Uusia digihoitopolkuja avattiin OYS:n potilaille
Uniapnean digihoitopolku on tarkoitettu CPAP-laitehoitoa käyttäville potilaille. Sen kautta toteutuvat hoitoon liittyvä ohjaus ja kontrollit. Uniapnean, aknepotilaan ja nivelreumapotilaan polut ovat myös potilaiden ja hoidon ammattilaisten välinen vuorovaikutuskanava ja omahoidon osa.
Uniapnean sähköinen digihoitopolku on osa laadukasta ja saavutettavaa hoitoketjua. Käyttäjiksi kutsutaan kaikki uniapneadiagnoosin saaneet uudet OYS:n potilaat. Panu Pesonen oli yksi ensimmäisistä erikoissairaanhoidon sähköistä palvelua kokeilleista.
”Käyttökokemus oli hyvä. Tieto on ymmärrettävää ja olennainen tieto oli erinomaisesti paketoitu. Sain yhdellä silmäyksellä kokonaiskuvan sairaudestani ja sen hoidosta. Tämän jälkeen oli helppo lähteä tutustumaan asioihin yksityiskohtaisemmin”, Panu Pesonen kertoo.
Uniapnean polulla opastetaan unen aikaisia hengityskatkoksia ehkäisevän CPAP-laitteen käyttöön. Tavoitteena on, että laitteen käyttöön perehtymään tulevat potilaat saavat riittävästi tietoa hoidosta ennen kuin tulevat ryhmäohjaukseen.
”Viestipalvelukin toimii hyvin, tosin sain palvelusta niin hyvin tarvitsemaani tietoa, ettei minulla ollut sille oikeastaan käyttötarvetta”, Pesonen toteaa.
Aknen ja nivelreuman digihoitopoluille on koottu tietoa sairaudesta ja luotu omavointiin liittyviä työkaluja sekä tarjottu mahdollisuus keskusteluun hoidon ammattilaisen kanssa.
Käyttäjien mieleen
Kansallisen Terveyskylä.fi -palvelun osana toimivia OYS:n digihoitopolkuja on jo toistakymmentä. Niiden käyttöaste ja käyttökokemus ovat hyviä. Yli puolet käyttäjistä on yli 60-vuotiaita. (kaavio alla) Marraskuun 18. päivä avatulle uniapnean polulla on jo liitetty yli 300 potilasta.
”Ikä ei sanele käyttöä, vaan asenne. Ihmiset, jotka osaavat ja pystyvät, tarttuvat mielellään helppokäyttöisiin ja selkeisiin sähköisiin palveluihin. Tämä taas vapauttaa hoitohenkilöstöä hoitamaan paremmin niitä, jotka eivät pysty käyttämään sähköisiä palveluita hoitonsa tukena”, toteaa kehittämispäällikkö Pia Liljamo Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiristä.
Terveyskylästä luotettavaa tietoa
Terveyskylä on potilaiden kanssa yhdessä kehitetty valtakunnallinen erikoissairaanhoidon verkkopalvelu. Se tarjoaa tietoa ja tukea kansalaisille, hoitoa potilaille ja on myös palvelukanava esimerkiksi terveyden edistämiselle ja omahoidolle. Digihoitopolut mahdollistavat ammattilaisen ja potilaan välisen tietoturvallisen vuorovaikutuksen, etävastaanotot, oirekyselyt ja seurannan.
Vuoden 2019 loppuun mennessä Terveyskylässä ja Mielenterveystalossa kävi yhteensä 6,2 miljoonaa tiedonjanoista. Vuonna 2018 kävijöitä oli 2 miljoonaa. Marraskuussa OYS:n erityisvastuualueella kävijöitä oli noin 2 600 joka päivä eli yhteensä lähes 80 000 kävijää kuukaudessa.
Sähköiset palvelut laajenevat koko ajan OYS:ssa. Sähköinen esitietolomake otettiin käyttöön viime vuonna yhdessä yksiköissä ja on nyt laajenemassa koko sairaalaan. Sähköinen lomake on potilaiden mieleen, sillä siihen tarttuu noin 70 prosenttia digikyselyn saaneista.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Pia Liljamo, kehittämispäällikkö, PPSHP, 040 551 7129, pia.liljamo@ppshp.fi
Sähköinen esitietolomake: Satu Malmqvist, erikoissuunnittelija, PPSHP, 040 128 9285, satu.malmqvist@ppshp.fi
Liitteet
Tietoja julkaisijasta
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde vastaa yli 415 000 asukkaan hyvinvoinnista, terveydestä ja turvallisuudesta 1.1.2023 alkaen. Työllistämme noin 18 500 sosiaali- ja terveysalan sekä pelastustoimen osaajaa. Yhdessä tarjoamme Pohjois-Pohjanmaan ihmisille tukea elämään ja apua terveyteen tai hätään aiempaa paremmin. Toimimme vaikuttavasti ja uusin tavoin – samalla henkilöstöömme panostaen.
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue on yhdistänyt 30 kunnan sosiaali- ja terveydenhuollon, kolme sairaalaa ja kaksi pelastuslaitosta. Oulun yliopistollinen sairaala OYS on yksi Suomen viidestä yliopistollisesta sairaalasta, ja se vastaa lähes puolen miljoonan suomalaisen erikoissairaanhoidon palveluista. Tavoitteemme on vuoteen 2030 mennessä rakentaa maailman älykkäin sairaala.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde
Nuorten mielenterveyspalvelujen jonoja purettu onnistuneesti - digitaalinen työkalu saatu käyttöön koko Pohteen alueella26.6.2025 11:23:24 EEST | Tiedote
Jonojen purkamisessa on auttanut digitaalinen arviointityökalu, jota hyödynnetään keskusteluissa nuoren sekä hänen perheensä ja verkostojensa kanssa. Nuoret saavat palveluja tällä hetkellä nopeasti.
OYS sairaalapalvelujen ja ensihoidon toimialueen uudet palvelualue- ja hoitotyön johtajat on valittu25.6.2025 14:01:00 EEST | Tiedote
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde kävi kevään aikana yhteistoimintaneuvottelut OYS sairaalapalvelujen ja ensihoidon toimialuetta koskevista muutoksista. Muutosten tavoitteena on parantaa erikoissairaanhoidon kustannustehokkuutta, hoidon saatavuutta ja hoitoketjujen toimivuutta. Osana organisaation uudistusta toimialueelle on nyt valittu palvelualue- ja hoitotyön johtajat.
Yksityisten sote-palveluntuottajien Kanta-käyttöönottoprojekti käynnistynyt - mitä seuraavaksi?25.6.2025 10:47:24 EEST | Tiedote
Pohjois-Pohjamaan hyvinvointialue, Pohde käynnisti alkuvuodesta 2025 Kanta-käyttöönottoprojektin yksityisille sote-palveluntuottajilleen. Projektiin kutsuttiin mukaan liittymiskyselyllä kaikki Pohteen Kanta-kirjaamisvelvolliset palveluntuottajat, joita oli noin 720. Liittymiskyselyyn vastasi 64 prosenttia palveluntuottajista.
Aluehallitus toivoo Oulaskankaan sairaalaa koskevalle kansalaisaloitteelle ripeää käsittelyä24.6.2025 14:07:59 EEST | Tiedote
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen Pohteen aluehallitus kokoontui 23.6.2025 puheenjohtaja Mirja Vehkaperän johdolla. Kokous oli viimeinen ennen kesätaukoa. Aluehallitus päätti lähettää eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnalle vetoomuksen siitä, että Oulaskankaan sairaalan ympärivuorokautista päivystystä koskeva kansalaisaloite käsiteltäisiin viimeistään syyskuussa 2025.
Nivalan Hopeakodin, Oulun Emiliakodin ja Ylivieskan Kotikartanon toiminnot muuttuvat – Pohteen yhteistoimintaneuvottelut päättyivät 17.6.19.6.2025 13:15:05 EEST | Tiedote
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde järjestelee uudelleen ikäihmisten palveluasumista Nivalassa, Ylivieskassa ja Oulussa. Nivalan Hopeakodin muutos liittyy rakennuksen kuntoon, Oulussa Emiliakodin muutoksen taustalla on sosiaalihuoltolaki ja Ylivieskassa Kotikartanon toimintoja organisoidaan uudelleen. Koska muutoksilla on henkilöstövaikutuksia, Pohde on käynyt henkilöstöjärjestöjen kanssa yhteistoimintaneuvottelut 6.5.-17.6.2025.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme