Oulun yliopisto

Uupumuksen hallintaan tarkoitettua terveyssovellusta testataan MS-potilailla

Jaa
Oulun yliopisto ja Oulun yliopistollinen sairaala ovat aloittaneet pilottitutkimuksen, jossa testataan uupumuksen hallintaan tarkoitettua digitaalista terveyssovellusta multippeliskleroosia eli MS-tautia sairastavilla potilailla. Tavoitteena on tarjota potilaille omahoidon työkalu, jonka avulla he voivat hallita paremmin omaa jaksamistaan. Tutkimus on osa Sitran rahoittamaa digitaalisten terapiaratkaisujen ohjelmaa. Osallistujat käyttävät sovellusta kaksi kuukautta ja raportoivat samalla kokemuksistaan.
Kuva: Oulun yliopisto / Studio Ilpo Okkonen
Kuva: Oulun yliopisto / Studio Ilpo Okkonen

MS-tauti on neurologinen sairaus, jota sairastaa yli 12 000 suomalaista ja lähes kolme miljoonaa ihmistä maailmanlaajuisesti. MS-tautia sairastavat ihmiset kärsivät monenlaisista oireista, mutta uupumus on yleisin ja usein näkymätön, mutta voimakkaasti lamaannuttava ja työ- ja toimintakykyä rajoittava ongelma.

”Uupumus on hyvin yleinen ja merkittävä oire MS-taudissa, eikä siihen ole saatavilla hyviä lääkehoitoja. Sen vuoksi olemme kiinnostuneita löytämään uusia keinoja, joilla voimme parantaa uupumuksesta kärsivien ihmisten elämää”, sanoo neurologian erikoislääkäri Mervi Ryytty Oulun yliopistollisesta sairaalasta.

More Staminaksi nimetty sovellus on itsehoitotyökalu, joka on suunniteltu auttamaan MS-potilaita säätelemään energiatasojaan ja ehkäisemään väsymystä. Sovellus hyödyntää puettavia antureita ja tuottaa niiden avulla mukautettuja suosituksia, jotta käyttäjät voivat tulla toimeen väsymyksensä kanssa ja parantaa elämänlaatuaan.

Sovelluksen on kehittänyt lääketieteen sekä tieto- ja sähkötekniikan asiantuntijoista koostuva tiimi Oulun yliopistossa. Kehittämisprosessiin on osallistunut myös MS-tautia sairastavia ihmisiä ja heidän läheisiään.

”Erilaiset digitaaliset ratkaisut yleistyvät terveydenhuollossa, mutta niiden tehosta on kuitenkin vasta vähän tutkimusnäyttöä”, neurologian dosentti Johanna Krüger Oulun yliopistollisesta sairaalasta huomauttaa. Tutkijat korostavatkin tarvetta perusteelliselle testaukselle ennen kuin sovellusten vaikuttavuudesta voidaan tehdä johtopäätöksiä.

”Nyt alkavan pilotin ja siitä saatujen kokemusten avulla voimme mahdollisesti parantaa mobiiliterveyden käyttöönottoa laajemminkin ja optimoida hoitopolkuja”, Oulun yliopiston professori Minna Isomursu sanoo.

”Olemme innoissamme, että meillä on mahdollisuus testata More Staminaa Oulun yliopistollisen sairaalan potilaiden kanssa”, sanoo projektipäällikkö Guido Giunti Oulun yliopistosta. ”Tavoitteenamme on luoda kestäviä ratkaisuja, jotka voidaan integroida terveydenhuoltojärjestelmään ja antaa sen myötä ihmisille keinoja hallita omia sairauksiaan ja oireitaan aiempaa tehokkaammin.”

More Stamina on saanut Sitran lisäksi rahoitusta Business Finlandilta sekä Riitta ja Jorma J. Takasen säätiöltä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Projektipäällikkö Guido Giunti, Oulun yliopisto
p. 046 921 3799
guido.giunti@oulu.fi


Neurologian erikoislääkäri, LT Mervi Ryytty, Oulun yliopistollinen sairaala ja Oulun yliopisto
p. 050 4700948
mervi.ryytty@oulu.fi

Kuvat

Kuva: Oulun yliopisto / Studio Ilpo Okkonen
Kuva: Oulun yliopisto / Studio Ilpo Okkonen
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000https://www.oulu.fi/fi

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Tiina Rajala, Tua Huomo, Pertti Korhonen ja Janne Saarikivi valittiin Oulun yliopiston hallitukseen1.6.2023 15:57:01 EEST | Tiedote

Oulun yliopiston kollegio on valinnut neljä uutta jäsentä Oulun yliopiston hallitukseen. Pohjois-Pohjanmaan liiton kehitysjohtaja Tiina Rajala valittiin kaudelle 5.9.2023–31.12.2025. VTT:n Tulevaisuuden tuotteet ja palvelut -liiketoiminta-alueen johtaja Tua Huomo, Fintrafficin toimitusjohtaja Pertti Korhonen sekä kielitieteilijä, tietokirjailija Janne Saarikivi puolestaan kaudelle 1.1.2024–31.12.2025. Yliopiston kollegio päätti asiasta 31.5.2023. Päätös syntyi äänin 13–8.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme