Väitös 12.2.2022: Koulukokemukset ovat yhteydessä koulumenestykseen, terveyteen ja terveyskäyttäytymiseen

TtM Ilona Markkanen tutki väitöskirjassaan oppilaiden koulukokemuksia eli sitä, millainen kouluelämän laatu on suomalaisissa peruskouluissa. Lisäksi tutkimuksessa pyrittiin selvittämään, missä määrin koettu kouluelämän laatu on yhteydessä oppilaiden terveyteen ja terveyskäyttäytymiseen.
– Nuoret viettävät koulussa suuren osan ajastaan, joten ei ole samantekevää, kuinka nuoret koulunkäynnin ja kouluympäristön kokevat. Koulu on nuorille tärkeä kasvu- ja kehitysympäristö, joten sekä kielteiset että myönteiset koulukokemukset heijastuvat oppilaan kokonaiskehitykseen. Koulunkäynnin ei tarvitse olla aina kivaa ja hauskaa, mutta olisi hyvä, jos oppilaat voisivat saada positiivisia kokemuksia, kokisivat koulunkäynnin mielekkääksi ja viihtyisivät koulutyössään, kertoo Markkanen.
Tulosten mukaan positiiviset kokemukset koulusta olivat yhteydessä positiivisiin tuloksiin niin koulumenestyksen, terveyden kuin terveyskäyttäytymisen osalta. Esimerkiksi koululaiset, jotka olivat sitoutuneita kouluunsa ja kokivat vähäisempää kuormitusta koulutyöstä, raportoivat todennäköisemmin menestyvänsä koulussa, olivat tyytyväisempiä elämäänsä sekä oireilivat muita harvemmin. Tutkimuksessa havaittiin myös, että mitä negatiivisemmat kokemukset olivat koulusta, sitä enemmän muun muassa riskikäyttäytymistä oppilailla esiintyi.
Suhteet opettajiin sekä toisiin oppilaisiin merkityksellisiä
Tutkimuksessa kävi ilmi, että sosiaaliset suhteet koulussa koettiin pääsääntöisesti positiivisisiksi. Suhteet ikätovereihin raportoitiin useammin myönteisempänä kuin suhteet opettajiin. Koululaiset, jotka kokivat, että heillä on hyvät opettaja-oppilassuhteet, raportoivat muita yleisemmin menestyvänsä koulussa. He myös kokivat itsearvioidun terveytensä muita useammin hyväksi, oireilivat muita vähemmän ja raportoivat muita harvemmin riskikäyttäytymistä.
Vastaavasti oppilaat, jotka kokivat suhteet muihin oppilaisiin hyvinä, raportoivat muita yleisemmin itsearvioidun terveytensä hyväksi, olivat tyytyväisiä elämäänsä ja oireilivat muita vähemmän, mutta he raportoivat riskikäyttäytymistä useammin kuin muut koululaiset.
– Koulussa vietetty aika muokkaa lasten käsityksiä itsestään ja osana yhteisöä. Koulu voi vaikuttaa oppilaiden hyvinvointiin sen ilmapiirin ja kulttuurin kautta. Keskusteluissa kouluelämän laatu ja kouluhyvinvointi jää usein akateemisen menestyksen varjoon, vaikka hyvinvointi itsessään on tärkeä tavoite, toteaa Markkanen.
Väitöskirjatutkimuksessa hyödynnettiin suomalaista aineistoa kansainvälisestä WHO-Koululaistutkimuksesta. Kyselytutkimukseen osallistui 13- ja 15-vuotiaita oppilaita vuosina 2006, 2010 ja 2014.
TtM Ilona Markkasen terveyskasvatuksen väitöskirjan ”Students’ perceptions of the quality of school life, health, and health behaviours in Finnish comprehensive schools” tarkastustilaisuus järjestetään lauantaina 12.2.2022 kello 12 alkaen. Vastaväittäjänä toimii dosentti Marjorita Sormunen Itä-Suomen yliopistosta ja kustoksena apulaisprofessori Sami Kokko Jyväskylän yliopistosta. Väitöstilaisuuden kieli on suomi. Väitöstilausuutta voi seurata verkkovälitteisenä osoitteesta: https://r.jyu.fi/dissertation-markkanen-120222.
Väitöskirja on julkaistu verkkojulkaisusarjassa JYU Dissertations 466, Jyväskylä 2022, ISSN 2489-9003;466, ISBN 978-951-39-8945-3 ja se on luettavissa JYX-julkaisuarkistossa: http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-8945-3
Ilona Markkanen valmistui Jyväskylän yliopistosta terveystieteiden maisteriksi vuonna 2007 pääaineenaan terveyskasvatus. Markkanen on työskennellyt vuodesta 2007 lähtien väitöskirjatutkijana, amanuenssina ja projektitutkijana Jyväskylän yliopiston Koulutuksen tutkimuslaitoksella.
Lisätietoja
Ilona Markkanen
TtM
Liikuntatieteellinen tiedekunta
ilona.markkanen@jyu.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Laura-Maija Suur-Askolaviestinnän asiantuntija
Puh:+358505628202laura-maija.m.a.suur-askola@jyu.fiKuvat

Tietoja julkaisijasta
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Jyväskylän yliopistoon valittiin 2755 uutta opiskelijaa3.7.2025 13:33:27 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopistoon hyväksyttiin kevään toisessa yhteishaussa ja yliopistojen avoimen väylän erillishaussa yhteensä 2755 uutta opiskelijaa. Lukuvuosi alkaa elokuun lopussa uusien opiskelijoiden orientaation merkeissä. Onnittelemme kaikkia valittuja!
Taiteen ja kulttuurin valtionavustusten leikkaukset uhkaavat toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan tuoreessa tutkimuksessa25.6.2025 12:05:37 EEST | Tiedote
Taiteen ja kulttuurin (harkinnanvaraisten) valtionavustusten leikkaukset koettelevat lähes kaikkia tukea saavia organisaatioita, erityisesti yhdistyksiä. Vaikka leikkaukset heikentävät perustoimintaa, ne rajoittavat ennen kaikkea toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan Jyväskylän yliopiston tuoreessa tutkimuksessa. Selvityksen tilasi opetus- ja kulttuuriministeriö.
Jyväskylän yliopiston uusi diagnostisten terveystieteiden maisteriohjelma tarjoaa jatkotutkintoväylän bioanalyytikoille ja röntgenhoitajille25.6.2025 07:05:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopistossa alkaa täysin uusi diagnostisten terveystieteiden maisteriohjelma, joka tarjoaa jatkokoulutusmahdollisuuden erityisesti bioanalyytikoille ja röntgenhoitajille. Vastaavaa tiedeyliopistotasoista koulutusta ei Suomessa ole muualla tarjolla.
Sosiaali- ja terveysministeriöltä 1,1 miljoonaa euroa rahoitusta Jyväskylän yliopiston sosiaalityön tutkimushankkeille24.6.2025 09:24:49 EEST | Tiedote
Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt valtionavustusta 18 sosiaalityön yliopistotasoiselle tutkimushankkeelle. Tutkimushankkeiden tavoitteena on vahvistaa sosiaalityön ja sosiaalihuollon vaikuttavuutta, laatua ja asiakasturvallisuutta sekä asiakkaiden osallisuutta ja toimijuutta sosiaalihuollossa.
Jyväskylän Kesän puheohjelmassa pohditaan sivistyksen merkitystä ajassa24.6.2025 07:45:00 EEST | Tiedote
Tänä vuonna Jyväskylän Kesän sivistys-teemaisessa puheohjelmassa tarkastellaan muun muassa sananvapauden ja vastuun suhdetta, koulutuksen ja demokratian tulevaisuutta sekä arkkitehtuurin roolia yhteiskunnassa. Festivaaliviikolla 2.–7.7.2025 voi osallistua myös tiedettä ja taidetta yhdistävälle luontoretkelle, jaloitella ajatuksiaan filosofien opastamana, tutustua niityn perustamiseen niittytalkoisiin osallistumalla.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme