Uusi kansainvälinen Tšernobyl-ooppera käsittelee ihmistä globaalissa ympäristökatastrofissa
Taideyliopiston Sibelius-Akatemian ja University of Southern California, Thornton School of Musicin, opiskelijat yhdistävät taitonsa uudessa oopperatuotannossa. ”All the Truths We Cannot See: A Chernobyl Story 1986” on tarina Tšernobylin ydinvoimalan räjähdyksestä, sen syistä ja seurauksista. Oopperan kantaesitys on tasan kuukauden päästä Helsingin Musiikkitalossa 15.3.2022. Yhdysvaltojen ensi-ilta on Los Angelesissa 21.4.2022.

All the Truths We Cannot See: A Chernobyl Story 1986 on maailmalla tunnetun säveltäjän, Taideyliopiston Sibelius-Akatemian tohtoriopiskelijan Uljas Pulkkiksen säveltämä ooppera. Se perustuu amerikkalaisen kirjailijan, tunnetun musiikintutkijan ja Sibelius-Akatemian dosentin Glenda Dawn Gossin librettoon.
Uuden oopperan toteuttavat yhteistyössä Sibelius-Akatemia ja University of Southern California (USC), Thornton School of Music. Pandemian vuoksi vuodella eteenpäin siirtyneen oopperan maailman ensi-ilta on Helsingin Musiikkitalossa 15.3.2022. Yhdysvaltojen ensi-ilta on Los Angelesissa 21.4.2022.
Oopperan ohjaa USC Thornton School of Musicin oopperakoulutuksen professori Ken Cazan. Kapellimestareina toimivat Sibelius-Akatemian oopperakoulutuksen professori Markus Lehtinen ja USC Thorntonin oopperakoulutuksen apulaisprofessori Brent McMunn.
Kansainvälinen yhteistyö kasvattaa uuden sukupolven taiteilijoita
”Erityistä on se, että teos on sävelletty Sibelius-Akatemian oopperakoulutuksen nykyisten opiskelijoiden äänille, ja molempien oppilaitosten opiskelijat vuorottelevat päärooleissa sekä Helsingin että Los Angelesin esityksissä,” Markus Lehtinen kertoo.
Ryhmä Thornton School of Musicin opiskelijoita on parhaillaan vaihto-opiskelijoina Sibelius-Akatemiassa valmistautumassa kantaesitykseen. Vastaavasti ryhmä Sibelius-Akatemian opiskelijoita lähtee keväällä Los Angelesiin.
”Kansainvälinen yhteistyö on tärkeä osa oopperalaulajaksi kehittymistä ja uusien vaikutteiden saamista oman taiteellisen identiteetin ja uran tueksi. Tässä projektissa ovat mukana kaikki oopperataiteen eri tekijät ja toteutusvaiheet: opiskelijat ja moniammatillinen tiimi ovat tehneet tiivistä yhteistyötä ideoinnista aina teoksen valmistumiseen asti,” Lehtinen kertoo.
Ooppera ottaa kantaa globaaleihin ympäristöteemoihin
Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuudella oli laajoja kansainvälisiä seurauksia.
”Taide voi tarjota turvallisen alustan käsitellä lähihistoriamme vaikeita ja monimutkaisia aiheita ja ajanjaksoja. Sen avulla voimme nähdä maailman toisen kautta. All the Truths -oopperassa ympäristökatastrofi, valtarakenteet ja selviytymisen mahdollisuudet tulevat lähelle esimerkiksi erilaisissa ihmiskohtaloissa, eläinhahmoissa ja luontoaiheissa. Siksi se on myös monin tavoin ajankohtainen teos,” Sibelius-Akatemian dekaani Emilie Gardberg kuvaa.
”Kaksi maailman johtavaa musiikkioppilaitosta tekee yhteistyötä musiikillisesti ja yhteiskunnallisesti merkityksellisessä tuotannossa. Valtaosa nykyisistä opiskelijoistamme on syntynyt Tšernobylin onnettomuuden jälkeen. Uskon, että yhteistyöllämme voi olla elämää mullistava vaikutus niin opiskelijoihimme kuin yleisöönkin,” USC Thornton School of Musicin dekaani Robert Cutietta sanoo.
Vahva tietoisuus energiatehokkuudesta, uusiokäytöstä ja kierrätyksestä muokkaa myös oopperaa taidemuotona. Tuotannossa käytetään siksi mahdollisimman paljon kierrätysmateriaalia sekä puvuissa että lavastuksessa.
Kansainvälinen Environmental Opera Research-konferenssi 18.3.2022
Kantaesitysviikolla 18.3.2022 järjestetään myös kansainvälinen oopperatutkimuksen konferenssi Environmental Opera Research, jossa tarkastellaan ensimmäistä kertaa oopperaa ympäristökatastrofin näkökulmasta.
Oopperan esitykset Helsingin Musiikkitalossa 15.–22.3.2022
- Kantaesitys 15.3.
- Muut esitykset 16.3., 18.–19.3., 21.–22.3.
Liput
- 18–36 € Ticketmasterilta
- 15–35 € Musiikkitalosta
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Nelli KuokkaViestintäpäällikkö
Puh:040 822 7130nelli.kuokka@uniarts.fiKuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Taideyliopisto tarjoaa ylintä musiikin, kuvataiteen, teatterin ja tanssin koulutusta Suomessa. Taideyliopisto on taidealojen koulutuksen ja tutkimuksen kansainvälinen suunnannäyttäjä, joka vahvistaa taidetta yhteiskuntaa uudistavana voimana. Vuonna 2013 perustetun Taideyliopiston muodostavat Kuvataideakatemia, Sibelius-Akatemia ja Teatterikorkeakoulu.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Taideyliopisto
Nathan Riki Thomson Global Musicin professoriksi Sibelius-Akatemiaan23.6.2022 15:00:00 EEST | Tiedote
Nathan Riki Thomson on nimitetty Taideyliopiston Sibelius-Akatemian ensimmäiseksi Global Music and Community Engagement -professoriksi. Professuurin tavoitteena on luoda Taideyliopiston opiskelijoille kestäviä malleja ja mahdollisuuksia kulttuurienväliseen vuoropuheluun ja yhteistyöhön maailmanlaajuisesti. Uusi professuuri käynnistyy elokuussa 2022.
Saastamoisen säätiöltä puolen miljoonan euron lahjoitus Taideyliopistolle21.6.2022 15:12:19 EEST | Tiedote
Saastamoisen säätiö pitää tärkeänä, että taiteilijoiden koulutusta tarkasteleva tutkimus kehittyy Taideyliopistossa opetuksen tukena.
Kansainvälisessä Maj Lind -pianokilpailussa ennätysmäärä hakijoita 20.6.2022 12:48:46 EEST | Tiedote
Helsingissä 14.–27.10.2022 järjestettävään kansainväliseen Maj Lind -pianokilpailuun haki 270 nuorta pianistia, mikä on kilpailun historian ennätys.
Väitös: Sairaalamuusikot voivat olla silta elämään hoivaympäristöjen ulkopuolella 14.6.2022 09:00:00 EEST | Tiedote
Kesäkuussa väittelevän Taru Koiviston mukaan sairaalamuusikoilla voi olla eettisen ja moniammatillisen työskentelytapansa vuoksi rooli jopa potilasturvallisuuden lisäämisessä.
Väitös: Musiikinopetuksen käytäntöjen tarkastelu voi luoda tasa-arvoa myös ympäröivään yhteiskuntaan10.6.2022 12:30:00 EEST | Tiedote
Minja Koskela on selvittänyt väitöskirjassaan, miten suomalaisen musiikkikasvatuksen käytäntöjä voitaisiin kehittää kohtaamaan paremmin monenlaisista taustoista tulevia oppilaita.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme