Uusi aineenvaihduntaa mittaava veritesti auttaa edistämään koirien terveyttä ja hyvinvointia
Tutkijat ovat validoineet koirille aineenvaihduntaa mittaavan testin, joka voi tarjota uuden työkalun sairauksien ja sairastumisriskin tunnistamiseen, lääketurvallisuuden kehittämiseen sekä hoitojen tehokkuuden ja koirien elämänlaadun parantamiseen.

Testin avulla on jo tunnistettu merkittäviä koirien ikään, rotuun, terveydentilaan ja lääkitykseen liittyviä muutoksia aineenvaihdunnassa. Testi perustuu aiemmin ihmisnäytteille kehitettyyn menetelmään, joka mittaa pienestä määrästä veren seerumia tai plasmaa satoja aineenvaihduntatuotteita. Mukana on esimerkiksi rasva-aineenvaihduntaan ja krooniseen tulehdukseen liittyviä aineenvaihduntatuotteita.
Uuden testin käytettävyyttä selvitettiin laajoissa tutkimuksissa, joissa kartoitettiin perusfysiologiaan kuten rotuun, ikään, sukupuoleen, ruokavalioon ja vuodenaikaisvaihteluun sekä sairauksiin liittyviä aineenvaihdunnallisia muutoksia.
– Koiran sukupuoli, ikä, rotu, sterilisaatio ja ruokavalio näkyvät aineenvaihdunnan muutoksina. Erityisen voimakkaana näkyvät ikääntymisen tuomat muutokset. Vanhojen koirien elimistö toimii eri tavalla kuin nuoren, ja tämä olisi hyvä jatkossa huomioida diagnostiikassa ja koirien hyvinvoinnin kehittämisessä, sanoo professori Hannes Lohi Helsingin yliopistosta ja Folkhälsanilta.
Aineenvaihduntaerot näkyvät myös rotujen välillä. Esimerkiksi vinttikoirat erosivat muista roduista korkeamman lihasten toiminnasta kertovan kreatiniinipitoisuuden suhteen. Sen sijaan aineenvaihdunnan vaihtelu kesän ja talven välillä näyttäisi olevan vähäistä ja painottuu koirien energia-aineenvaihduntaan.
– Perusfysiologiaan liittyvien aineenvaihdunnallisten muutosten ymmärtäminen on ensiarvoisen tärkeää koiran kokonaisterveyden ymmärtämiseksi. Terveillä koirilla esiintyvä vaihtelu tulee osata erottaa sairauden aiheuttamista muutoksista, toteaa väitöskirjatutkija, eläinlääkäri Claudia Ottka eläinlääketieteellisestä tiedekunnasta.
Tutkimuksissa uutta tietoa sairauksien kokonaisvaltaisista vaikutuksista
Tutkimuksissa selvitettiin myös useiden sairauksien ja elinten toimintahäiriöiden vaikutusta koirien aineenvaihduntaan. Tähän mennessä tutkimuksia on tehty liittyen maksasairauksiin, munuaisten suodatuskyvyn alenemaan, lisämunuaisen liika- ja vajaatoimintaan, sokeritasapainon häiriintymiseen kuin kilpirauhashormonin puutteeseenkin liittyen.
– Löysimme varsin laajoja muutoksia. Tuloksilla saattaa olla tärkeää käytännön merkitystä jatkossa niin sairauden tunnistamisessa kuin uusien hoitomenetelmien kehittämisessäkin, sanoo Ottka.
Testillä kartoitettiin myös koirilla yleisesti epilepsialääkkeenä käytetyn fenobarbitaalin vaikutuksia aineenvaihduntaan.
– Uusi veritesti voi olla tehokas työkalu lääkeaineen aineenvaihdunnallisten vaikutusten selvittämiseksi jatkossa, kertoo Lohi.
Uutta veritestiä hyödyntävien tutkimusten tuloksia on julkaistu hiljattain useissa eri julkaisuissa. Testin validoinnista koirille on vastannut PetBiomics Oy yhteistyössä Helsingin yliopiston koirien geenitutkimusryhmän ja useiden yhteistyökumppaneiden kanssa. Osa tutkimuksista sisältyy eläinlääkäri Claudia Ottkan väitöskirjatutkimukseen. Katso Claudia Ottkan 9.6. väitöstilaisuuden tiedot.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Väitöskirjatutkija ELL Claudia Ottka
Lääketieteellinen tiedekunta ja eläinlääketieteellinen tiedekunta, Helsingin yliopisto sekä
Folkhälsanin tutkimuskeskus, Helsinki
PetMeta Labs Oy
claudia.ottka@helsinki.fi
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Tiedottaja Eeva Karmitsa, Helsingin yliopiston viestintä, puh. 0294158461
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Yli 11 miljoonaa euroa Helsingin yliopistolle vastinrahakampanjassa – lahjoitusten vaikutus kestää vuosikymmeniä30.6.2022 08:23:26 EEST | Tiedote
Helsingin yliopisto on saanut tänään päättyvällä vastinrahakaudella 2020–2022 yli 11 miljoonaa euroa lahjoituksia. Valtion vastinraha lisää yliopistolle tehtyjen lahjoitusten vaikuttavuutta antamalla lisäkertoimen jokaiselle lahjoitetulle eurolle.
Hedelmöityshoidoilla syntyneillä on kohonnut riski mielenterveysongelmille teini-iässä28.6.2022 10:16:40 EEST | Tiedote
Hedelmöityshoitojen avulla syntyneet lapset voivat aikuisuuden kynnyksellä keskimäärin hyvin, mutta mielenterveysongelmat ovat heillä muita nuoria yleisempiä.
Helsingissä järjestettävä kansainvälinen matematiikan suurtapahtuma lähestyy23.6.2022 10:55:08 EEST | Tiedote
Koko matemaattisen maailman mielenkiinto kääntyy pian Suomeen, kun Pietarista Helsinkiin siirretyn International Congress of Mathematicians 2022 (ICM 2022) -kongressin avajaiset järjestetään Helsingissä 5.7.2022. Juhlallisessa tilaisuudessa jaetaan Nobel-palkintoihin rinnastettavat Fields-mitalit.
Gaia-avaruusteleskooppi järisyttää asteroiditiedettä17.6.2022 18:28:24 EEST | Tiedote
Eurooppalainen Gaia-avaruusluotain on tuottanut massiivisen määrän uutta, parannettua ja yksityiskohtaista tietoa lähes kahdesta miljardista Linnunradan ja sitä ympäröivän kosmoksen kohteesta. Gaian kolmas tiedonjulkistus viime maanantaina mullistaa käsityksemme Aurinkokunnasta ja kotigalaksistamme.
Älypotkupuku kertoo lapsen motorisesta kehityksestä17.6.2022 08:30:00 EEST | Tiedote
Uusi puettava teknologia avaa mahdollisuuksia lapsen liikunnallisen ja neurologisen kehityksen arviointiin ja ennustamiseen. Se on tärkeää, jotta lapsen kehitystä voidaan tukea oikea-aikaisesti ja mahdollisimman vaikuttavasti.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme