HUS

Vad är nytt i behandlingen av rytmrubbningar?

Dela

Med rytmrubbning avses en för långsam, snabb eller oregelbunden hjärtfrekvens som avviker från hjärtats normala funktion. En stor del av rytmrubbningarna är besvärliga men ofarliga. Allvarliga rytmrubbningar är vanligen förknippade med hjärtsjukdomar. Behandlingen av rytmrubbningar har utvecklats enormt under de senaste åren.

"Rytmrubbningar kan delas in i två grupper: långsamma och snabba rytmrubbningar. I båda fallen är det viktigt att behandla riskfaktorer och göra livsstilsändringar. Det finns inget bra läkemedel för en för långsam rytm som orsakar svåra symtom, utan patienten måste få en permanent pacemaker. Snabba rytmrubbningar behandlas förutom med läkemedel även med kateterablation och i sällsynta fall kirurgiskt", berättar Pekka Raatikainen, överläkare i arytmikardiologi vid HUS Hjärt- och lungcentrum.

När rytmrubbningar diagnostiseras får man riktgivande information om rytmrubbningens typ, mekanism och behandlingsalternativ via anamnesen, en klinisk undersökning, laboratorieprover och en bilddiagnostisk undersökning. För att få en exakt diagnos krävs dock alltid EKG som registreras under rytmrubbningen.

Pacemakerbehandlingen har utvecklats mycket under de senaste åren. Nu används en elektrodfri pacemaker och synkronisering av hjärtats retledningssystem. När livshotande rytmrubbningar ska behandlas är den implanterbara defibrillatorn i nyckelposition. Numera används också apparater som kan placeras under huden utan att några ledningar behöver föras in i hjärtat.

Kateterablationerna har också utvecklats enormt. Vid kateterablation behandlas den struktur som orsakar rytmrubbningarna via blodkärlen med hjälp av en särskild behandlingskateter. Det finns också apparater som kan användas för att styra behandlingskatetern på distans utanför interventionssalen.

HUS var för ett par år sedan först i världen med att ta i bruk andra generationens magnetnavigation. Med hjälp av den kan man behandla många rytmrubbningar som inte kan behandlas med vanliga handstyrda behandlingskatetrar.

I framtiden kommer det sannolikt också att gå att utnyttja genterapi till exempel i form av en biologisk pacemaker vid behandling av rytmrubbningar.

Se även Suorana HUSista info 8.9.2022. HUS ordnar korta informationsmöten som är öppna för alla om aktuella varierande ämnen. Information om våra informationsmöten.

Mera information för media: 

Kontaktuppgifter till HUS medietjänst 

Nyckelord

Om

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

På HUS Helsingfors universitetssjukhus vårdas årligen cirka 680 000 patienter. Våra nästan 27 000 proffs arbetar för alla patienters bästa. Vi har ansvaret för den specialiserade sjukvården för invånarna i våra 24 medlemskommuner. Dessutom har behandlingen av flera sällsynta och svåra sjukdomar koncentrerats riksomfattande till oss.

HUS är Finlands största aktör inom hälso- och sjukvårdsbranschen och den näst största arbetsgivaren i landet. Vår kompetens är internationellt känd och erkänd. Som universitetssjukhus utvärderar och utvecklar vi ständigt våra behandlingsmetoder och vår verksamhet.

Följ HUS

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från HUS

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum