Uusi perheystävällisyysopas auttaa tukemaan läheisen menettänyttä, puolisosta eronnutta ja lapsettomuushoidoissa käyvää työntekijää
Monimuotoiset perheet -verkosto on julkaissut oppaan työyhteisön perheystävällisyyteen. Opas huomioi erilaisia perhemuotoja ja perheeseen liittyviä kriisitilanteita. Julkaisu sisältää myös paljon uusia vinkkejä, joita ei löydy nykyisistä perheystävällisyysohjeista.
Monimuotoiset perheet työelämässä -opas kertoo, miten tukea esimerkiksi uusperheen tai sateenkaariperheen sosiaalista vanhempaa, yhden vanhemman perheen huoltajaa, kahden kulttuurin perheen vanhempaa, kaksosten tai kolmosten vanhempaa, adoptioperheellistä ja sijoitetun lapsen perhehoitajaa työn ja perhearjen yhteensovittamisessa.
Opas sisältää johtajille, henkilöstöhallinnolle ja luottamushenkilöille myös neuvoja kriisitilanteisiin, kuten työyhteisön jäsenen tukemiseen hänen puolisonsa tai lapsensa menehtyessä tai hänen erotessaan puolisostaan. Huomioiduiksi eivät tule vain lapsiperheelliset vaan myös lapsettomuuskriisistä kärsivät ja lapsettomuushoidoissa käyvät.
– Opas täydentää nykyisiä perheystävällisyysohjeita kertomalla, miten erilaisia perheitä on mahdollista tukea juuri heille tyypillisissä arjen haasteissa. Samalla kaikkia perheitä tukevat muut tunnetut perheystävälliset käytännöt, joita ovat esimerkiksi joustavat työajat, etätyömahdollisuudet, ennakoiva työaikasuunnittelu ja työajan lyhennykset, työelämän erityisasiantuntija Tiina-Emilia Kaunisto kertoo.
Monimuotoiset perheet -työelämässä -opas kannustaa myös avartamaan mieltä siitä, millainen on tärkeä läheissuhde. Työyhteisön jäsenten tärkeimmät läheissuhteet eivät perustu aina biologiaan tai ole juridisesti vahvistettuja. Näin on usein esimerkiksi uusperheissä, sateenkaariperheissä, perhehoitoperheissä ja adoptioperheissä.
– Kunnioita työntekijän omaa perhemääritelmää ja jousta sen mukaan. Suosittelen poikkeamaan myös työehtosopimuksen ja lain vanhemmuusmääritelmistä esimerkiksi sairaan lapsen äkillisen hoitovapaan ja läheisen menettämiseen liittyvien vapaiden kohdalla, jos se vain on mahdollista, Kaunisto ehdottaa.
Suomalaisista perheistä monimuotoisia on vähintään joka kolmas. Vaikka osa monimuotoisista perhetilanteista saattaa olla vielä vieraita työyhteisölle, on näihin tilanteisiin hyvä varautua ennakolta jokaisella työpaikalla.
– Monimuotoisten perheiden tukemisen voi valita painotukseksi esimerkiksi tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmaan. Suosittelen myös erillistä perheystävällisyyssuunnitelmaa, joka huomioi erilaiset vanhemmuudet, perhemuodot ja -tilanteet sekä lapsettomien tarpeet.
Oppaan on koonnut Monimuotoiset perheet -verkosto, johon kuuluu kymmenen perhejärjestöä: Adoptioperheet ry, Familia ry, KÄPY – Lapsikuolemaperheet ry, Lapsettomien yhdistys Simpukka ry, Perhehoitoliitto ry, Sateenkaariperheet ry, Suomen Monikkoperheet ry, Suomen nuoret lesket ry, Suomen Uusperheiden Liitto ry ja Yhden Vanhemman Perheiden Liitto ry.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tiina-Emilia KaunistoTyöelämän erityisasiantuntija
Monimuotoiset perheet -verkoston työelämän erityisasiantuntija
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Monimuotoiset perheet -verkosto on kymmenen suomalaisen perhejärjestön yhteistyöverkosto, johon kuuluvat Adoptioperheet ry, Familia ry, KÄPY – Lapsikuolemaperheet ry, Lapsettomien yhdistys Simpukka ry, Perhehoitoliitto ry, Sateenkaariperheet ry, Suomen Monikkoperheet ry, Suomen nuoret lesket ry, Suomen Uusperheiden Liitto ry ja Yhden Vanhemman Perheiden Liitto ry.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Monimuotoiset perheet -verkosto
Laki ja perheiden monimuotoisuus -hanke selvittämään erilaisten perheiden lainsäädännöllistä asemaa24.5.2022 14:09:00 EEST | Tiedote
Hankkeen avajaisseminaarissa 24.5. korostuivat tutkitun tiedon tarpeellisuus ja lainsäädännön muutosten merkitys perheille.
Tervetuloa eduskunnan Monimuotoiset perheet -ryhmän seminaariin "Vuoroasumisen politiikka"3.5.2022 07:54:00 EEST | Kutsu
Vuoroasumisen politiikka -seminaari järjestetään 10.5. klo 10 - 12 Eduskunnan Pikkuparlamentissa. Seminaarissa kuullaan sosiaaliturvan asiantuntijoiden, vuoroasuvan nuoren sekä tutkijoiden puheenvuoroja vuoroasumisen mahdollisuuksista ja siitä, miten vuoroasumisen esteitä voidaan poistaa.
Vuoroasumista on helpotettava tulevalla hallituskaudella30.3.2022 07:36:00 EEST | Tiedote
Monimuotoiset perheet -verkosto on julkaissut poliittiset tavoitteensa vuosille 2023–2027. Seuraavalla hallituskaudella on parannettava lapsen vuoroasumisen mahdollisuuksia sekä työn ja perhearjen yhteensovittamista kaikissa perhetilanteissa. Suruvapaa tarvitaan lapsensa tai puolisonsa menettäneille.
Sofia Lindqvist aloittaa Monimuotoiset perheet -verkoston erityisasiantuntijana17.3.2022 09:15:00 EET | Tiedote
Monimuotoiset perheet -verkoston erityisasiantuntijana on aloittanut VTM Sofia Lindqvist. Lindqvist siirtyy tehtävään opiskelijoiden mielenterveyttä ja opiskelukykyä edistävän Nyyti ry:n kehittämispäällikön ja vapaaehtoistoiminnan asiantuntijan tehtävistä.
Vuoroasuvat lapset elävät lapsuuttaan nyt, eivätkä vasta vuonna 202725.1.2022 08:05:00 EET | Tiedote
Monimuotoiset perheet -verkosto vaatii hallitukselta nopeita toimia vuoroasuvien lasten aseman parantamiseksi. Pilotti vuoroasumistilanteiden huomioimiseksi on käynnistettävä tällä hallituskaudella. Asumistukea on uudistettava siten, että myös etävanhemmalla on oikeus asumistukeen, kun lapsi vuoroasuu kahden kodin välillä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme