Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Usean työnantajan työpaikkojen työturvallisuudessa haasteita

Jaa

Työsuojeluviranomaiset tekivät yhteiseen työpaikkaan kohdennettuja hanketarkastuksia vuoden 2020 alusta maaliskuun 2022 loppuun mennessä noin kolmesataa. 24 prosentissa valvontakohteista yhteisen työpaikan työturvallisuusasiat olivat kunnossa. Toimintaohjeita annettiin yli 400 kappaletta ja kehotuksia noin 40 kappaletta.

”Toimintaohjeita annettiin muun muassa riskien arvioinneista, henkilönsuojamista, työpaikan siisteydestä ja järjestyksestä, kemiallisten vaarojen hallinnasta sekä perehdyttämisestä ja opastamisesta. Kehotuksia annettiin muun muassa henkilönsuojainten käyttämisestä, pääasiallista määräysvaltaa käyttävän työnantajan velvollisuuksista sekä kemiallisten tekijöiden riskien arvioinnista”, kertoo työsuojelutarkastaja Laura Mäkilä.

Toimintaohje annetaan vähäisen ja yksittäisen puutteellisuuden korjaamiseksi, kun lain vähimmäisvaatimuksien edellyttämä taso ei täyty. Kehotus annetaan, jos säännösten vastaisesta olotilasta johtuva vaara tai haitta on vähäistä suurempi. Lisäksi tarkastaja voi antaa kehotuksen sellaisessa asiassa, jossa työnantaja ei ole noudattanut aiemmalla tarkastuksella annettua toimintaohjetta.

Hallinnan haasteet kasvaneet

Yhteisellä työpaikalla tarkoitetaan työpaikkaa, jossa työskentelee useiden työnantajien työntekijöitä tai itsenäisiä yrittäjiä. Yhteisiä työpaikkoja esiintyy enenemässä määrin kaikilla toimialoilla ja samalla yhteisten työpaikkojen haasteet työturvallisuustekijöiden hallitsemiseksi kasvavat. Monet yritykset, kunnat ja kaupungit sekä tilaavat että tuottavat palveluja alihankinta- ja vuokratyönä. Verkostoituminen ja yhteistyö toimialoilla ja toimialojen kesken yleistyy.

”Eri työnantajien toimiminen samalla työpaikalla synnyttää epävarmuustekijöitä, jotka saattavat liittyä työnantajien erilaisiin turvallisuuskulttuureihin ja toimintatapoihin, tiedonkulun katkoksiin ja vastuiden hämärtymiseen. Tästä on seurauksena vaaratilanteita ja ongelmia, mikäli toimintoja ei ole yhteen sovitettu ja laadittu selkeitä pelisääntöjä”, sanoo tarkastaja Laura Mäkilä.

Aluehallintovirastojen työsuojelun vastuualueiden valtakunnallisen Yhteisten työpaikkojen 2020-2023  -hankkeen tavoitteena on valvoa yhteiseen työpaikkaan liittyvien velvoitteiden noudattamista, lisätä yhteisellä työpaikalla toimivien työnantajien osaamista ja tietoa yhteiseen työpaikkaan liittyvistä velvoitteista, lisätä pääasiallista määräysvaltaa käyttävien työnantajien tietoa tiedotusvelvollisuudesta sekä yhteisten työpaikkojen toimiminen lainmukaisesti turvallisuuden hallinnassa ja tapaturmien vaarojen torjunnassa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tarkastaja Laura Mäkilä, p. 0295 018 205, laura.makila@avi.fi
Aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketTyösuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Regionförvaltningsverket rekommenderar strängare villkor än vad lagen kräver för införsel av rescuehundar från den inre marknaden - betydligt större rabiesrisk på grund av kriget i Ukraina19.5.2022 12:00:00 EEST | Tiedote

På grund av kriget i Ukraina har många ukrainska hemlösa hundar förts till ett EU-grannland. Hundarna har kunnat id-märkas med dessa länders mikrochip. Det här gör det svårare att på ett tillförlitligt sätt säkerställa hundens ursprung. Rabiesläget i Ukraina är dåligt, och hemlösa hundar är förknippade med en stor rabiesrisk. När man inte med säkerhet känner till en rescuehunds ursprung finns det en ökad risk för rabiesspridning vid införsel av dessa hundar.

Aluehallintovirasto suosittelee lakia tiukempia vaatimuksia rescuekoirien sisämarkkinatuontiin – rabiesriski merkittävästi kasvanut Ukrainan sodan vuoksi19.5.2022 12:00:00 EEST | Tiedote

Ukrainan sodan vuoksi ukrainalaisia kulkukoiria on tuotu runsaasti EU-alueella oleviin naapurimaihin, ja koirat on voitu tunnistusmerkitä näiden maiden mikrosiruilla. Toiminta vaikeuttaa koiran alkuperän luotettavaa varmistamista. Ukrainassa rabiestilanne on huono, ja kulkukoirissa rabiesriski on suuri. Kun rescuekoiran alkuperä ei ole luotettavasti tiedossa, niiden maahantuonti aiheuttaa kohonneen riskin rabieksen leviämiselle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme