Helsingin seudun kauppakamari

Uudenmaan teollisuusyritykset tuottavat eniten

Jaa

Teollisuusalat ovat Uudellamaalla tuottavampia kuin koko maassa keskimääriin. Uudellamaalla painottuvat korkean tuottavuuden toimialat, kuten energia- ja kemianteollisuus. Pohjoiseurooppalaisessa suurkaupunkivertailussa Helsingin seutu sijoittuu teollisuusvaltaisimpiin alueisiin, mutta on pudonnut volyymissa ja kasvussa kärkijoukosta.

Toimitusjohtaja Lassi Kurkijärvi Proof Advisory Oy: "Uudellamaalla sijaitseville teollisuusyrityksille tulee luoda kannustimia investoida vihreään siirtymään ja digitalisaatioon."
Toimitusjohtaja Lassi Kurkijärvi Proof Advisory Oy: "Uudellamaalla sijaitseville teollisuusyrityksille tulee luoda kannustimia investoida vihreään siirtymään ja digitalisaatioon."

Uudellamaalla toimivien teollisuusyritysten arvonlisäys oli 19 miljardia euroa vuonna 2019. Teollisuus tuottaa Uudellamaalla enemmän kuin koko maassa keskimäärin. Ero perustuu osittain toimialarakenteeseen: Uudellamaalla painottuvat korkean tuottavuuden toimialat. Elektroniikka- ja sähkölaitteiden valmistus on Helsingin seudun merkittävin erikoistumisala. 

”Uudenmaan yritysten investoinneista yli puolet kohdistuu muuhun kuin kiinteään pääomaan, esimerkiksi tietojärjestelmiin sekä tutkimukseen ja kehitykseen. Osuus on huomattavasti suurempi kuin koko maan vastaavilla yrityksillä”, sanoo johtaja Markku Lahtinen Helsingin seudun kauppakamarista. 

Suomen tavoite nostaa talouden TKI-menot neljään prosenttiin vuoteen 2030 vaatii nopeita toimia. Ala-Pietilän raportin (TEM 2021:12) mukaan tämä edellyttää julkisen sektorin TKI-rahoituksen 5,3 prosentin reaalista kasvua ja investointien vaikuttavaa kohdentamista.  

”Uudellamaalla sijaitseville teollisuusyrityksille tulee luoda kannustimia investoida vihreään siirtymään ja digitalisaatioon. Vastuullisuus ja tuottavuuden parantaminen muodostavat kestävää kilpailuetua, ja synnyttävät näin TKI-rahoitukselle vaikuttavuutta ja uusia vientimahdollisuuksia. Nyt on tärkeää, että alueelle syntyy vahva ekosysteemi, jossa luodaan yksityisen ja julkisen yhteistyöllä alusta kehittää ja testata - ja sitten viedä täällä yhdessä rakennettuja innovaatioita maailmalle”, painottaa Helsingin kauppakamarin teollisuusvaliokunnan jäsen, toimitusjohtaja Lassi Kurkijärvi Proof Advisory Oy:sta.     

Rakennusala kirittää teollisuuden työpaikkojen kasvua 

Teollisuusalojen työllisyys on kääntynyt nousuun viime vuosikymmenen puolivälissä pitkän laskun jälkeen.  

”Teollisuuden työpaikkamäärä väheni vuosikausia Helsingin seudulla ja koko Uudellamaalla, toisin kuin muiden toimialojen työpaikat. 2010-luvun puolivälissä suunta kääntyi myös teollisuusyrityksissä nousuun. Helsingin seudulla teollisuuden työpaikkoja on tullut lisää nopeammin kuin koko maassa”, arvioi Lahtinen.  

Lahtisen mukaan rakennusala on johtanut jalostusalojen työpaikkojen kasvua. ”Koronaepidemia on vaikuttanut suhteessa vähän teollisuussalojen työpaikkoihin vuonna 2020”, hän jatkaa.  

Pohjoismaisessa vertailussa teollisuuden kasvu jää heikoksi 

Helsingin seudun kauppakamari ja Kaupunkitutkimus TA vertasivat ennen kesää Pohjois-Euroopan suurkaupunkiseutujen teollisuutta. Tarkastelussa oli mukana seitsemän pohjoismaista kaupunkiseutua.  

”Helsingin seutu kuuluu Pohjois-Euroopan teollisuusvaltaisimpiin. Göteborg pitää kärkipaikkaa suuren auto- ja koneteollisuuskeskittymän vuoksi. Nopeinta teollisuuden kasvu on ollut Kööpenhaminan seudulla vahvan lääketeollisuuden vuoksi. Helsinki on pudonnut kasvuvertailussa elektroniikkateollisuuden ja finanssikriisin jälkeisen taantuman vaikutuksesta. Seutu on päässyt takaisin kasvu-uralle vasta vuoden 2013 jälkeen”, Lahtinen kertoo.  

Helsingin seudun kauppakamari tekee jäsenyritystensä kanssa teollisuusyritysten yhteiskunnallista merkitystä näkyväksi. Uudenmaan teollisuusyritykset menestyksen moottorina -kampanja muistuttaa teollisuuden merkityksestä ja mittakaavasta. Kampanjaan ja materiaaleihin voi tutustua osoitteessa https://kauppakamarilehti.fi/teollisuus-menestyksen-moottorina/.  

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Markku Lahtinen, Helsingin seudun kauppakamari, johtaja, p. 050 571 3564, markku.lahtinen@helsinki.chamber.fi

Tiina Tikander, Helsingin seudun kauppakamari, viestintäpäällikkö, p. 046 878 7540, tiina.tikander@helsinki.chamber.fi

Kuvat

Toimitusjohtaja Lassi Kurkijärvi Proof Advisory Oy: "Uudellamaalla sijaitseville teollisuusyrityksille tulee luoda kannustimia investoida vihreään siirtymään ja digitalisaatioon."
Toimitusjohtaja Lassi Kurkijärvi Proof Advisory Oy: "Uudellamaalla sijaitseville teollisuusyrityksille tulee luoda kannustimia investoida vihreään siirtymään ja digitalisaatioon."
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin seudun kauppakamari
Helsingin seudun kauppakamari
Kalevankatu 12
00100 Helsinki

http://helsinki.chamber.fi/fi/

Helsingin seudun kauppakamari vahvistaa yritysten menestystä osallistumalla aktiivisesti Helsingin seudun kehittämiseen. Kauppakamariin kuuluu 21 kunnan alueelta yli 7 000 palveluja, kauppaa ja teollisuutta edustavaa yritystä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin seudun kauppakamari

Kauppakamarin toimialakatsaus: Kotimainen matkailukysyntä ei riitä pelastamaan Helsingin seudun palveluyrityksiä ahdingosta29.9.2021 08:15:00 EEST | Tiedote

Helsingin seudun yritysten liiketoiminnassa näkyy nyt vahvoja kasvun merkkejä: vuoden toisella neljänneksellä liiketoiminta on piristynyt kaikilla päätoimialoilla, ja yritysten henkilöstömäärä on kasvanut seitsemän prosenttia. Erityisen vahvana kasvu näkyy majoitus- ja ravitsemistoiminnassa. Myös kuljetus- ja varastointialan sekä kotitalouspalvelujen liiketoiminta on kasvanut selvästi vuotta aiemmasta, selviää 29. syyskuuta 2021 julkistetusta Helsingin seudun kauppakamarin toimialakatsauksesta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme