HSY

Uudet biojäteastiat helpottavat lajittelua pienkiinteistöillä

Jaa
Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY testaa erilaisia biojäteastiavaihtoehtoja, jotta varsinkin 1–4 asunnon pienkiinteistöjen jätteiden lajittelu olisi tulevaisuudessa helpompaa. HSY kokeilee tällä hetkellä yhteistyössä asukkaiden kanssa tuulettuvaa biojäteastiaa sekä jäteautoon tyhjennettävää kompostoria. Molempien kokeiluun osallistuu yhteensä noin 400 pääkaupunkiseudun pienkiinteistötaloutta. Uuden jätelain myötä biojätteen lajittelu tulee jatkossa koskemaan kaikenkokoisia asuinkiinteistöjä, joten erilaiset lajitteluvaihtoehdot parantavat kierrätysastetta ja parhaimmillaan vähentävät asukkaiden kustannuksia.
HSY kokeilee parhaillaan uusia jäteastiaratkaisuja vapaaehtoisten asukkaiden kanssa. Kuvassa vasemmalla kokeilussa oleva ja keskellä kokeiluun tuleva tuulettuva biojäteastia sekä oikealla jäteautoon tarvittaessa tyhjennettävä kompostori.
HSY kokeilee parhaillaan uusia jäteastiaratkaisuja vapaaehtoisten asukkaiden kanssa. Kuvassa vasemmalla kokeilussa oleva ja keskellä kokeiluun tuleva tuulettuva biojäteastia sekä oikealla jäteautoon tarvittaessa tyhjennettävä kompostori.

HSY aloitti viime syksynä tuulettuvan biojäteastian kokeilun, ja toukokuussa ensimmäiset asukkaat pääsevät testaamaan uudenlaista kompostoria, joka voidaan tarvittaessa tyhjentää biojätteiden keräysautoon. Tulevaisuudessa asukkaat voivat helpottaa kodin biojätteiden lajitteluaan ja säästää jätehuoltokustannuksissa harventamalla sekajäteastian tyhjennysväliä. Kuluja voi karsia myös erilaisilla yhteiskeräysratkaisuilla ja kunkin omia tarpeita parhaiten vastaavalla lajittelulla.

- Etsimme aktiivisesti keinoja, joilla biojätteen keräyksestä tulisi entistä ympäristöystävällisempää sekä helpompaa ja edullisempaa asukkaille. Biojätteiden lajittelu jo itsessään on ekoteko, toteaa HSY:n käyttöpäällikkö Juho Nuutinen.

Tuulettuva biojäteastia pidentää tyhjennysväliä

Perinteisen, 140 litran biojäteastian pisin mahdollinen tyhjennysväli on kaksi viikkoa haju- ja kosteushaittojen ehkäisemisen vuoksi. Suuremmissa taloyhtiöissä tyhjennysväli on usein sitäkin lyhyempi, mutta varsinkin 1–4 asunnon kiinteistöillä tyhjennystarve on huomattavasti vähäisempi. Tuulettuvan biojäteastian mahdollistama neljän viikon tyhjennysväli voi olla monille pienkiinteistöille helpompi, edullisempi ja ympäristöystävällisempi vaihtoehto.

Tuulettuvan biojäteastian kokeilu alkoi viime syksynä 150 pienkiinteistöllä ja tänä kesänä kokeilu laajenee sataan uuteen paikkaan. Uusien kokeiluastioiden tuuletus on venttiilien lisäksi toteutettu kylkiin poratuilla rei’illä.

- Ensimmäiset kokemukset tuulettuvasta bioastiasta ovat enimmäkseen positiivisia, mutta tuleva kesä kertoo paljon, miten astia toimii ympärivuotisessa käytössä, Nuutinen sanoo. 

Tuulettuvassa biojäteastiassa on tuuletusaukkoja ja välipohja, jonka alle nesteet valuvat. Parempi ilmanvaihto pitää biojätteen kuivempana, mikä vähentää jätteiden muodostamaa hajua. Kokeilun osallistujat pakkaavat biojätteensä HSY:n jakamiin biojätepusseihin ja tilaavat tuulettuvalle astialle tyhjennyksen, kun se on tarpeen.

Jäteautoon tarvittaessa tyhjennettävä kompostori tuo joustavuutta

HSY jakaa tänä keväänä kokeiltavaksi 135 kompostoria, jotka voidaan tilauksesta tyhjentää jäteautoon. Kokeilussa selvitetään kompostoriastian toimivuutta yhtenä biojätteen keräyksen vaihtoehtona pienkiinteistöille. Kompostorin käyttö tuo valinnanvapautta sekä vähentää kokonaiskustannuksia ja jäteastioiden tyhjennysten ympäristövaikutuksia. 

- Se on uudenlainen astiaprototyyppi, joka yhdistää biojäteastian ja kotikompostorin hyvät puolet. Asukkaat voivat hyödyntää kompostimullan itse, mutta voivat halutessaan tilata meiltä tyhjennyksen jäteautoon, jos astia täytyy odotettua nopeammin tai biojätteet eivät ole ehtineet kompostoitua, Nuutinen valottaa.

Ympärivuotinen biojätteiden kompostointi on yksi vaihtoehto biojätteen kotilajittelulle, ja jäteautoon tyhjennettävä kompostori on joustavuutensa ansiosta mainio tapa harjoitella kotikompostointia. Astia on tavallisen kompostorin tapaan lämpöeristetty, ilmastoitu ja siinä on tyhjennysluukku kompostille, mutta se soveltuu siirreltäväksi ja tyhjennettäväksi biojäteautoon.

Säästöjä yhteiskeräyksillä ja tyhjennysvälien harventamisilla

Pakkausjätteiden lajittelu ja biojätteen erilliskeräys vähentävät huomattavasti sekajätettä, joka on kotitalouksille kallein jätelaji. HSY:n uusissa jätehuoltomääräyksissä on ehdotettu, että sekajätteen tyhjennysvälin voisi tulevaisuudessa venyttää enimmillään nykyisestä kahdeksasta jopa 16 viikkoon, kun biojäte kerätään tai kompostoidaan, pakkausjäte lajitellaan ja kun sekajätettä syntyy vähän.

HSY tarjoaa pienkiinteistöille myös pakkausten monilokeroastiaa, johon lajitellaan kartonki-, muovi-, lasi- ja pienmetallipakkaukset. Pakkausten monilokeropalvelun käyttöhalukkuutta kartoitetaan loppukevään aikana 1–4 asunnon kiinteistöille lähetettävällä asiakaskirjeellä. Kiinteistöjen omien tai yhteisten pakkausjäte- tai monilokeroastioiden ohella muovi-, lasi- ja kartonkipakkauksia sekä pienmetalleja voi viedä maksutta Rinki-ekopisteille.

Lajitteluhyötyjä tukee myös viime vuonna uudistunut jätelaki, jonka myötä HSY uudistaa tänä vuonna jätehuoltomääräyksiään. Uudet ehdotukset ovat avoimella lausuntokierroksella 17.6.2022 saakka. Määräysehdotuksia voi kommentoida myös kyselyssä. Määräysten hyväksymisen ja siirtymäajan jälkeen kaikilta asuinkiinteistöiltä edellytetään biojätteiden erilliskeräystä tai kompostointia. HSY kuitenkin tiedottaa kompostointi-ilmoituksen tekemisestä kiinteistökohtaisesti hyvissä ajoin ennen ilmoitusvelvoitteen voimaantuloa.

- Biojätteen erilliskeräys ei ole pakollista vapaa-ajan asunnoissa, mutta niidenkin on tehtävä lain edellyttämä kompostointi-ilmoitus, jos niissä kompostoidaan biojätettä. Pelkän puutarhajätteen kompostoinnista kenenkään ei tarvitse tehdä ilmoitusta, Nuutinen muistuttaa.

Jos uudet biojäteastiakokeilut osoittautuvat toimiviksi, astiat ovat saatavilla vuosina 2023–2024. Tuolloin myös biojätteen erilliskeräysvelvoitteen on määrä astua uusien jätehuoltomääräysten myötä porrastetusti voimaan pääkaupunkiseudun kaupungeissa ja Kirkkonummella.

Biojätteiden lajittelun avulla kaikki Suomen jätelaitokset saavat tuotettua uusiutuvaa energiaa ja kierrätettyä arvokkaita ravinteita viljelykäyttöön. Jokainen meistä voi siis lajittelemalla tukea monin tavoin tavoin kotimaista omavaraisuutta. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

HSY kokeilee parhaillaan uusia jäteastiaratkaisuja vapaaehtoisten asukkaiden kanssa. Kuvassa vasemmalla kokeilussa oleva ja keskellä kokeiluun tuleva tuulettuva biojäteastia sekä oikealla jäteautoon tarvittaessa tyhjennettävä kompostori.
HSY kokeilee parhaillaan uusia jäteastiaratkaisuja vapaaehtoisten asukkaiden kanssa. Kuvassa vasemmalla kokeilussa oleva ja keskellä kokeiluun tuleva tuulettuva biojäteastia sekä oikealla jäteautoon tarvittaessa tyhjennettävä kompostori.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Tuotamme HSY:ssä kunnallisia vesihuollon ja jätehuollon palveluja sekä tietoa pääkaupunkiseudusta ja ympäristöstä. Teemme kanssasi maailman kestävimmän kaupunkiseudun.                         

HSY – Puhtaasti parempaa arkea

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HSY

HSY:n hallituksen päätökset 26.4.202426.4.2024 10:24:32 EEST | Tiedote

Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän hallitus päätti muun muassa hyväksyä Espoon kaupungin kanssa tehtävän sopimuksen, joka koskee Finnoon jätevedenpuhdistamon purkua ja alueen ennallistamista vuokrasuhteen päätyttyä. Hallitus pitää tärkeänä, että vanhoja rakenteita purettaessa toimitaan varoen, jotta kansainvälisesti arvokkaan Finnoon lintukosteikon vedenkorkeus ja vedenlaatu eivät häiriinny purkutyöstä. Hallitus päätti myös hyväksyä HSY:n osallistumisen Vantaan ratikan alliansseihin. Vantaan ratikan raitiolinjan rakentamisen yhteydessä rakennetaan merkittävä määrä vesihuoltoa. Hallitus päätti hyväksyä seuraavat hankesuunnitelmat ja hankinnat: - Espoon Tapiolan urheilupuiston vesihuollon hankesuunnitelma - Helsingin Länsi-Pakilan vesihuollon saneerauksen ensimmäisen vaiheen hankesuunnitelma - Vantaan Myyrmäen vesitornin ja Kivistön paineenkorotusaseman välisen yhdysvesijohdon rakentamisen hankesuunnitelma - Espoon Sinimäentie – Kalevalantie vesihuoltoverkoston rakentamisen

HSY jalostaa biojätteestä lannoitetta maatalouden käyttöön24.4.2024 08:46:00 EEST | Tiedote

HSY kehittää biojätteen käsittelyä entistä tehokkaammaksi rakentamalla uuden laitoskokonaisuuden, jolla yhä suurempi osa biojätteestä saadaan jalostettua suoraan maatalouden käyttöön. Biojätteen uuden käsittelymenetelmän myötä saavutetaan myös merkittäviä ympäristöhyötyjä, sillä ravinteiden talteenotto tehostuu ja biokaasun tuotanto lisääntyy. Ympäristöministeriö on myöntänyt hankkeelle investointiavustuksen, jonka tavoitteena on edistää yhdyskuntien ravinteiden hyödyntämistä.

Ennakkotiedote HSY:n hallituksen kokouksesta 26.4.202424.4.2024 07:43:09 EEST | Tiedote

Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän hallituksen kokous pidetään perjantaina 26.4.2024 Kokouksen esityslista on nähtävissä osoitteessa https://hsy10.oncloudos.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meeting_frames Hallitus päättää muun muassa Espoon kaupungin kanssa tehtävän sopimuksen hyväksymisestä. Sopimus koskee Finnoon jätevedenpuhdistamon purkua ja alueen ennallistamista vuokrasuhteen päätyttyä. Hallitus päättää myös HSY:n osallistumisesta Vantaan ratikan alliansseihin. Vantaan ratikan raitiolinjan rakentamisen yhteydessä rakennetaan merkittävä määrä vesihuoltoa. Hallitus päättää seuraavien hankesuunnitelmien ja hankintojen hyväksymisestä: - Espoon Tapiolan urheilupuiston vesihuollon hankesuunnitelma - Helsingin Länsi-Pakilan vesihuollon saneerauksen ensimmäisen vaiheen hankesuunnitelma - Vantaan Myyrmäen vesitornin ja Kivistön paineenkorotusaseman välisen yhdysvesijohdon rakentamisen hankesuunnitelma - Espoon Sinimäentie - Kalevalantie vesihuoltoverkoston rakentamisen ja saneerauk

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye