Täysin toisiin tehtäviin siirtymistä harkitsee 44 %.

- Akateemisen maailman, etenkin korkeakoulujen, tutkimuslaitosten ja tutkimuksen rahoittajien, olisi syytä katsoa kriittisesti millaisia uranäkymiä ne tarjoavat tieteentekijöille. Toistuvat määräaikaisuudet, muihin sektoreihin verrattuna alhainen ansiotaso, sekä epäselkeät uranäkymät eivät kannusta siihen, että nuoremmat tutkijat haluavat jatkaa uraansa ja antaa panoksensa akateemiselle yhteisölle, huomauttaa Tieteentekijöiden puheenjohtaja, professori Maija S. Peltola.

- Tiede- ja korkeakoulupolitiikasta päättävien tulisi tehdä pitkäjänteisiä panostuksia tutkimuksen rahoitukseen siten, että nuoremmat tutkijat ja tieteentekijät voivat luottaa tieteen tulevaisuuteen Suomessa. Viimeaikaiset ristiriitaiset viestit valtion TKI-rahoituksesta ovat murentaneet uskoa siihen, onko mielekästä ja mahdollista tehdä tiedeuraa kotimaassa, Peltola jatkaa.

Tieteentekijöiden nuoremmille tutkijoille suunnattu kysely toteutettiin kolmatta kertaa vuodenvaihteessa 2020–2021. Ensimmäinen kysely toteutettiin vuonna 2012 ja toinen syksyllä 2017. Kyselyn tarkoituksena on selvittää Suomessa toimivien nuorempien tutkijoiden työtilannetta, tutkimuksen rahoitusta, työnteon edellytyksiä sekä tulevaisuuden näkymiä ja urasuunnitelmia. Kyselyn toteutti tällä kertaa tutkimusyritys Aula Research Oy yhteistyössä Tieteentekijöiden kanssa. Kyselyaineisto kerättiin verkkolomakkeella 8.12.2020–22.1.2021. Kyselyyn vastasi 1517 nuorempaa tutkijaa. Kyselyyn saattoi vastata suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi. Vastaajista 83 % on suomen kansalaisia ja 17 % muunmaalaisia.

Tieteentekijät on kaikkien tieteen, tutkimuksen ja korkeakouluopetuksen parissa työskentelevien ammattiliitto. Termillä nuorempi tutkija viitataan tässä selvityksessä väitöskirjaa tekevään tai hiljattain (1–4 vuotta sitten) väitelleeseen tutkijaan. Termi nuori tai nuorempi tutkija ei siis viittaa tutkijan ikään vaan hänen uravaiheeseensa.

Selvityksestä koottu raportti Uravaihtoehtojen risteyksessä. Tieteentekijöiden kysely nuoremmille tutkijoille 2020-2021 voi ladata PDF-muodossa ohessa.  

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja: Tieteentekijöiden puheenjohtaja Maija S. Peltola ti 10.8. klo 9-15, p. 0400 645 497

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tieteentekijöiden liitto
Tieteentekijöiden liitto
Rautatieläisenkatu 6
00520 HELSINKI

https://tieteentekijat.fi/

Tieteentekijät on Suomen johtava tutkitun tiedon puolustaja sekä tiedepolitiikan, tutkimustyön ja tieteentekemisen edunvalvoja. Olemme keskeinen toimija turvaamassa korkeatasoisen tieteen tekemisen edellytysten säilymistä Suomessa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tieteentekijöiden liitto

Työtilojen ja yhteisöllisyyden tulevaisuus huolettavat tieteentekijöitä - Yhteisön hiljainen tieto ei siirry virtuaalisissa kohtaamisissa10.8.2021 08:45:00 EEST | Tiedote

Tieteentekijöiden työskentely on sujunut korona-aikana enimmäkseen etätyönä ja pääsääntöisesti hyvin. Isoimpia huolia ovat työtilojen säilyminen työpaikoilla ja siihen liittyvä työyhteisön merkitys työhyvinvoinnille ja jaksamiselle, ilmenee Tieteentekijöiden liiton tekemässä kyselyssä jäsenilleen. Lisäksi etenkin ulkomaalaistaustaisten tieteentekijöiden integroitumista työhön ja työyhteisöön toista vuotta jatkunut etätyö on heikentänyt merkittävästi.

Tieteentekijöiden yhdistykset ja hallitus käsittelevät OKM:n autonomiaselvitystä1.3.2021 16:01:50 EET | Tiedote

Opetus- ja kulttuuriministeriön kesäkuussa 2020 asettaman selvittäjäryhmän raportti yliopistojen hallinnollisen autonomian tilasta on valmistunut ja luovutettu tänään tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikolle. Tieteentekijät vaikutti vahvasti siihen, että arvioinnin tekeminen kirjattiin Marinin hallitusohjelmaan. Ministeriö kutsui viisihenkiseen selvittäjäryhmään Tieteentekijöiden puheenjohtaja Maija S. Peltolan, sekä selvittäjäryhmän työtä tukevaan seurantaryhmään liiton varapuheenjohtaja Tero Karjalaisen. ”Kiitämme selvitysryhmää kattavasta selvityksestä, jossa on tehty laaja aineistopohjainen analyysi, ja huomioitu yhteisön kolmikantainen kuuleminen. Tutustumme raporttiin huolella. Valtakunnallisena liittona kuulemme seuraavaksi jäsenyhdistyksiämme ja käsittelemme sen jälkeen raporttia liiton hallituksessa 19.3., jossa meillä on edustajia eri säätiö- ja julkisoikeudellisista yliopistoista”, toteaa Tieteentekijöiden varapuheenjohtaja Tero Karjalainen. Selvityksessä arvioitiin au

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme