Uudet biojäteastiat helpottavat lajittelua pienkiinteistöillä

HSY aloitti viime syksynä tuulettuvan biojäteastian kokeilun, ja toukokuussa ensimmäiset asukkaat pääsevät testaamaan uudenlaista kompostoria, joka voidaan tarvittaessa tyhjentää biojätteiden keräysautoon. Tulevaisuudessa asukkaat voivat helpottaa kodin biojätteiden lajitteluaan ja säästää jätehuoltokustannuksissa harventamalla sekajäteastian tyhjennysväliä. Kuluja voi karsia myös erilaisilla yhteiskeräysratkaisuilla ja kunkin omia tarpeita parhaiten vastaavalla lajittelulla.
- Etsimme aktiivisesti keinoja, joilla biojätteen keräyksestä tulisi entistä ympäristöystävällisempää sekä helpompaa ja edullisempaa asukkaille. Biojätteiden lajittelu jo itsessään on ekoteko, toteaa HSY:n käyttöpäällikkö Juho Nuutinen.
Tuulettuva biojäteastia pidentää tyhjennysväliä
Perinteisen, 140 litran biojäteastian pisin mahdollinen tyhjennysväli on kaksi viikkoa haju- ja kosteushaittojen ehkäisemisen vuoksi. Suuremmissa taloyhtiöissä tyhjennysväli on usein sitäkin lyhyempi, mutta varsinkin 1–4 asunnon kiinteistöillä tyhjennystarve on huomattavasti vähäisempi. Tuulettuvan biojäteastian mahdollistama neljän viikon tyhjennysväli voi olla monille pienkiinteistöille helpompi, edullisempi ja ympäristöystävällisempi vaihtoehto.
Tuulettuvan biojäteastian kokeilu alkoi viime syksynä 150 pienkiinteistöllä ja tänä kesänä kokeilu laajenee sataan uuteen paikkaan. Uusien kokeiluastioiden tuuletus on venttiilien lisäksi toteutettu kylkiin poratuilla rei’illä.
- Ensimmäiset kokemukset tuulettuvasta bioastiasta ovat enimmäkseen positiivisia, mutta tuleva kesä kertoo paljon, miten astia toimii ympärivuotisessa käytössä, Nuutinen sanoo.
Tuulettuvassa biojäteastiassa on tuuletusaukkoja ja välipohja, jonka alle nesteet valuvat. Parempi ilmanvaihto pitää biojätteen kuivempana, mikä vähentää jätteiden muodostamaa hajua. Kokeilun osallistujat pakkaavat biojätteensä HSY:n jakamiin biojätepusseihin ja tilaavat tuulettuvalle astialle tyhjennyksen, kun se on tarpeen.
Jäteautoon tarvittaessa tyhjennettävä kompostori tuo joustavuutta
HSY jakaa tänä keväänä kokeiltavaksi 135 kompostoria, jotka voidaan tilauksesta tyhjentää jäteautoon. Kokeilussa selvitetään kompostoriastian toimivuutta yhtenä biojätteen keräyksen vaihtoehtona pienkiinteistöille. Kompostorin käyttö tuo valinnanvapautta sekä vähentää kokonaiskustannuksia ja jäteastioiden tyhjennysten ympäristövaikutuksia.
- Se on uudenlainen astiaprototyyppi, joka yhdistää biojäteastian ja kotikompostorin hyvät puolet. Asukkaat voivat hyödyntää kompostimullan itse, mutta voivat halutessaan tilata meiltä tyhjennyksen jäteautoon, jos astia täytyy odotettua nopeammin tai biojätteet eivät ole ehtineet kompostoitua, Nuutinen valottaa.
Ympärivuotinen biojätteiden kompostointi on yksi vaihtoehto biojätteen kotilajittelulle, ja jäteautoon tyhjennettävä kompostori on joustavuutensa ansiosta mainio tapa harjoitella kotikompostointia. Astia on tavallisen kompostorin tapaan lämpöeristetty, ilmastoitu ja siinä on tyhjennysluukku kompostille, mutta se soveltuu siirreltäväksi ja tyhjennettäväksi biojäteautoon.
Säästöjä yhteiskeräyksillä ja tyhjennysvälien harventamisilla
Pakkausjätteiden lajittelu ja biojätteen erilliskeräys vähentävät huomattavasti sekajätettä, joka on kotitalouksille kallein jätelaji. HSY:n uusissa jätehuoltomääräyksissä on ehdotettu, että sekajätteen tyhjennysvälin voisi tulevaisuudessa venyttää enimmillään nykyisestä kahdeksasta jopa 16 viikkoon, kun biojäte kerätään tai kompostoidaan, pakkausjäte lajitellaan ja kun sekajätettä syntyy vähän.
HSY tarjoaa pienkiinteistöille myös pakkausten monilokeroastiaa, johon lajitellaan kartonki-, muovi-, lasi- ja pienmetallipakkaukset. Pakkausten monilokeropalvelun käyttöhalukkuutta kartoitetaan loppukevään aikana 1–4 asunnon kiinteistöille lähetettävällä asiakaskirjeellä. Kiinteistöjen omien tai yhteisten pakkausjäte- tai monilokeroastioiden ohella muovi-, lasi- ja kartonkipakkauksia sekä pienmetalleja voi viedä maksutta Rinki-ekopisteille.
Lajitteluhyötyjä tukee myös viime vuonna uudistunut jätelaki, jonka myötä HSY uudistaa tänä vuonna jätehuoltomääräyksiään. Uudet ehdotukset ovat avoimella lausuntokierroksella 17.6.2022 saakka. Määräysehdotuksia voi kommentoida myös kyselyssä. Määräysten hyväksymisen ja siirtymäajan jälkeen kaikilta asuinkiinteistöiltä edellytetään biojätteiden erilliskeräystä tai kompostointia. HSY kuitenkin tiedottaa kompostointi-ilmoituksen tekemisestä kiinteistökohtaisesti hyvissä ajoin ennen ilmoitusvelvoitteen voimaantuloa.
- Biojätteen erilliskeräys ei ole pakollista vapaa-ajan asunnoissa, mutta niidenkin on tehtävä lain edellyttämä kompostointi-ilmoitus, jos niissä kompostoidaan biojätettä. Pelkän puutarhajätteen kompostoinnista kenenkään ei tarvitse tehdä ilmoitusta, Nuutinen muistuttaa.
Jos uudet biojäteastiakokeilut osoittautuvat toimiviksi, astiat ovat saatavilla vuosina 2023–2024. Tuolloin myös biojätteen erilliskeräysvelvoitteen on määrä astua uusien jätehuoltomääräysten myötä porrastetusti voimaan pääkaupunkiseudun kaupungeissa ja Kirkkonummella.
Biojätteiden lajittelun avulla kaikki Suomen jätelaitokset saavat tuotettua uusiutuvaa energiaa ja kierrätettyä arvokkaita ravinteita viljelykäyttöön. Jokainen meistä voi siis lajittelemalla tukea monin tavoin tavoin kotimaista omavaraisuutta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Nuutinen JuhoKäyttöpäällikköHSY
Puh:045 657 9310juho.nuutinen@hsy.fiKuvat

Tietoja julkaisijasta
Tuotamme HSY:ssä kunnallisia vesihuollon ja jätehuollon palveluja sekä tietoa pääkaupunkiseudusta ja ympäristöstä. Teemme kanssasi maailman kestävimmän kaupunkiseudun.
Tehdään yhdessä maailman kestävin kaupunkiseutu!
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta HSY
HSY:n uusi hallitus on valittu27.6.2025 10:56:50 EEST | Tiedote
Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän yhtymäkokous päätti 27.6.2025 kokouksessaan asettaa hallituksen ja tarkastuslautakunnan nelivuotiskaudeksi 2025 - 2029. Toimielinten kokoonpano määräytyy HSY:n perussopimuksen mukaisesti jäsenkuntien asukaslukujen ja kunnallisvaalien tuloksen perusteella. Kokoonpanossa on otettu huomioon myös sukupuolten välinen tasa-arvo. Hallitus vastaa kuntayhtymän hallinnosta ja taloudenhoidosta sekä valmistelee ja panee täytäntöön yhtymäkokouksen päätökset ja valvoo kuntayhtymän etua. Hallitus edustaa kuntayhtymää työnantajana ja vastaa kuntayhtymän henkilöstöpolitiikasta, huolehtii kuntayhtymän toimintojen yhteensovittamisesta ja omistajaohjauksen toteuttamisesta sekä vastaa kuntayhtymän sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan järjestämisestä. Hallitus koostuu 14 varsinaisesta jäsenestä, joista jokaisella on henkilökohtainen varajäsen. Jäsenistä seitsemän on Helsingistä, kolme Espoosta, kolme Vantaalta ja yksi Kauniaisista. Hallituksen puheenjohtaja
Asukkaat toivat HSY:n Sortti-keräysautoihin yhteensä 156 000 kiloa jätettä26.6.2025 07:07:00 EEST | Tiedote
HSY järjesti maalis–kesäkuussa Sortti-keräysautokierroksen, joka pysähtyi lähes 300 pysähdyspaikalla ympäri pääkaupunkiseutua ja Kirkkonummea. Keräysautot vastaanottivat kierroksen aikana kotitalouksien vaarallista jätettä sekä metalli-, sähkölaite- ja elektroniikkaromua yhteensä 156 000 kiloa.
Pääkaupunkiseudun kasvihuonekaasupäästöt laskivat 11 prosenttia18.6.2025 09:10:05 EEST | Tiedote
Pääkaupunkiseudun ilmastopäästöt vähenivät vuonna 2024 noin 11 prosenttia edellisvuoteen verrattuna, kertoo HSY:n julkaisema päästöseuranta. Kasvihuonekaasupäästöt vähenivät pääkaupunkiseudun kaikissa kunnissa. Päästöjä pienensi erityisesti se, että kivihiilen käyttö väheni ja biopolttoaineiden osuus kasvoi lämmöntuotannossa.
Viisi vinkkiä vähäpäästöisempään saunomiseen17.6.2025 09:10:06 EEST | Tiedote
Puusaunan piipusta tulevan savun väri kertoo, lämmitätkö saunaa oikein. Jos savu on tummaa tai ruskeaa, päästöt ovat suuria. Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY antaa viisi vinkkiä, joilla saunanlämmitys onnistuu vähäpäästöisemmin. Tavoitteena on saada savu värittömäksi.
Asumisen tonttivaranto jatkaa kasvuaan ennätysvauhdissa pääkaupunkiseudulla16.6.2025 09:10:00 EEST | Tiedote
Asuntotuotantoa mahdollistava tonttivaranto kasvoi pääkaupunkiseudulla jälleen uuteen ennätykseen vuonna 2024, kertoo HSY:n tonttivarantokatsaus. Pääkaupunkiseudulla on jäljellä käyttämätöntä rakennusoikeutta jopa yli 100 000 uuden asunnon rakentamista varten. Erityisesti kerrostalovaranto on kasvanut vauhdilla viime vuosina.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme