Uusi perheystävällisyysopas auttaa tukemaan läheisen menettänyttä, puolisosta eronnutta ja lapsettomuushoidoissa käyvää työntekijää
Monimuotoiset perheet työelämässä -opas kertoo, miten tukea esimerkiksi uusperheen tai sateenkaariperheen sosiaalista vanhempaa, yhden vanhemman perheen huoltajaa, kahden kulttuurin perheen vanhempaa, kaksosten tai kolmosten vanhempaa, adoptioperheellistä ja sijoitetun lapsen perhehoitajaa työn ja perhearjen yhteensovittamisessa.
Opas sisältää johtajille, henkilöstöhallinnolle ja luottamushenkilöille myös neuvoja kriisitilanteisiin, kuten työyhteisön jäsenen tukemiseen hänen puolisonsa tai lapsensa menehtyessä tai hänen erotessaan puolisostaan. Huomioiduiksi eivät tule vain lapsiperheelliset vaan myös lapsettomuuskriisistä kärsivät ja lapsettomuushoidoissa käyvät.
– Opas täydentää nykyisiä perheystävällisyysohjeita kertomalla, miten erilaisia perheitä on mahdollista tukea juuri heille tyypillisissä arjen haasteissa. Samalla kaikkia perheitä tukevat muut tunnetut perheystävälliset käytännöt, joita ovat esimerkiksi joustavat työajat, etätyömahdollisuudet, ennakoiva työaikasuunnittelu ja työajan lyhennykset, työelämän erityisasiantuntija Tiina-Emilia Kaunisto kertoo.
Monimuotoiset perheet -työelämässä -opas kannustaa myös avartamaan mieltä siitä, millainen on tärkeä läheissuhde. Työyhteisön jäsenten tärkeimmät läheissuhteet eivät perustu aina biologiaan tai ole juridisesti vahvistettuja. Näin on usein esimerkiksi uusperheissä, sateenkaariperheissä, perhehoitoperheissä ja adoptioperheissä.
– Kunnioita työntekijän omaa perhemääritelmää ja jousta sen mukaan. Suosittelen poikkeamaan myös työehtosopimuksen ja lain vanhemmuusmääritelmistä esimerkiksi sairaan lapsen äkillisen hoitovapaan ja läheisen menettämiseen liittyvien vapaiden kohdalla, jos se vain on mahdollista, Kaunisto ehdottaa.
Suomalaisista perheistä monimuotoisia on vähintään joka kolmas. Vaikka osa monimuotoisista perhetilanteista saattaa olla vielä vieraita työyhteisölle, on näihin tilanteisiin hyvä varautua ennakolta jokaisella työpaikalla.
– Monimuotoisten perheiden tukemisen voi valita painotukseksi esimerkiksi tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmaan. Suosittelen myös erillistä perheystävällisyyssuunnitelmaa, joka huomioi erilaiset vanhemmuudet, perhemuodot ja -tilanteet sekä lapsettomien tarpeet.
Oppaan on koonnut Monimuotoiset perheet -verkosto, johon kuuluu kymmenen perhejärjestöä: Adoptioperheet ry, Familia ry, KÄPY – Lapsikuolemaperheet ry, Lapsettomien yhdistys Simpukka ry, Perhehoitoliitto ry, Sateenkaariperheet ry, Suomen Monikkoperheet ry, Suomen nuoret lesket ry, Suomen Uusperheiden Liitto ry ja Yhden Vanhemman Perheiden Liitto ry.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tiina-Emilia KaunistoTyöelämän erityisasiantuntija
Monimuotoiset perheet -verkoston työelämän erityisasiantuntija
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Monimuotoiset perheet -verkosto on kymmenen suomalaisen perhejärjestön yhteistyöverkosto, johon kuuluvat Adoptioperheet ry, Familia ry, KÄPY – Lapsikuolemaperheet ry, Lapsettomien yhdistys Simpukka ry, Perhehoitoliitto ry, Sateenkaariperheet ry, Suomen Monikkoperheet ry, Suomen nuoret lesket ry, Suomen Uusperheiden Liitto ry ja Yhden Vanhemman Perheiden Liitto ry.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Monimuotoiset perheet -verkosto
Keskustelu SuomiAreenassa: Lapsitoiveiden toteuttaminen 2030, miten lapsiperheellistymistä voidaan tukea politiikalla?18.6.2025 07:45:00 EEST | Kutsu
Miten yhä useamman lapsitoive voisi toteutua? Aiheesta Porin SuomiAreenassa keskiviikkona 25.6. keskustelemassa sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok), sekä kansanedustajat Matias Mäkynen (sdp) ja Hilkka Kemppi (kesk). Keskustelun järjestävät Monimuotoiset perheet -verkosto ja Lapsettomien yhdistys Simpukka ry.
Yhden vanhemman perheiden työllisyys heikkoa – 5 suositusta kunnille26.5.2025 08:21:21 EEST | Tiedote
Kuntien on kehitettävä palveluitaan lapsiperheellisten työllisyyden tukemiseksi, kannustavat Suomen startup-yhteisö ja Monimuotoiset perheet -verkosto. Kehittämisellä on kiire, sillä yhden vanhemman perheiden työllisyysaste on pysynyt vuodesta toiseen alhaisena.
Educa: Miten koulut tukevat monen kodin lapsia?21.1.2025 12:05:14 EET | Tiedote
Opetus- ja kasvatusalan Educa-tapahtumassa asiantuntijat etsivät keinoja useammassa kodissa elävien lasten tukemiseen koulussa ja kodeissa. Keskustelu aiheesta järjestetään perjantaina 24.1.2025 kello 16.00–16.45 Tieto-lavalla.
Työehtosopimukset syrjivät osaa lapsen vanhemmista12.12.2024 09:39:40 EET | Tiedote
Etävanhemman syrjintä työehtosopimuksissa on tasa-arvohaaste, sillä valtaosa etävanhemmista on miehiä, kirjoittaa Tiina-Emilia Kaunisto Tasa-arvoasiain neuvottelukunnan (Tane) sivuilla julkaistussa kirjoituksessa. Kaunisto on Tanen Miesjaoston asiantuntijajäsen.
Työelämässä voi tukea syntyvyyttä monin keinoin26.11.2024 08:37:24 EET | Tiedote
Tahattomasti lapsettomat tarvitsevat tukea työelämässä, painottaa Monimuotoiset perheet -verkosto. Verkosto on koonnut työpaikkojen, työmarkkinajärjestöjen ja päättäjien tueksi useita keinoja, joilla voi tukea lapsitoiveiden toteutumista.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme