Varma

Uutta osittaista vanhuuseläkettä haetaan taloudellisen tilanteen kohentamiseksi

Jaa

Yli puolet osittaisen vanhuuseläkkeen saajista kertoo eläkkeelle jäämisen syyksi oman taloudellisen tilanteen kohentamisen. Tämä käy ilmi Varman asiakkailleen tekemästä kyselytutkimuksesta.

- Enemmistö vastaajista eli 60 % sanoi hakeneensa eläkettä taloudellisten syiden vuoksi. Vajaa 20 % ilmoitti syyksi työnteon vähentämisen, kertoo eläkejohtaja Jyrki Rasi.

Vastaajista 66 % oli edelleen työelämässä, ja heistä 47 % oli vähentänyt tai suunnitteli vähentävänsä työaikaansa.

Yli puolet (58 %) vastaajista kertoi, että eivät lykkää varsinaiselle vanhuuseläkkeelle jäämistä, neljännes aikoi lykätä ja 17 % oli vielä epävarmoja.

- Lisärahan saaminen ennen varsinaista vanhuuseläkettä houkuttelee selvästi. Osaa motivoi myös keventäminen työuran loppuvuosina, Jyrki Rasi toteaa.

Lähes kaikki osittaisen vanhuuseläkkeen saajista tyytyväisiä ratkaisuunsa

Vastaajista 97 % oli tyytyväisiä tekemäänsä eläkeratkaisuun.

- Asiakkaidemme tähänastiset kokemukset ovat suorastaan häkellyttävän positiivisia. Vain kahdeksan hakijaa on peruuttanut osittaisen vanhuuseläkkeen päätöksen myöntämisen jälkeen, Rasi kertoo.

Asiakaskysely toteutettiin sähköpostikyselynä toukokuussa, ja siihen vastasi 332 henkilöä.

Kyselyyn vastanneiden näkemyksiä eläkkeen hakemisen syistä:

  • Rahalle oli juuri nyt käyttöä.
  • Varmistaa jonkinlainen perustulo, joka täydentää yrittäjätuloa viimeisen vuoden ajan ennen varsinaista eläkeikää. Yrittäjätulo epävakaata.
  • Olen osa-aikatyössä. Osittainen vanhuuseläke täydentää tulokertymää.
  • Voidakseni maksaa asuntolainan pois ennen eläkkeelle jäämistä.
  • Olin jäänyt työttömäksi yt-neuvotteluiden seurauksena elokuussa 2015. Uudelleentyöllistyminen hankalaa ja toimeentulo niukkaa. Pääasiallinen syy oli taloudellinen lisäturva.
  • Mahdollisuus tehdä ansiotyötä samalla, ja joustavalla tavalla.
  • Hain kun tuli mahdollisuus ja asia tehtiin helpoksi. Voin rauhassa miettiä tulevaisuuden päätöksiä
  • Olen ollut työelämässä yli 40 vuotta ja katson, että tässä vaiheessa on hyvä vähentää työmäärää ja nauttia lisääntyneestä vapaa-ajasta.

Valtaosa osittaisen vanhuuseläkkeen saajista 61-vuotiaita miehiä

Osittaista vanhuuseläkettä saa tällä hetkellä 1 429 Varman asiakasta. Saajista 70 % on miehiä. Yhdeksän kymmenestä on valinnut eläkevaihtoehdoksi 50 % ansaitusta eläkkeestä. Tämän vaihtoehdon valinneiden eläkkeen suuruus on keskimäärin 900 euroa/kk. Valtaosa (62 %) eläkkeen saajista on 61-vuotiaita eli he ovat hakeneet eläkettä alimmassa mahdollisessa iässä.

Varman verkkopalvelussa lasketaan kuukausittain reilut 1 000 osittaisen vanhuuseläkkeen arviota, ja Varmaan tulevien hakemusten määrä on viime kuukausina vakiintunut noin 200 kappaleeseen.

- Alkuvuoden hurja suosio näyttää jonkin verran tasaantuneen kevään edetessä, mutta se päihittää kirkkaasti aikaisemman osa-aikaeläkkeen suosion, Jyrki Rasi toteaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Hanna LeskeläViestintäpäällikkö, Varman hallinto ja eläkepalvelut

+358 10 244 6823

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Varma
Varma
Salmisaarenranta 11
00180 Helsinki

010 2440http://www.varma.fi

Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma on Suomen vakavaraisin työeläkeyhtiö ja suurin yksityinen sijoittaja. Yhtiö vastaa yksityisellä sektorilla noin 873 000 henkilön työeläketurvasta. Vuonna 2016 Varman maksutulo oli 4,7 miljardia euroa, ja yhtiö maksoi eläkkeitä 5,3 miljardia euroa. Varman sijoitusten arvo oli vuoden 2017 maaliskuun lopussa 44,4 miljardia euroa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Varma

Kutsu medialle: Varman Q1-tulosinfo pe 27.4. klo 9.0018.4.2018 10:05Kutsu

Tervetuloa Varman tammi‒maaliskuun tulosinfoon perjantaina 27.4.2018 klo 9.00 Helsingin Salmisaareen osoitteeseen Salmisaarenranta 11. Toimitusjohtaja Risto Murto käy läpi katsauskauden tuloksen ja ajankohtaisia talousaiheita. Varman sijoituksista ja markkinoiden näkymistä kertoo sijoituksista vastaava varatoimitusjohtaja Reima Rytsölä. Voit ilmoittautua tilaisuuteen Varman viestintään Katariina Sillanderille, puh. 040 7099836 tai katariina.sillander@varma.fi. Jos et itse pääse mukaan, voit välittää kutsun kollegallesi. Lämpimästi tervetuloa! VARMA Katariina Sillander Viestintä- ja yritysvastuupäällikkö

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme