HUS

Uusi lastensairaala tiedustelee perheiltä halukkuutta lasten sydänleikkauksiin pohjoismaissa

Jaa
HUS Helsingin yliopistollinen sairaala tarjoa sydänleikkausta odottaville lapsipotilaille mahdollisuutta leikkaukseen pohjoismaissa. Tällä viikolla lähetetään ensimmäisiä kirjeitä, joissa tiedustellaan halukkuutta lähteä leikattavaksi Kööpenhaminaan.
Uusi lastensairaala tiedustelee perheiltä halukkuutta lapsen sydänleikkaukseen Kööpenhaminassa. @HUS Ville Männikkö
Uusi lastensairaala tiedustelee perheiltä halukkuutta lapsen sydänleikkaukseen Kööpenhaminassa. @HUS Ville Männikkö

Sydänleikkausta odottavien lasten hoitoon pääsy Suomessa on viivästynyt hoitajapulan vuoksi, eikä hoito lukuisille lapsille ole toteutunut lakisääteisesti. HUSin Uusi lastensairaala aloitti keskustelut lasten sydänleikkausten osalta pohjoismaisten yliopistosairaaloiden kanssa kansallisen lasten tehohoitotyöryhmän jätettyä toimenpide-ehdotuksensa vuodenvaihteessa.

Yhteistyömahdollisuudet Kööpenhaminan lastensairaalan kanssa ovat nyt konkretisoituneet ja sen vuoksi Uudesta lastensairaalasta lähestytään lapsen sydänleikkausta odottavia perheitä, ja tiedustellaan halukkuutta sydänleikkaukseen Kööpenhaminassa. Myöhemmin leikkaus mahdollistunee myös Göteborgissa Ruotsissa. Kaikissa pohjoismaissa on yhtenevät lasten sydänleikkausten hoitomenetelmät ja erinomaiset hoitotulokset. Ulkomaisten potilaiden vastaanottaminen on yliopistosairaaloille normaaliarkea.

”Tarvitsemme tämän vaihtoehdon, jotta sydänleikkausta odottavien lasten jonon hallinta saadaan vallitsevassa tilanteessa toimintavarmalle tasolle. Olemme kiitollisia nyt avautuneesta konkreettisesta yhteydestä Kööpenhaminan ja Göteborgin lastensairaaloiden kanssa. Tähänastiset keskustelumme ovat nimenomaan hengeltään keskinäisen avunannon värittämiä” kertoo HUSin lasten ja nuorten sairauksien toimialajohtaja Jari Petäjä.

Leikkausmahdollisuutta Kööpenhaminassa tarjotaan lapsipotilaille, joilla on sydänleikkaushoitoa vaativa, muttei välittömästi henkeä uhkaava sydänvika tai sydänsairaus. Leikkausjonoa on Uudessa lastensairaalassa saatu lyhennettyä viimeaikaisin toimenpitein ja parhaillaan sairaalaan jonottaa 85 sydänlasta. Heistä 35 leikkauspotilasta on jonottanut yli lakisääteisen hoitotakuun mukaiset 180 vuorokautta.

Uudessa lastensairaalassa edistetään samaan aikaan myös muita kansallisen lasten tehohoitotyöryhmän esittämiä toimenpiteitä yhteistyössä muiden yliopistosairaaloiden kanssa.

Lisätietoa:

toimialajohtaja Jari Petäjä, HUS Lasten ja nuorten sairaudet, p. 050 428 66 30 jari.petaja@hus.fi

tehohoitotyöryhmän puheenjohtaja, lastenkirurgian linjajohtaja Jukka Salminen, HUS Lasten ja nuorten sairaudet, p. 050 427 2316 jukka.salminen@hus.fi

johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi, HUS, markku.makijarvi@hus.fi

Lasten tehohoitokapasiteettia ja yhteistyötä yliopistosairaaloiden kesken tulee lisätä | HUS
HUS selvittää lasten tehohoidon saatavuuden yhteistyössä muiden yliopistosairaaloiden kanssa | HUS

Avainsanat

Kuvat

Uusi lastensairaala tiedustelee perheiltä halukkuutta lapsen sydänleikkaukseen Kööpenhaminassa. @HUS Ville Männikkö
Uusi lastensairaala tiedustelee perheiltä halukkuutta lapsen sydänleikkaukseen Kööpenhaminassa. @HUS Ville Männikkö
Lataa

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

HUS Helsingin yliopistollinen sairaala on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme. 

HUSissa saa vuosittain hoitoa lähes 700 000 potilasta. Meillä työskentelee liki 27 000 ammattilaista potilaiden parhaaksi. Vastaamme erikoissairaanhoidon järjestämisestä Uudellamaalla. Lisäksi meille on keskitetty koko Suomen ja Etelä-Suomen yhteistyöalueen monien harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito. 

HUS – Vaikuttavinta hoitoa 

HUSin mediapalvelu palvelee mediaa ma–to klo 10–16, pe klo 10–15 numerossa 050 427 2875 tai sähköpostitse viestinta@hus.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Medicinering med blodförtunnande läkemedel är bra att påbörja snabbare efter en hjärninfarkt hos personer som lider av förmaksflimmer2.6.2023 08:15:13 EEST | Tiedote

En snabbare påbörjad medicinering med blodförtunnande läkemedel än brukligt efter en hjärninfarkt kan minska risken för en ny infarkt hos patienter som lider av förmaksflimmer. HUS medverkade i en internationell multicenterprövning som publicerades i den ansedda medicinska tidskriften New England Journal of Medicine, NEJM.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme