Helsingin yliopisto

Uusi aineenvaihduntaa mittaava veritesti auttaa edistämään koirien terveyttä ja hyvinvointia

Jaa

Tutkijat ovat validoineet koirille aineenvaihduntaa mittaavan testin, joka voi tarjota uuden työkalun sairauksien ja sairastumisriskin tunnistamiseen, lääketurvallisuuden kehittämiseen sekä hoitojen tehokkuuden ja koirien elämänlaadun parantamiseen.

Kuva: Mostphotos.
Kuva: Mostphotos.

Testin avulla on jo tunnistettu merkittäviä koirien ikään, rotuun, terveydentilaan ja lääkitykseen liittyviä muutoksia aineenvaihdunnassa. Testi perustuu aiemmin ihmisnäytteille kehitettyyn menetelmään, joka mittaa pienestä määrästä veren seerumia tai plasmaa satoja aineenvaihduntatuotteita. Mukana on esimerkiksi rasva-aineenvaihduntaan ja krooniseen tulehdukseen liittyviä aineenvaihduntatuotteita.

Uuden testin käytettävyyttä selvitettiin laajoissa tutkimuksissa, joissa kartoitettiin perusfysiologiaan kuten rotuun, ikään, sukupuoleen, ruokavalioon ja vuodenaikaisvaihteluun sekä sairauksiin liittyviä aineenvaihdunnallisia muutoksia.

– Koiran sukupuoli, ikä, rotu, sterilisaatio ja ruokavalio näkyvät aineenvaihdunnan muutoksina. Erityisen voimakkaana näkyvät ikääntymisen tuomat muutokset. Vanhojen koirien elimistö toimii eri tavalla kuin nuoren, ja tämä olisi hyvä jatkossa huomioida diagnostiikassa ja koirien hyvinvoinnin kehittämisessä, sanoo professori Hannes Lohi Helsingin yliopistosta ja Folkhälsanilta.

Aineenvaihduntaerot näkyvät myös rotujen välillä. Esimerkiksi vinttikoirat erosivat muista roduista korkeamman lihasten toiminnasta kertovan kreatiniinipitoisuuden suhteen. Sen sijaan aineenvaihdunnan vaihtelu kesän ja talven välillä näyttäisi olevan vähäistä ja painottuu koirien energia-aineenvaihduntaan.

– Perusfysiologiaan liittyvien aineenvaihdunnallisten muutosten ymmärtäminen on ensiarvoisen tärkeää koiran kokonaisterveyden ymmärtämiseksi. Terveillä koirilla esiintyvä vaihtelu tulee osata erottaa sairauden aiheuttamista muutoksista, toteaa väitöskirjatutkija, eläinlääkäri Claudia Ottka eläinlääketieteellisestä tiedekunnasta.

Tutkimuksissa uutta tietoa sairauksien kokonaisvaltaisista vaikutuksista

Tutkimuksissa selvitettiin myös useiden sairauksien ja elinten toimintahäiriöiden vaikutusta koirien aineenvaihduntaan. Tähän mennessä tutkimuksia on tehty liittyen maksasairauksiin, munuaisten suodatuskyvyn alenemaan, lisämunuaisen liika- ja vajaatoimintaan, sokeritasapainon häiriintymiseen kuin kilpirauhashormonin puutteeseenkin liittyen.

– Löysimme varsin laajoja muutoksia. Tuloksilla saattaa olla tärkeää käytännön merkitystä jatkossa niin sairauden tunnistamisessa kuin uusien hoitomenetelmien kehittämisessäkin, sanoo Ottka.

Testillä kartoitettiin myös koirilla yleisesti epilepsialääkkeenä käytetyn fenobarbitaalin vaikutuksia aineenvaihduntaan.

– Uusi veritesti voi olla tehokas työkalu lääkeaineen aineenvaihdunnallisten vaikutusten selvittämiseksi jatkossa, kertoo Lohi.

Uutta veritestiä hyödyntävien tutkimusten tuloksia on julkaistu hiljattain useissa eri julkaisuissa. Testin validoinnista koirille on vastannut PetBiomics Oy yhteistyössä Helsingin yliopiston koirien geenitutkimusryhmän ja useiden yhteistyökumppaneiden kanssa. Osa tutkimuksista sisältyy eläinlääkäri Claudia Ottkan väitöskirjatutkimukseen. Katso Claudia Ottkan 9.6. väitöstilaisuuden tiedot.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Väitöskirjatutkija ELL Claudia Ottka
Lääketieteellinen tiedekunta ja eläinlääketieteellinen tiedekunta, Helsingin yliopisto sekä
Folkhälsanin tutkimuskeskus, Helsinki
PetMeta Labs Oy
claudia.ottka@helsinki.fi

Kuvat

Kuva: Mostphotos.
Kuva: Mostphotos.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tiedottaja Eeva Karmitsa, Helsingin yliopiston viestintä, puh. 0294158461

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme