Uusi toimintamalli auttaa metsäsektorin tuote- ja palveluinnovaatioiden kehittymistä kuluttajamarkkinoille
Metsätuotteiden ja -palveluiden isoa läpimurtoa kuluttajamarkkinoille ei ole vielä nähty. Tämä johtuu puutuotteiden korkeammasta hinnasta verrattuna kilpaileviin materiaaleihin, mutta etenkin siitä, että kuluttajamarkkinoille kohdistuva innovaatiokehitys ja palvelumuotoilu on ollut puutteellista. MMM Jani Holopainen tarkastelee väitöskirjatyössään metsäsektorin liiketoimintaekosysteemiä, sekä kuluttajien arvoja ja tottumuksia. Näiden osatutkimuksien pohjalta Holopainen on kehittänyt ”Kuluttajalähtöisen liiketoimintaekosysteemi tutkimus- ja kehitysmallin”, joka tarjoaa tavan kehittää uusia tuote- ja palveluinnovaatiota metsäsektorille.

Metsäsektori on kyennyt kehittämään monia uusia biopohjaisia ja kestäviä tuotteita pääsääntöisesti yritysasiakasmarkkinoille. Vallalla olevat toiminta- ja innovaatiomallit ovat metsäsektorilla olleet resurssi- ja teknologialähtöisiä.
– Metsäsektori on perinteisesti mielletty resurssi-intensiiviseksi alaksi suurine investointeineen, jossa palvelukeskeinen logiikka ja kokeilukulttuuri tulisivat kalliiksi. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkansa, jos tarkastellaan metsäsektorin laajempaa liiketoimintaekosysteemiä ja tänä päivänä erityisesti kuluttajarajapintaa. Kuluttajarajapinnassa useiden uusien teknologioiden, materiaalien ja digitaalisten palveluiden nopeat kokeilut ja palvelumuotoilu ovat mahdollisia myös hintansa puolesta, kertoo Holopainen.
Holopainen nostaa väitöksessään esiin kolme kuluttajalähtöistä käytännön esimerkkiä:
- metsäalan virtuaalitodellisuuspalvelut teollisuudelle, metsänomistajille ja luontomatkailuun
- mobiili alkutuottajien markkinapaikkasovellus
- puukomposiitin 3D-printtauksen tuotteistaminen.
Nämä edellä mainitut projektit ovat saaneet alkunsa Holopaisen väitöskirjassa esiteltävästä ”Kuluttajalähtöisestä liiketoimintaekosysteemi tutkimus- ja kehitysmallista” (väitöskirjan sivulla 46, kuva 6). Malli on kehitetty uusien tuote- ja palveluinnovaatioiden synnyttämiseksi ja kehittämiseksi metsäsektorille.
– Koska viimeaikainen metsäsektorin innovaatiotoiminta on ollut teknologialähtöistä, tämä tutkimus- ja kehitysmalli keskittyy kuluttajalähtöiseen tuote-, palvelu- ja liiketoimintamallikehitykseen ja näin pyrkii vastaamaan vallitseviin kuluttajatrendeihin ja käyttäjäkokemuksiin, kertoo Holopainen.
Holopainen esittää mallissaan yleisimmät kuluttajatrendit, arvot sekä kuluttajien käsitykset metsäsektoria kohtaan.
– Metsäsektorille kehitettävät tuotteet ja palvelut eivät voi olennaisesti poiketa vallalla olevista trendeistä ja arvoista, ja näin myös viestinnän tulisi olla sen mukaista, toteaa Holopainen.
Holopaisen mukaan uusien innovaatioiden synnyssä ja toteuttamisessa tärkeässä roolissa ovat poikkisektoraalinen sidosryhmäviestintä ja -yhteistyö, sekä uusien toimintaympäristöjen tarjoamien mahdollisuuksin hyödyntäminen kumppanuuksien avulla.
”Kuluttajalähtöisen liiketoimintaekosysteemi tutkimus- ja kehitysmallin” seuraavina vaiheina ovat yhdessä luominen, prototypointi, validointi ja hallinto. Mallissa huomioidaan myös sujuva informaation kulku jokaisessa tutkimus- ja kehitysprosessin vaiheessa tavoitellen uusia kuluttajalähtöisiä ratkaisuja.
Holopaisen kehittämä malli on otettu hiljattain käyttöön metsäalan tutkimus- ja kehityshankkeissa, ja sen soveltaminen, testaaminen ja parantaminen ovat kokoajan työn alla. Tämä kehitystyö, kuten markkinatutkimus metsäalalla ylipäätäänkin, vaatii enemmän kuluttajien käyttäytymis-, trendi- ja kokemustutkimusta psykologisten prosessien osalta.
– Metsäalan markkinatutkimuksesta puuttuu edelleen tietämystä ja ymmärrystä sosiaalipsykologisista ja institutionaalisista vaikutuksista kuluttajakäyttäytymiseen, eikä kuluttajapsykologisia toimintamalleja ole testattu ja sovellettu metsätuotteiden ja -palveluiden markkinoinnissa ja myynnissä. Tänä päivänä digitaalisten järjestelmien ja -markkinointiviestinnän merkitystä tulisi myös korostaa tutkimuskohteina – tässä väistökirjassa julkaistu osajulkaisu oli tiettävästi ensimmäinen metsätuotteiden verkkokauppatutkimus, valaisee Holopainen.
Viimeaikaisimman tutkimustiedon merkitys korostuu etenkin uusien innovaatioiden saattamiseksi markkinoille. Tässä ”Kuluttajalähtöinen liiketoimintaekosysteemi tutkimus- ja kehitysmalli” sekä sen esittelemä palvelukeskeinen logiikka ja kokeilukulttuuri tarjoavat metsäsektorille viimeaikaisimman toimintamallin uusien tuotteiden ja palveluiden tutkimukseen ja kehitykseen, summaa Holopainen.
MMM Jani Holopainen väittelee 2.9.2016 kello 12 Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellisessä tiedekunnassa aiheesta "Changing institutions and consumer-driven development of forest products and services". Väitöstilaisuus järjestetään osoitteessa Sali 5 (3003) Päärakennus, Fabianinkatu 33, Helsinki.
Vastaväittäjänä on Professori Eric Hansen, Oregon State University, United States, ja kustoksena on professori Anne Toppinen.
Väitöskirja julkaistaan sarjassa Dissertationes Forestales.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Jani Holopainen, puh. 050 376 6392, email. jani.m.holopainen@helsinki.fi
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Eeva Karmitsa, tiedottaja, Helsingin yliopisto, puh. 02941 58461
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Unettomuus keski-iässä voi näkyä muistiongelmina eläkeiässä20.5.2022 10:00:00 EEST | Tiedote
Pitkäkestoiset unettomuusoireet aiheuttavat tutkimuksen mukaan riskin aivojen tiedonkäsittelyn heikkenemiselle myöhemmin. Siksi unettomuutta kannattaa hoitaa ajoissa.
Poliittiset tunteet kuten pelko ja myötätunto vaikuttavat demokratian tulevaisuuteen20.5.2022 09:00:00 EEST | Tiedote
Poliittisilla tunteilla on merkittävä rooli demokraattisen kulttuurin rakentamisessa ja nuorten poliittisessa liikehdinnässä, minkä vuoksi niitä tulisi käsitellä kasvatuksessa.
Itämeren henkeäsalpaava vedenalainen maailma ja intohimoiset merentutkijat - 120 vuotta tutkimustyötä Tvärminnen eläintieteellisellä asemalla19.5.2022 15:00:00 EEST | Tiedote
Tvärminnen eläintieteellinen asema on Itämeren vanhimpia tutkimusasemia. Korkeatasoista merentutkimusta on tehty yli 120 vuoden ajan ja tutkimuksen tavoitteena on ymmärtää Itämeren ainutlaatuista rannikonläheistä luontoa. Juhlavuoden näyttelyssä esitellään Itämeren erityispiirteitä ja intohimoisia merentutkijoita uuden tiedon ja ajankohtaisten tutkimuskysymysten äärellä.
Kaupungistumiselta puuttuu visio19.5.2022 14:18:42 EEST | Tiedote
Ilppo Soininvaara tutki poliittisen maantieteen väitöstyössään kaupungistumisen politiikka Suomessa. Kaupungistumisen politiikassa kamppaillaan siitä, minkälaisiksi tulevaisuuden alue- ja kaupunkirakenteet kehittyvät.
Kutsu: Tule kuuntelemaan uusien professorien juhlaluentoja 25.5.19.5.2022 13:23:15 EEST | Kutsu
Helsingin yliopiston 16 uutta professoria kertovat tieteenalojensa tuoreista tutkimusaiheista keskiviikkona 25.5.2022 klo 14 alkaen yliopiston päärakennuksessa (os. Unioninkatu 34).
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme