Kainuun ELY-keskus

Uusia luonnonsuojelualueita Paltamon Teerivaaraan ja Puolangan Taapuriin

Jaa

Kainuun ELY-keskus ja Erikoissijoitusrahasto UB Metsä ovat sopineet merkittävistä yksityisten luonnonsuojelualueiden perustamisista Paltamon Teerivaara-Niittysuon ja Puolangan Taapurin alueille. Alueiden yhteispinta-ala on 146 hehtaaria.

Teerivaaran lajistollisesti arvokasta vanhan metsän aluetta. Kuva Teppo Helo.
Teerivaaran lajistollisesti arvokasta vanhan metsän aluetta. Kuva Teppo Helo.

Kainuun ELY-keskuksen Marja Manninen kiittää maanomistajaa suojelumyönteisyydestä ja hyvästä yhteistyöstä: Kainuun luonnonsuojelualueverkosto sai merkittävän täydennyksen lajistollisesti huomattavan laajan Teerivaara-Niittysuon ja monimuotoisen Taapurin alueen suojelun myötä.

Maanomistajan edustaja Antti Ahokas toteaa luonnon monimuotoisuuden suojelun kuuluvan kestävän metsätalouden harjoittamiseen. Teerivaara-Niittysuon ja Taapurin metsä- ja suoalueet ovat tulleet rahaston tietoon paikallisten asiantuntijoiden ja luontoharrastajien ansiosta. Nyt alueet saadaan Kainuun ELY-keskuksen ja ympäristöministeriön rahoituksen mahdollistamina pysyvästi rikastuttamaan Kainuun luontoa.

Teerivaarassa vanhaa metsää ja luonnontilainen suo

Paltamon Teerivaara-Niittysuo on poikkeuksellisen laaja 113 hehtaarin luonnonsuojelualue, joka sisältää vanhan metsän alueen sekä luonnontilaisen Niittysuon. Teerivaaran vanhan metsän alueella on havaittu runsaasti harvinaisia kääväkkäitä.

Erityisesti alueen keloutuneilla männyillä esiintyvässä lajistossa on paljon uhanalaisia lajeja. Alueella kasvaa mm. erittäin uhanalaiseksi luokiteltu hiilikääpä. Kohteella on myös pienialaisia kalliopaljastumia, rakkakivikko, vanhaa lahopuustoista kuusikkoa ja korpia.

Niittysuo on edustava laaja luonnontilainen suokokonaisuus. Suo on valtaosin puuton lukuun ottamatta länsiosan laajempia rämekuvioita. Keskiravinteisen suon lajisto on merkittävä. Alueella on myös pieni saareke Kainuussa harvinaista tervaleppää.

Monimuotoinen Puolangan Taapuri

Puolangan Taapurin 33 hehtaarin perustettu yksityinen luonnonsuojelualue on monimuotoinen aluekokonaisuus, joka koostuu vanhoista tuoreen kankaan kuusikoista, kallioisista vanhoista männiköistä, korpimaisista vanhoista kuusikoista sekä jyrkistä ja louhikkoisista rinteistä. Alueella on useita lähteitä, lehtoalueita sekä luonnontilainen paikoin rehevä puronotko.

Yksityisiä luonnonsuojelualueita koskevat rauhoitusmääräykset, joissa säädetään kielletyt ja sallitut toimenpiteet alueilla. Molemmilla suojelualueilla sallitaan mm. marjojen ja sienien poimiminen, metsästys metsästyslain mukaisesti maanomistajan luvalla sekä alueella olevien teiden käyttö.

Alueiden suojelun mahdollisti mm. Pohjois-Suomen metsien suojeluun myönnetty lisämääräraha. Määräraha on käytössä vuoden 2022 loppuun saakka.

Kainuun ELY-keskus kannustaa suojelusta kiinnostuneita maanomistajia ottamaan yhteyttä paikalliseen metsänhoitoyhdistykseen, Metsäkeskukseen tai ELY-keskukseen. Suojelualueiden valintaperusteina käytetään METSO luonnontieteellisiä valintakriteereitä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Erikoissijoitusrahasto UB Metsän salkunhoitaja Kari Kangas, kari.kangas@unitedbankers.fi, puh. +358 400 903 133

Kainuun ELY-keskus, ympäristöasiantuntija Marja Manninen, marja.manninen@ely-keskus.fi,
puh. 0295 023 813

Kuvat

Teerivaaran lajistollisesti arvokasta vanhan metsän aluetta. Kuva Teppo Helo.
Teerivaaran lajistollisesti arvokasta vanhan metsän aluetta. Kuva Teppo Helo.
Lataa
Taapurin kuusikoissa on lähteisyyttä ja puronotkoja. Kuva Marja Manninen.
Taapurin kuusikoissa on lähteisyyttä ja puronotkoja. Kuva Marja Manninen.
Lataa
Kallioiset männiköt Taapurissa lisäävät alueen monimuotoisuutta. Kuva Marja Manninen.
Kallioiset männiköt Taapurissa lisäävät alueen monimuotoisuutta. Kuva Marja Manninen.
Lataa
Taapurissa on myrskytuhon johdosta syntynyttä luonnonmonimuotoisuudelle tärkeää lahopuuta. Kuva Marja Manninen.
Taapurissa on myrskytuhon johdosta syntynyttä luonnonmonimuotoisuudelle tärkeää lahopuuta. Kuva Marja Manninen.
Lataa

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Kainuun ELY-keskus
Kainuun ELY-keskus
Kalliokatu 4
87100 Kajaani

029 502 3500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-kainuu

Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Liikenteeseen ja infrastruktuuriin liittyvät palvelut Kainuun alueelle tarjoaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kainuun ELY-keskus

Maanteiden 899 (Pohjavaarantie) ja 8991 (Kuikkalammentie) liittymän parantaminen rakentamalla kiertoliittymä, Sotkamo, tiesuunnitelma15.6.2021 08:57:09 EEST | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) laatii lain liikennejärjestelmästä ja maanteistä mukaista tiesuunnitelmaa Sotkamoon maanteiden 899 (Pohjavaarantie) ja 8991 (Kuikkalammentie) parantamiseksi rakentamalla liittymään kiertoliittymä. Suunnitelma laaditaan yhteistyössä Sotkamon kunnan kanssa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme