Oulun yliopisto

Uusi professuuri vahvistaa Oulun yliopiston osaamista ajoneuvoalalla

Jaa

Oulun yliopiston kauppakorkeakouluun on perustettu autoalan liiketoiminnan professuuri, jonka tavoitteena on kehittää autoalan liiketoimintaa, vastata tulevaisuuden haasteisiin tutkimuksen avulla sekä edistää alan yliopistollista koulutusta. Uusi tehtävä täydentää hyvin Oulun yliopiston eri tiedekunnissa olevaa ajoneuvoalan laaja-alaista osaamista. Professuurin kautta tiivistetään myös vuoropuhelua ja yhteistyötä autoalan kansallisten ja kansainvälisten verkostojen kanssa.

Kahden vuoden määräaikaiseen tehtävään on valittu 1.3.2020 alkaen tekniikan tohtori, kauppatieteiden tohtori Jouni Juntunen.

Autoala on suurten muutosten kourissa muun muassa lisääntyneen ympäristötietoisuuden, teknologisen kehityksen ja nuorten autoilua kohtaan muuttuneiden asenteiden vuoksi. Alan haasteet ja muutokset koskevat laajasti niin henkilö- kuin tavaraliikennettä.

Uusilla liiketoimintamalleilla, kuten alusta- ja jakamistaloudella, on oma roolinsa muutoksessa.

Tavarankuljetuksissa autojen osuus on perinteisesti ollut suuri. Logistiikkaan liittyvät kustannukset Suomen kaltaisessa harvaan asutussa maassa vaikuttavat merkittävästi Suomen kansainväliseen kilpailukykyyn ja ihmisten elintasoon. Toisaalta suuri osa valtion tuloista saadaan ajoneuvojen ja liikenteen verotuksesta.

Jouni Juntusta autoalan myllerrys kiehtoo. ”Koen alan erittäin mielenkiintoiseksi ja odotan, että alan liiketoiminta tarjoaa haasteiden lisäksi paljon mahdollisuuksia lähitulevaisuudessa”, tutkijan uran lisäksi autoalalla erilaisissa tehtävissä toiminut Juntunen toteaa.

Uudet teknologiat, ympäristönsuojelun vaatimukset ja toimintamallit mahdollistavat jo olemassa olevien yritysten uudistumisen, kasvun ja uusia liiketoimintamalleja, hän näkee.

Jouni Juntunen uskoo myös, että alalle syntyy uusia yrityksiä. ”Nyt on korkea aika aloittaa ja jatkaa pitkäjänteiseen tutkimukseen ja tietoon perustuvaa yhteistyötä autoalan eri toimijoiden, yritysten ja julkisen sektorin kesken”, hän sanoo. Tavoitteena on käydä vuoropuhelua alan kehityksen hahmottamiseksi ja osaamistarpeiden turvaamiseksi. Esimerkiksi yksistään Oulussa Automotive -klusteriin kuuluu yli 40 yritystä.

Professuuria tukevat Autoalan keskusliitto ja Autoalan ammattikoulutuksen edistämissäätiö.

TT, KTT Jouni Juntunen

Tekniikan tohtori, kauppatieteiden tohtori Jouni Juntunen on toiminut aiemmin pitkään yliopistotutkijana Oulun yliopiston kauppakorkeakoulun Markkinoinnin, johtamisen ja kansainvälisen liiketoiminnan yksikössä. Hänellä on taustaa myös autonkuljettajana sekä suuressa kuljetusliikkeessä ajojärjestelijänä toimimisesta. Hänellä on edelleen rekkakortti, linja-autokortti ja autonkuljettajan pätevyyskoulutukset voimassa. Juntunen on myös toimitusketjujen hallinnan dosentti Oulun yliopiston teknillisessä tiedekunnassa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Jouni Juntunen, professori, Oulun yliopiston kauppakorkeakoulu, p. 0294 482589, jouni.juntunen@oulu.fi

Kuvat

TT, KTT,  professori Jouni Juntunen
TT, KTT, professori Jouni Juntunen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000http://www.oulu.fi/yliopisto/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Sukusiitos lyhentää varpusten elinikää ja poikasten määrää riippumatta lintuyhteisön koosta tai elinympäristöstä26.6.2020 07:30:00 EESTTiedote

Sukusiitos lyhentää erittäin voimakkaasti villien varpusten elinikää ja niiden aikuisikään selviävien poikasten määrää. Sukusiitoksen vaikutukset olivat samanlaisissa kaikissa lintuyhteisöissä riippumatta niiden erilaisista elinympäristöistä tai populaatioiden koosta, todettiin uudessa suomalais-norjalaisessa tutkimuksessa. Tulos on luonnonsuojelun kannalta merkittävä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme