Usean työnantajan työpaikkojen työturvallisuudessa haasteita

”Toimintaohjeita annettiin muun muassa riskien arvioinneista, henkilönsuojamista, työpaikan siisteydestä ja järjestyksestä, kemiallisten vaarojen hallinnasta sekä perehdyttämisestä ja opastamisesta. Kehotuksia annettiin muun muassa henkilönsuojainten käyttämisestä, pääasiallista määräysvaltaa käyttävän työnantajan velvollisuuksista sekä kemiallisten tekijöiden riskien arvioinnista”, kertoo työsuojelutarkastaja Laura Mäkilä.
Toimintaohje annetaan vähäisen ja yksittäisen puutteellisuuden korjaamiseksi, kun lain vähimmäisvaatimuksien edellyttämä taso ei täyty. Kehotus annetaan, jos säännösten vastaisesta olotilasta johtuva vaara tai haitta on vähäistä suurempi. Lisäksi tarkastaja voi antaa kehotuksen sellaisessa asiassa, jossa työnantaja ei ole noudattanut aiemmalla tarkastuksella annettua toimintaohjetta.
Hallinnan haasteet kasvaneet
Yhteisellä työpaikalla tarkoitetaan työpaikkaa, jossa työskentelee useiden työnantajien työntekijöitä tai itsenäisiä yrittäjiä. Yhteisiä työpaikkoja esiintyy enenemässä määrin kaikilla toimialoilla ja samalla yhteisten työpaikkojen haasteet työturvallisuustekijöiden hallitsemiseksi kasvavat. Monet yritykset, kunnat ja kaupungit sekä tilaavat että tuottavat palveluja alihankinta- ja vuokratyönä. Verkostoituminen ja yhteistyö toimialoilla ja toimialojen kesken yleistyy.
”Eri työnantajien toimiminen samalla työpaikalla synnyttää epävarmuustekijöitä, jotka saattavat liittyä työnantajien erilaisiin turvallisuuskulttuureihin ja toimintatapoihin, tiedonkulun katkoksiin ja vastuiden hämärtymiseen. Tästä on seurauksena vaaratilanteita ja ongelmia, mikäli toimintoja ei ole yhteen sovitettu ja laadittu selkeitä pelisääntöjä”, sanoo tarkastaja Laura Mäkilä.
Aluehallintovirastojen työsuojelun vastuualueiden valtakunnallisen Yhteisten työpaikkojen 2020-2023 -hankkeen tavoitteena on valvoa yhteiseen työpaikkaan liittyvien velvoitteiden noudattamista, lisätä yhteisellä työpaikalla toimivien työnantajien osaamista ja tietoa yhteiseen työpaikkaan liittyvistä velvoitteista, lisätä pääasiallista määräysvaltaa käyttävien työnantajien tietoa tiedotusvelvollisuudesta sekä yhteisten työpaikkojen toimiminen lainmukaisesti turvallisuuden hallinnassa ja tapaturmien vaarojen torjunnassa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tarkastaja Laura Mäkilä, p. 0295 018 205, laura.makila@avi.fi
Aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Työsuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Kontaktpunkttjänsterna i Tillstånds- och tillsynsverket1.7.2025 13:57:59 EEST | Pressmeddelande
Kontaktpunktsuppgifterna enligt Europeiska unionens direktiv om förnybar energi, förordningen om kritiska råmaterial och förordningen om nettonollindustrin kombineras i Tillstånds- och tillsynsverket som inleder verksamheten 2026.
Yhteyspistepalvelut Lupa- ja valvontavirastossa26.6.2025 10:31:47 EEST | Tiedote
Euroopan unionin uusiutuvan energian direktiivin, kriittisten raaka-aineiden asetuksen sekä nettonollateollisuuden asetuksen mukaiset yhteyspistetehtävät yhdistyvät vuonna 2026 aloittavassa Lupa- ja valvontavirastossa.
Supervision of wild berry picking: occupational safety and health authority is prepared to investigate pickers’ status26.6.2025 07:57:00 EEST | Press release
According to preliminary information received by the occupational safety and health authority, the organisation of picking and pickers’ backgrounds will be even more diverse this year. Inspectors will likely need to determine whether pickers are in an employment relationship or if they fall under the category of pickers as defined in the Berry Act. This determination is not based on the title of the contract, but rather on how the work is actually organized in practice.
Tillsyn över plockning av vilda bär: arbetarskyddsmyndigheten förbereder sig på att utreda plockarnas ställning26.6.2025 07:57:00 EEST | Pressmeddelande
Enligt de förhandsuppgifter som arbetarskyddsmyndigheten fått kommer organiseringen av plockningen och plockarnas bakgrund i år att vara mer varierande än tidigare. Vid inspektionerna blir man sannolikt tvungen att utreda om plockarna är anställda eller sådana plockare som avses i bärlagen. Det är inte avtalets namn som avgör, utan hur arbetet de facto har ordnats.
Luonnonmarjanpoiminnan valvonta: työsuojeluviranomainen varautuu selvittämään poimijoiden asemaa26.6.2025 07:57:00 EEST | Tiedote
Työsuojeluviranomaisen saamien ennakkotietojen mukaan poiminnan organisointi ja poimijoiden taustat tulevat tänä vuonna olemaan entistä moninaisempia. Tarkastuksilla joudutaan todennäköisesti selvittämään, ovatko poimijat työsuhteessa vai marjalain tarkoittamia poimijoita. Sopimuksen nimi ei ratkaise, vaan se, miten työ on tosiasiallisesti järjestetty.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme