Jyväskylän yliopisto

Uupuneet isät ovat tyytymättömiä yhteiskuntaan

Jaa

Uupuneet isät raportoivat olevansa tyytymättömiä yhteiskuntaan, kokevansa vaikeuksia työn ja perhe-elämän yhdistämisessä, sekä olevansa kuormittuneita jokapäiväisessä lapsiperhearjessa, selviää Jyväskylän yliopiston psykologian tutkimuksesta. Tutkimuksessa vertailtiin uupuneiden ja ei-uupuneiden isien raportoimia kuormitus- ja voimavaratekijöitä.

Isät saavat voimavaroja muun muassa lastensa kehityksen seuraamisesta, arkisista leikeistä ja yhdessä puuhailusta. Kuva: Mostphotos
Isät saavat voimavaroja muun muassa lastensa kehityksen seuraamisesta, arkisista leikeistä ja yhdessä puuhailusta. Kuva: Mostphotos

– Eräs uupunut isä kuvaili vanhemmuutta mustaksi aukoksi, joka on pilannut hänen elämänsä. Se on huolestuttavaa ja laittaa miettimään, onko isä ja perhe jäänyt yksin vaille tukea, dosentti Matilda Sorkkila pohtii.

Vanhemmuuden hyvinvoinnilla tiedetään olevan suuri merkitys myös lasten hyvinvointiin. Muualla tehdyt tutkimukset ovat osoittaneet, että isien uupumuksella saattaa olla äitien uupumusta vakavammat seuraukset liittyen itsetuhoisiin ajatuksiin tai lapsiin kohdistuvaan kaltoinkohteluun. Huolimatta tästä, isien uupumusta on toistaiseksi tutkittu vain vähän.

– Vanhemmuuden uupumustutkimukset ovat pääsääntöisesti keskittyneet äiteihin. Tasa-arvoista perhe- ja työelämää edistettäessä olisi tärkeää kiinnittää huomiota myös isien hyvinvointiin ja jaksamiseen kotona, Sorkkilan kanssa tutkimuksesta vastannut professori Kaisa Aunola huomauttaa.

Joustavuus työelämässä lisäisi isien hyvinvointia

Tutkimuksessa tarkasteltiin lisäksi, mikä auttaisi isiä voimaan paremmin vanhempina.
Tutkimukseen osallistuneet uupuneet isät raportoivat tarvitsevansa taloudellista tukea, tukea työn- ja perhe-elämän yhteensovittamisessa, käytännön tukea perhearjessa, sekä tukea parisuhteelleen.

– Työpaikoilla olisi hyvä miettiä, voitaisiinko perheellisille miehille tarjota enemmän joustoa tai osa-aikamahdollisuuksia. Useat isät toivoivat mahdollisuutta osallistua enemmän lasten kasvatukseen, mutta kokivat, että tämä ei ollut työpaikan joustamattomuuden tai perheen kärsivän tulotason vuoksi mahdollista. Isät myös mainitsivat kaipaavansa vertaistukiryhmiä, joissa saisivat keskustella pelkästään toisten miesten ja isien kanssa. Olisi hyvä pohtia, voitaisiinko tällaisia esimerkiksi osana neuvolatoimintaa järjestää, Sorkkila miettii.

Lapset ovat ilon lähde

Mielenkiintoista tutkimuksessa oli, että sekä uupuneilla että ei-uupuneilla isillä raportoidut voimavarat liittyivät pääsääntöisesti lapsiin. Voimavaroja isille toi lasten kehityksen seuraaminen, arkiset leikit ja puuhat lasten kanssa, ja lapsista kumpuava ilo. Jotkut uupuneet isät kertoivat, että lapsista tuleva ilo auttoi heitä jaksamaan vaikeimmilla hetkillä.

– Näyttää siltä, että huolimatta jokapäiväisistä haasteista ja kasaantuneista kuormitustekijöistä, lapset ovat silti ilon lähde. Tämä on tärkeä havainto ja osoittaa, että lapset itsessään eivät aja isiä uupumukseen. Syyt voivat löytyä ennemminkin ympäröivistä sosiaalisista rakenteista, jotka koetaan riittämättöminä tukemaan isyyttä ja tasapanoista työ- ja perhe-elämää, Sorkkila pohtii.

Tutkimuksen osallistujat olivat 10 eniten uupunutta isää ja 14 vähiten uupunutta isää 158:sta kyselytutkimukseen vastanneesta isästä. Uupuneet isät kokivat uupumusoireita vähintään viikoittain ja ei-uupuneet harvemmin kuin muutaman kerran vuodessa. Tutkimuksessa uupuneiden ja ei-uupuneiden isien laadullisia vastauksia vertailtiin toisiinsa. Tutkimus on hyväksytty julkaistavaksi vertaisarvioidussa The Family Journal-lehdessä.

Lähde:

Sorkkila, M., & Aunola, K. (2021). Burned-out Fathers and Untold Stories: Mixed Methods Investigation of the Demands and Resources of Finnish Fathers. The Family Journal. In press.

Lisätietoja:

dosentti Matilda Sorkkila, matilda.sorkkila@jyu.fi, puh. +358408054709

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kirke Hassinen
Viestinnän asiantuntija
kirke.m.hassinen@jyu.fi, puh. 050 462 6920

Kuvat

Isät saavat voimavaroja muun muassa lastensa kehityksen seuraamisesta, arkisista leikeistä ja yhdessä puuhailusta. Kuva: Mostphotos
Isät saavat voimavaroja muun muassa lastensa kehityksen seuraamisesta, arkisista leikeistä ja yhdessä puuhailusta. Kuva: Mostphotos
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme