Jyväskylän yliopisto

Uusi professori Niina Rutanen keskittyy varhaiskasvatuksen aloitukseen ja siirtymiin

Jaa

Jyväskylän yliopiston rehtori Keijo Hämäläinen on kutsumenettelyllä ottanut dosentti, VTT Niina Rutasen professorin tehtävään 1.11.2019 alkaen. Professuurin alaksi on määritelty varhaisten vuosien vuorovaikutus ja pedagogiikka.

Niina Rutanen. Kuvaaja Petteri Kivimäki.
Niina Rutanen. Kuvaaja Petteri Kivimäki.

Tehtävä sijoittuu kasvatustieteiden ja psykologian tiedekunnan painoalalle ”Lapsuus, perhe, vuorovaikutus ja hyvinvointi”. Professorin tehtäviin kuuluu täydentävän tutkimusrahoituksen hankkiminen, tutkimushankkeiden käynnistäminen ja johtaminen sekä korkeatasoinen julkaisutoiminta. Opetus painottuu varhaiskasvatustieteen syventäviin ja jatko-opintoihin.

Niina Rutanen johtaa parhaillaan Suomen Akatemian hanketta Trace in ECEC – Lasten sosio-spatiaaliset suhteet ja eletyt kokemukset varhaiskasvatuksen siirtymissä. Siinä seurataan yksivuotiaiden lasten varhaiskasvatuksen aloitusta ja siirtymiä ryhmistä toiseen aina esiopetukseen saakka.

Tutkimuksessa tarkastellaan siirtymiä sosiaalisesti rakentuvan tilan ja suhteiden näkökulmasta. Tarkoituksena on kartoittaa lasten varhaiskasvatuspolun erilaisia siirtymiä ja analysoida siirtymissä rakentuvia, uudelleenorganisoituvia ja muuttuvia sosio-spatiaalisia suhteita ja lasten kokemuksia.

– Trace in ECEC -hankkeessa tehdään kansainvälistä yhteistyötä vastaavaa tutkimusta tekevien kanssa viidessä maassa. Tarkastelemalla rinnakkain hyvin erilaisia aloituksen käytäntöjä ja siirtymien prosesseja on mahdollista tunnistaa selkeämmin myös Suomessa kerätyn aineiston ja varhaiskasvatuskontekstimme erityispiirteitä, Rutanen kertoo.

Niina Rutanen on tohtoroitunut sosiaalipsykologian alalta Helsingin yliopistosta. Hän on työskennellyt eri tutkimustehtävissä Tampereen ja Jyväskylän yliopistoissa. Hänet nimitettiin Jyväskylän yliopiston kasvatustieteiden laitokselle varhaiskasvatustieteen tenure track -tehtävään yliopistotutkijan nimikkeellä vuonna 2015, ja tehtävä muutettiin apulaisprofessuuriksi seuraavana vuonna.

Rutanen on vieraillut tutkijana muun muassa Norjassa Norwegian University of Science and Technology (NTNU) -yliopistossa.

Hänen uusin teoksensa on Springerin juuri julkaisema The First 1000 Days of Early Childhood: Becoming – kirja, joka on kirjoitettu yhteistyössä Mikhail Gradovski, Elin Eriksen Ødegaardin, Jennifer Sumsionin, Carl Mikan ja Jayne Whiten kanssa. https://www.springer.com/gp/book/9789813296558

Rutasella on useita yhteiskunnalliseen vaikuttavuuteen liittyviä tehtäviä, hän on muun muassa Lapsuudentutkimuksen seuran puheenjohtaja. Lasten ja nuorten tutkimuksen etiikka kuuluu myös hänen tutkimusteemoihinsa.

Lisätietoja:

Professori Niina Rutanen, +358408054654, niina.a.rutanen@jyu.fi

www.jyu.fi/trace-in-ecec
@trace_in_ecec

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Niina Rutanen. Kuvaaja Petteri Kivimäki.
Niina Rutanen. Kuvaaja Petteri Kivimäki.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme