Uusi nanotekniikkaan perustuva syöpälääke tehostaa solunsalpaajahoitoa

Eksosomeissa eli solujen erittämissä rakkuloissa on proteiineja, RNA:ta ja muita isäntäsolun molekyylitason rakenneosia. Yhdistämällä niitä keinotekoiseen nanomateriaaliin tutkijat ovat valjastaneet ne syöpälääkkeiden kuljettimiksi. Uudet eksosomipohjaiset nanolääkkeet tehostivat lääkkeen kertymistä kasvaimeen, leviämistä verisuonien ulkopuolelle ja tunkeutumista kasvaimen peruskudokseen suonensisäisen annostelun jälkeen.
– Tutkimus korostaa solupohjaisten nanolääkkeiden merkitystä, toteaa hankkeen vastaava tutkija ja yksi artikkelin yhteyskirjoittajista Hélder A. Santos, joka työskentelee apulaisprofessorina Helsingin yliopiston farmasian tiedekunnassa.
Nanohiukkasiin perustuvien lääkkeenantomenetelmien hoitotehosta on saatu syövän yhteydessä lupaavia tuloksia. Tavallisesti nanohiukkasten kohdennettavuutta kasvaimiin tehostetaan täsmävasta-aineilla, peptideillä tai muilla biomolekyyleillä. Tehostuneen immuunivasteen takia tällaisilla kohdennusligandeilla eli solun ulkoisilla sitoutuvilla osilla saattaa kuitenkin olla haitallinenkin vaikutus nanohiukkasiin perustuvan lääkkeenannon tehoon.
Biomimeettiset eli luonnollisenkaltaiset nanohiukkaset sen sijaan yhdistävät solujen, solukalvojen ja muiden luonnollisten biomateriaalien toiminnallisuudet keinotekoisten nanohiukkasten biolääketieteelliseen tekniikkaan, jolloin lopputuloksena on tehokas lääkeaineenkuljetin.
Täsmäsolunsalpaajahoitoihin kehitetyt eksosomipäällysteiset biologisesti yhteensopivat ja huokoiset piipohjaiset nanolääkkeet tehostivat syöpälääkkeen rikastumista kasvainsoluihin elävässä elimistössä. – Havaintojemme perusteella eksosomipohjaisia biomimeettisiä nanohiukkasia on mahdollista käyttää lääkeaineidenkantaja-aineina syöpälääkkeiden tehon lisäämiseksi, Santos sanoo.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Hélder A. Santos, helder.santos@helsinki.fi, puh. 050 4480801
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Tiedottaja Eeva Karmitsa, Helsingin yliopisto, eeva.karmitsa@helsinki.fi, puh. 02941 58461
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Kaksoisvalohoito vähentää ikenien verenvuotoa ja tulehdusta hammasimplanttien ympärillä1.7.2025 09:59:32 EEST | Tiedote
Kaksoisvalohoito (Lumoral) tarjoaa kotikäyttöön turvallisen ja tehokkaan vaihtoehdon implanttien ympäristön tulehduksen hallintaan ilman antibiootteja.
Tutut maatalousympäristön linnut vähenevät, eteläiset yleislajit runsastuvat30.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Moni tuttu lintulaji harvinaistuu entisestään. Varpusia ja kuoveja on nyt vähemmän kuin koskaan aiemmin. Toisaalta monien eteläisten lajien voittokulku jatkuu. Mustarastaita ja peukaloisia esiintyy ennätysmäisen runsaasti.
Panimoteollisuuden sivuvirroista terveellisiä elintarvikkeita27.6.2025 13:02:54 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat keksineet innovatiivisen ja kestävän tavan hyödyntää mäskiä ja muita panimoteollisuuden sivutuotteita muokkaamalla niistä hyödyllisiä elintarvikkeita.
Mielenterveyden häiriöt koskettavat valtaosaa suomalaisista26.6.2025 08:30:00 EEST | Tiedote
Arviolta 77 % naisista ja 70 % miehistä saa elämänsä aikana jonkin mielenterveyden, käyttäytymisen tai neurokehityksen häiriön diagnoosin. Yleisimmät häiriöt ovat ahdistuneisuus- ja mielialahäiriöt. Miehillä häiriö todetaan useimmiten ensimmäisen kerran jo 6-vuotiaana.
Maahanmuuttajataustaisilla pojilla suurempi riski masennus- ja ahdistusoireiluun – koululla on tärkeä rooli heidän tukemisessaan26.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Maahanmuuttajataustaiset lapset ja nuoret raportoivat useammin masennus- ja ahdistusoireita. Oireilta suojaavissa tekijöissä korostuu koulun ja läheisten ihmissuhteiden rooli nuoren elämässä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme