Pirkanmaan liitto

Vaihemaakuntakaavaluonnos tulee ensi keväänä nähtäville, edunvalvontatyön toimintamalli uudistetaan

Jaa

Ensi vuosi on aktiivista toiminnan kehittämistä Pirkanmaan liitossa. Pirkanmaalaisten kannalta merkittävää on, että elonkirjon ja energian vaihemaakuntakaavaluonnos tulee nähtäville ensi keväänä. Pirkanmaan liiton edunvalvontatyön toimintamalli uudistetaan aiempaa vaikuttavammaksi yhdessä alueen edunvalvontaverkoston kanssa.

Maakuntavaltuusto hyväksyi maanantaina 28.11. pidetyssä kokouksessaan Pirkanmaan liiton talousarvion ja -suunnitelman vuosille 2023–2025. Liiton kunnilta perittäviin jäsenmaksuihin hyväksyttiin 2,5 prosentin korotus.

Kokouksessa jätettiin seuraava maakuntavaltuustoaloite:
Pirkanmaan maakuntavaltuuston Vihreä ryhmä: Ei Puskiaisten moottoritietä

Maakuntavaltuusto valitsi Valkeakoskelta Minna Höltän tilalle uudeksi maakuntahallituksen jäseneksi Sina Isokallion. Lisäksi Kangasalan kaupunki oli valinnut uudeksi maakuntavaltuuston varajäseneksi Heidi Pitkäsen tilalle Stiina Lahikaisen. Maakuntavaltuusto merkitsi tämän valinnan tiedoksi.

Vaikuttavampia, kansainvälisempiä ja yrityslähtöisempiä kehittämishankkeita

Uuden alue- ja rakennepolitiikan ohjelmakauden (Uudistuva ja osaava Suomi) toteuttaminen alkaa toden teolla ensi vuonna. Tavoitteena on, että Pirkanmaalla käynnistyy entistä enemmän vaikuttavampia, kansainvälisempiä ja yrityslähtöisempiä kehittämishankkeita. Erityistä huomiota kiinnitetään kansainvälisten rahoitusmahdollisuuksien hyödyntämiseen.

Uutena avauksena alkaa Pirkanmaan neljää kuntaa (Kihniö, Parkano, Virrat, Punkalaidun) koskeva oikeudenmukaisen siirtymän rahaston (JTF) rahoitus, joka vastaa turvetuotannon vähenemisen tai alasajon aiheuttamiin ongelmiin.

Myös seuraavan EU:n ohjelmakauden valmistelu ja siihen vaikuttaminen yhdessä muiden toimijoiden kanssa alkaa.

Vihreä ja digitaalinen siirtymä on läpileikkaava teema liiton työssä. Ensi vuonna laaditaan yhteistyössä elinkeinoelämän, tutkimus- ja opetuslaitosten ja kuntien, kaupunkien ja hyvinvointialueen kanssa Pirkanmaan digikompassin tiekartta. Sen avulla halutaan lisätä alueen oman digikehittämisen vaikuttavuutta ja vahvistaa alueen kykyä saada ulkoisia investointeja kotimaasta ja ulkomailta.

Hankkeita halutaan mm. datatalouden ja kärkiteknologioiden (mm. mikropiirit, 5G/6G, lisätty todellisuus) kehittämis- ja kokeiluympäristöihin, joita pyritään kehittämään pitkäaikaisen EU-rahoituksen piiriin kuuluviksi TKI-ympäristöiksi.

Pirkanmaan energiastrategia valmistuu, katse kohdistuu vetyyn

Pirkanmaa kuuluu HINKU-verkostoon ja on sitoutunut tavoittelemaan hiilineutraaliutta.

Pirkanmaan vihreää siirtymää ja hiilineutraaliuuden tavoittelua edistetään hiilineutraali Pirkanmaa 2030 -tiekartan avulla.

Pirkanmaan liitto rohkaisee vastuullisia ja kestäviä tuote-, palvelu- ja liiketoimintainnovaatioita ja tukee niiden kehittämisympäristöjä – esimerkiksi lisäämällä EU-rahoituksen edellytyksiä kiertotalousinvestointeihin. Pirkanmaa on kiertotalouden aloitteen (Circular Cities and Regions Initiative - CCRI) pilottimaakunta.

Maakunnan energiastrategia valmistuu vuoden 2023 alkupuolella. Maakunnan vetyekosysteemistä muodostetaan tilannekuva ja kartoitetaan konkreettisten vetyinvestointien potentiaali Gasgridin vetyverkkohanke huomioiden. Energiayhteisöjen vauhdittamiseen varaudutaan EU-rahoitteisen hankkeen avulla.

Tiedote ja valtuustoaloite on luettavissa verkkosivuillamme tämän linkin takaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tuomo KarmanTalouspäällikkö / hallintojohtajan sijainenPirkanmaan liitto

Vastaan liiton maksuliikenteestä, kirjanpidosta ja muista taloushallinnon tehtävistä sekä talousarvion ja tilinpäätöksen valmistelusta. Olen hallintojohtaja Petri Pikkuahon varahenkilö.

Puh:050 364 4155tuomo.karman@pirkanmaa.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Pirkanmaan liitto
Pirkanmaan liitto
Kelloportinkatu 1 B
33101 Tampere

03 2481 111http://www.pirkanmaa.fi

Pirkanmaan liitto on koko maakunnan laajuinen kuntayhtymä. Toiminta-alueita ovat aluekehitystyö, maankäyttö ja liikenne (alueidenkäyttö), innovaatio- ja tulevaisuustyö, EU-rahoitukseen liittyvät tehtävät sekä kansallinen ja kansainvälinen edunvalvonta. Liiton toiminnassa korostuu verkostomaisuus, jonka avulla viemme yhdessä Pirkanmaata kohti kestävästi elinvoimaista maakuntaa.

www.pirkanmaa.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan liitto

Sote-hankkeet aloittavat pian uudessa kotipesässä, Pirkanmaan hyvinvointialueella9.12.2022 13:22:32 EET | Tiedote

PirSOTE- ja PirKOTI -hankkeet ja niiden valmistelijat siirtyvät vuoden vaihtuessa Pirkanmaan liitosta Pirkanmaan hyvinvointialueelle. Millä mielellä hankejohtaja Eeva Halme summaa tähänastista ja katsoo tulevaan? – On hienoa kuulua PirSOTE-perheeseen ja siirtyä nyt eteenpäin, Eeva Halme vastaa. – Tänä vuonna olemme jo tehneet valmistelua tiiviissä yhteistyössä kuntien ja hyvinvointialueen valmistelijoitten kanssa.

Kommentoi Pirkanmaan liikennejärjestelmäsuunnitelman luonnosta 3.2.2023 saakka9.12.2022 09:30:26 EET | Tiedote

Pirkanmaan uuden liikennejärjestelmäsuunnitelman luonnosta on nyt mahdollista kommentoida. Toivomme, että mahdollisimman moni pirkanmaalainen voisi sanoa siitä mielipiteensä. Liikennejärjestelmäsuunnitelmaan on mahdollista tutustua ja jättää vapaamuotoista palautetta Pirkanmaan liiton aluetietopalvelun sivuilla. Palautekanava on auki 3.2.2023 asti, ja saatu palaute huomioidaan suunnitelman viimeistelyssä ennen sen hyväksymistä.

Pirkanmaan hallitusohjelmatavoitteet julki: Suomen toinen metropolialue tukee koko Suomen kasvua24.11.2022 10:00:00 EET | Tiedote

Suomen ratojen solmukohta vihdoin kuntoon ja vauhtia pääradalle. Sirukehityksen osaamiskeskus Tampereen seudulle ja sijoituksia esimerkiksi Pirkanmaan puolustusteollisuuden kehitykseen. Esimerkiksi tällaisia terveisiä lähettää Pirkanmaan yhteinen edunvalvontaryhmä tulevalle hallitukselle koko Suomen ja Pirkanmaan talouskasvun vauhdittamiseksi ja hyvinvoinnin edistämiseksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme