Lasten Keskus

Uusi kuvakirja auttaa lasta ja vanhempaa kohtaamaan yhdessä läheisen menetyksen ja surun

Jaa
Surutalvi-kirja auttaa lasta eläytymään menetykseen liittyviin tunteisiin ja tilanteisiin ja tukee vanhempaa lapsen surun kohtaamisessa ja siitä keskustelemisessa. Kirja auttaa myös valmistautumaan yhdessä hautajaisiin ja muistotilaisuuteen.

 

Mummi on kuollut. Piipatilla on häntä niin ikävä, että itku tulee vähän väliä, vatsaan sattuu ja kiukuttaa. Yhdessä vanhempien kanssa hän kohtaa surun ja kaipauksen. Heli Pruukin kirjoittamassa ja Anita Polkutien kuvittamassa Surutalvi-kuvakirjassa (Lasten Keskus 2022) tutustutaan surun eri muotoihin ja surun ilmenemiseen, osallistutaan hautajaisiin ja opetellaan muistelemaan edesmennyttä läheistä. 

Empatiakykyä vahvistavan tarinan kautta lapsilukija voi eläytyä läheisen menetykseen liittyviin tilanteisiin ja tunnelmiin. Kirjan lopussa on aikuisille vinkkejä keskusteluhetkiin lapsen kanssa, käytännön tietoa lapsen surusta sekä tukea lapsen huomioimiseen hautajaisissa.

Kirjan kirjoittanut psykoterapeutti Heli Pruuki muistuttaa, että lapsen kanssa on tärkeää puhua menetyksestä ja surusta, vaikka se voikin tuntua vaikealta ja lisätä omaa surua.

”Lapsen turvallisuuden kokemusta on tärkeää vahvistaa: et ole yksin, olemme yhdessä. Mitään pahaa ei tapahdu nyt, vaikka ihmiset itkevät”, Pruuki sanoo.

”Kuolema ja hautajaiset herättävät lapsessa paljon hämmennystä ja kysymyksiä. Lasta on tärkeää kuunnella ja koettaa vastata kysymyksiin totuudenmukaisesti, lapsen ikätason huomioiden. Kun lapsi miettii asioita ääneen, on hyvä pysähtyä ja jutella rauhassa juuri siitä asiasta, mikä lapsen mieltä kulloinkin askarruttaa. Aikuisen ei tarvitse tietää kaikkea eikä kaikesta tarvitse puhua kerralla. Kun lapsi kysyy esimerkiksi, missä kuollut on kuoleman jälkeen, voi aikuinen vastata katsomuksensa mukaisesti tai ilmaista, ettei oikein itsekään tiedä”, Pruuki sanoo. Hän muistuttaa, että hautajaiset ja muistotilaisuus ovat hyviä tapoja käsitellä menetystä yhdessä ja yhteisöllisesti sekä saada myös tukea muilta.

”Lapsi kannattaa ottaa mukaan hautajaisiin. Surutalvi-kirja auttaa valmistautumaan hautajaisiin juttelemalla niistä etukäteen: mitä hautajaisissa tapahtuu, miltä siellä näyttää, miksi tilaisuus järjestetään”, Pruuki sanoo.

Myös Piipati osallistuu mummin hautajaisiin, käy viemässä uurnan hautausmaalle ja muistelee mummia valokuvia katsellen. Kuolema ei vie pois rakkautta – ajan kuluessa ja surutalven kääntyessä kevääksi rakkaus vain muuttaa muotoaan.Heli Pruuki
on pariterapeutti, perhepsykoterapeutti ja teologian tohtori. Hän on julkaissut kirjoja aikuisille ja lapsille, mm. Prinsessa ja herne nenässä (Lasten Keskus 2020), Vanhemman kiukkukirja (yhdessä Päivi Nurmen kanssa, Kirjapaja 2020) Vihainen nainen – Hyvä, paha aggressio (yhdessä Terhi Huttusen kanssa, Kirjapaja 2018).


Anita Polkutie on lahtelainen kuvittaja, joka on kuvittanut lukuisia oppimateriaaleja ja lastenkirjoja.

 

Heli Pruuki: Surutalvi
Kuvitus Anita Polkutie
Lasten Keskus 2022
ISBN 978-952-354-567-0
25 s. | Kl L85

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Lasten Keskus
Lasten Keskus
Sörnäistenkatu 1
00580 Helsinki

0968774530http://lastenkeskus.fi

Lasten Keskus tarjoaa iloa ja elämyksiä nuorille lukijoille vauvasta varhaisnuoreen! Meidät tunnetaan erityisesti laadukkaista lastenkirjoista sekä kasvatukseen liittyvästä tietokirjallisuudesta. Julkaisemme lasten tietokirjoja, kuvakirjoja ja tarinakirjoja, monipuolista ammattikirjallisuutta eri ikäkausien parissa työskenteleville kasvattajille sekä oppikirjoja esi- ja alkuopetukseen.

Yhdessä Edukustannuksen ja Kirjapajan kanssa olemme Publiva Oy.

Tervetuloa myös Mollin maailmaan!

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lasten Keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme