HUS

Uudella sädehoitoteknologialla hoitoa entistä useammille syöpäpotilaille

Jaa
HUSin Syöpäkeskuksesta tulee Suomen ensimmäinen sairaala, josta saa magneettikuvauksella ohjattua sädehoitoa syövän hoitoon. Uuden teknologian avulla sädehoitoa voidaan antaa mm. vatsan alueella aikaisempaa pienemmin marginaalein. Sädehoito on turvallisempaa, koska terveiden kudosten sädetys vähenee.

Jatkossa HUSin syöpäpotilaille voidaan tarjota uusinta ja yksilöllistä magneettikuvauksella ohjattua sädehoitoa. Uusi laite asennetaan vuonna 2023 avattavaan Siltasairaalaan. Laitteen valmistaja on yhdysvaltalainen yritys Viewray. Sopimus laitteen ostosta allekirjoitettiin 29.9.

Hoidosta hyötyvät niin keuhko-, haima- ja maksasyöpäpotilaat sekä muutkin potilaat, jotka saavat sädehoitoa vatsan ja lantion alueen pieniin kasvaimiin.

”Tekniikka mahdollistaa ainutlaatuisen tavan antaa kohdennettua sädehoitoa entistä tarkemmin, koska magneettikuvaus näyttää pehmytosissa olevan kasvaimen tietokonetomografiakuvaa tarkemmin ja hoitotilanteessa näkyvät muutokset anatomiassa ja kasvainalueen liike voidaan ottaa huomioon jokaisella hoitokerralla”, sanoo ylifyysikko, professori Mikko Tenhunen HUSin Syöpäkeskuksesta.

”Uudella laitteella voimme hoitaa monia sellaisia kasvaimia, joita Syöpäkeskuksessa ei ole aiemmin voinut sädehoidolla hoitaa. Samalla laajennamme syöpäpotilaiden käytettävissä olevia hoitovaihtoehtoja kaikkialla Suomessa.”

Tarpeeton säteilyaltistus minimiin riskialueilla

Uusi laite mahdollistaa sen, että lääkärit pystyvät tekemään entistä tarkempia sädehoitosuunnitelmia potilaalle. Tekniikka yhdistää sekä magneettikuvausta että sädehoitoa.

”Näitä yhdistämällä lääkäreiden on mahdollista antaa sädehoitoa aiempaa tarkemmilla hoitomarginaaleilla ja välttää potilaan tarpeetonta säteilyaltistusta erityisen haavoittuvissa ja riskialttiissa elimissä”, sanoo Tenhunen.

Tarkempi säteilyannostus myös hoitokertojen määrän vähentämisen, koska kerralla voidaan antaa suurempi annos kohteeseen. Myös tervettä kudosta säästyy ja kriittiset alueet pystytään välttämään tarkemmin. Laitetta käytetään monenlaisten kiinteiden kasvainten hoitoon erityisesti vatsan ja lantion alueella.

HUSin Syöpäkeskus on Suomen suurin ja monipuolisin syövänhoidon keskus, joka hoitaa sädehoitopalveluja Uudenmaan alueella. Syöpäkeskus on myös tunnettu modernista tekniikastaan.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ylifyysikko, professori Mikko Tenhunen, HUS Syöpäkeskus, mikko.tenhunen@hus.fi, p. 050 427 2192
Toimialajohtaja Johanna Mattson, HUS Syöpäkeskus, johanna.mattson@hus.fi, p. 050 427 9165

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

HUS Helsingin yliopistollisessa sairaalassa saa vuosittain hoitoa noin 680 000 potilasta. HUSissa työskentelee lähes 27 000 ammattilaista kaikkien potilaiden parhaaksi. Vastuullamme on 24 jäsenkunnan asukkaiden erikoissairaanhoito. Lisäksi meille on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.

HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija ja maan toiseksi suurin työnantaja. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye