Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten

Vaala fängelse uppförs enligt tidsplanen – grundstenen till det nya fängelset är lagd

Dela

Grundstenen till det nya fängelset i Vaala lades under högtidliga förmer den 18 november 2022. Ett modernt fängelse med plats för ett hundratal intagna ska stå klart hösten 2024. Målet är att fångar ska komma bättre ut med förbättrade förutsättningar för ett liv utan kriminalitet.

Exteriörsvisualisering av Vaala fängelse. Bild: Sweco Architects Oy.
Exteriörsvisualisering av Vaala fängelse. Bild: Sweco Architects Oy.

Grundstenen till Vaala fängelse murades den 18 november. Vid grundstensläggningen talade justitieminister Anna-Maja Henriksson, direktören för brottspåföljdscentralen i Uleåborg Minna Saukko, direktören för Vaala kommun Miira Raiskila, operativa direktören för byggherren Senatfastigheter Tuomas Pusa, huvudplaneraren, arkitekt Juha Kujanpää och vd för Lujatalo Oy Harri Savolainen.

– Den här regionen har långa anor som en del av den finländska fångvården, och innehållsmässiga målen för fångvården har förändrats över tid. När det gäller Vaala fängelse går verksamheten ut på att tillsammans med centrala nätverkspartners utbilda och rehabilitera fångar till ett liv utan kriminalitet. Eftersom djurhållning och jordbruk inte längre står i fokus för fångvården i dessa dagar, har justitieministeriet och jord- och skogsbruksministeriet sett till att de 150 lappländska korna och 450 finska fåren från Pelso fängelse har fått ett nytt hem på yrkesinstitutet Lappias undervisningsgård Loue i Tervola, sa justitieminister Anna-Maja Henriksson.

Fängelset som nu uppförs i Vaala kommer att ersätta Pelso fängelse som ligger i Vaala kommun. Det nya fängelset kommer att ha totalt 100 platser för manliga intagna. Den sammantagna personalstyrkan kommer att uppgå till ca 80. I den nya byggnaden får personalen och fångarna moderna, säkra och hälsosamma verksamhetslokalerlokaler.

– Även om avståndet mellan det gamla och det nya fängelset bara är ett stenkast bort, så är resan betydligt längre om man tänker på hur mycket arbetsmetoderna har ändrats. Särskilt när det gäller planlösning kommer det nya fängelset i Vaala göra det möjligt att ha nya, mer rehabiliterande aktiviteter och på så sätt nå upp till Brottspåföljdsmyndigheten strategiska mål, sade Minna Saukko, direktören för brottspåföljdscentralen i Uleåborg.

Vid grundstensläggningen deponerades dagens nummer av lokaltidningarna Tervareitti och Kaleva, mynt i cirkulation, byggnadens stiftelseurkund och föremål med anknytning till driften av fängelset i en kapsel i grundstenen.

Återfallreducerande insatser

Det nya fängelset implementeras utifrån Brottspåföljdsmyndighetens förnyade anstaltskoncept med att reducera återfall i brott. Sysselsättningarna och planlösningen i fängelset är inriktade på ett liv utan kriminalitet, på att fångarna ska släppas med bästa möjliga kondition, med färdigheter och förmåga att anpassa sig och hitta sin plats i samhället.

– Kampen mot klimatförändringarna är också starkt närvarande i fängelsebygget. Vi går in för att dra ner på energiförbrukningen i fastighetsbeståndet och minimera miljöbelastningen. Ett exempel här är att fastigheten får ett jordvärmesystem, och el kommer man att få från solenergi från solpaneler som ska installeras på taket, sade Senatfastigheters operativa direktör Tuomas Pusa.

Ett mål med det nya fängelset är också att fängelsetiden gör det möjligt för den intagne att hänga med i utvecklingen av det digitala samhället. Via elektroniska tjänster kan fångar hålla kontakt med sina anhöriga och personalen och bedriva studier. Dessutom får de tillgång till social- och rehabiliteringstjänster, bankservice och välfärdstjänster samt när det gäller att söka jobb och bostad.

Enligt den preliminära tidsplanen ska Vaala fängelse stå klart i oktober 2024, då lokalerna överlämnas till Brottspåföljdsmyndigheten.

När bygget står klart ska all fängelseverksamhet flyttas från Pelso över till Vaala. Staten har inte längre någon användning för fängelset i Pelso efter det att det nya fängelset är färdigt. Senatfastigheter har startat förberedande undersökningar för att kunna sälja Pelso

För mer information kontakta
specialsakkunnig Asko Miettinen, Brottspåföljdsmyndigheten, tfn +358 29 56 88453, asko.miettinen(a)om.fi
direktör Minna Saukko, brottspåföljdscentralen i Uleåborg, tfn +35829 56 82802, minna.saukko(a)om.fi
enhetschef Nina Karppinen, Pelso fängelse, tfn +358 50 576 7712, nina.karppinen(a)om.fi
byggherrechef Harri Karjula, Senatfastigheter, tfn +358 0500 584 216, harri.karjula(a)senaatti.fi

Nyckelord

Bilder

Exteriörsvisualisering av Vaala fängelse. Bild: Sweco Architects Oy.
Exteriörsvisualisering av Vaala fängelse. Bild: Sweco Architects Oy.
Ladda ned bild

Om

Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten
Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten
Lintulahdenkatu 5
00530 HELSINKI

029 56 88500http://www.rikosseuraamus.fi

Brottspåföljdsmyndigheten har hand om verkställighet av samhällspåföljder och fängelsestraff. Brottspåföljdsmyndigheten lyder under justitieministeriet. Brottspåföljdsmyndigheten har till uppgift att främja säkerheten i samhället genom att förebygga återfall i brott.

Följ Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten

Antagning till examensinriktad utbildning inom brottspåföljdssektorn börjar den 9 januari 2023 — de studerande får jobba praktiskt redan under utbildningen5.1.2023 07:36:24 EET | Tiedote

Till examensutbildning inom brottspåföljdsektorn kan man söka sig från 9 januari till 12 februari 2023 på webbplatsen för Brottspåföljdsområdets utbildningscentral på adressen rskk.fi. Utbildningen tar drygt ett år och kvalificerar för uppgifter inom övervakning och handledning på fängelserna, alltså jobb som väktare.

Uusilla naisille perustettavilla vankilaosastoilla huomioidaan naisten erityistarpeet19.12.2022 13:59:52 EET | Tiedote

Kuopion vankilaan perustetaan kolme uutta osastoa naisvangeille 1.1.2023. Uusista osastoista kaksi on osoitettu tutkintavangeille ja yksi vankeusvangeille. Yhteensä naisvankipaikkoja tulee 16 vangille. Osastojen perustaminen on osa Rikosseuraamuslaitoksen laajempaa vankipaikkauudistusta, jolla vastataan erityisryhmien tarpeisiin ja tutkintavankien vankiloihin sijoittamista koskevaan lainsäädäntöuudistukseen.

Kvinnors särbehov beaktas på nya fängelseavdelningar19.12.2022 13:59:30 EET | Tiedote

Det ska bli tre nya avdelningar för kvinnliga intagna i Kuopio fängelse från och med den 1 januari 2023. Två av avdelningarna ska vara för häktade och en för dömda. Sammantaget blir det 16 platser för kvinnliga intagna. Inrättandet av avdelningarna är ett led i Brottspåföljdsmyndighetens bredare fångplatsreform som svarar mot behoven hos särgrupper och lagstiftningsreformen som gäller placering av häktade.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum