Jyväskylän yliopisto

Väitös 14.12.: Käyttäjäkokemus huomioitava myös turvallisuuskriittisten järjestelmien suunnittelussa (Karvonen)

Jaa

Käyttäjäkokemuksen tärkeyttä korostetaan muun muassa viihdetuotteiden suunnittelussa, mutta sen merkitykseen on viime aikoina herätty myös turvallisuuskriittisten järjestelmien osalta. KTM Hannu Karvonen tutki kognitiotieteen väitöskirjassaan käyttäjäkokemustavoitteiden hyödyntämistä turvallisuuskriittisten järjestelmien suunnittelussa.

Hannu Karvonen. Kuva: Kaisa Belloni
Hannu Karvonen. Kuva: Kaisa Belloni

Turvallisuuskriittisiksi järjestelmiksi luokitellaan ne järjestelmät, joiden häiriöt voivat aiheuttaa vakavaa ihmishenkiin, omaisuuteen tai ympäristöön kohdistuvaa vaaraa tai vahinkoa. Tällaisia tietoteknisiä järjestelmiä käytetään esimerkiksi autoissa, laivoissa ja satamissa. Turvallisuuskriittisten järjestelmien käyttäjäkokemuksen merkitykseen on viime aikoina havahduttu ja se pyritäänkin ottamaan huomioon jo suunnitteluvaiheessa esimerkiksi käyttäjäkokemustavoitteiden avulla.

– Oikein hyödynnettyinä käyttäjäkokemustavoitteet tuovat lisäarvoa näiden järjestelmien käyttäjäkeskeiseen suunnittelutyöhön. Tavoitteiden tarkoituksenmukainen hyödyntäminen osana suunnittelua tukee lopulta myös käyttäjien toiminnan mielekkyyttä, turvallisuutta ja tehokkuutta, Hannu Karvonen kertoo.

Uutta tietoa kokemussuunnittelun arvosta

Väitöstyössään Karvonen tutki käyttäjäkokemustavoitteiden hyödyntämistä erityisesti varhaisen vaiheen käyttäjäkeskeisessä suunnittelutoiminnassa. Tutkimuksen yhteydessä tarkasteltiin metroja, satamakonttinostureita, laivojen komentosiltoja sekä kuljettajan apujärjestelmillä varustettuja henkilöautoja. Analyysi kohdistui näiden ympäristöjen teknologiajärjestelmien käyttäjien toimintaan sekä järjestelmien suunnitteluun. Tämän lisäksi tarkasteltiin järjestelmien varhaisen vaiheen arviointia käyttäjäkokemustavoitteiden näkökulmasta.

Tutkimus tuo uutta tietoa liittyen kokemussuunnittelun arvoon osana turvallisuuskriittisten järjestelmien kehitystä. Väitöstyö tarjoaa myös näkemystä käyttäjäkokemustavoitteiden systemaattiseen määrittelyyn, hyödyntämiseen ja arviointiin. Lisäksi väitöksessä ehdotetaan uudenlainen tapa integroida käyttäjäkokemustavoitteet osaksi käyttäjäkeskeistä suunnitteluprosessia.

– Käyttäjäkokemustavoitteet auttavat ottamaan analyyttisesti huomioon käyttäjien kokemukset järjestelmän konseptisuunnittelun ja -arvioinnin eri vaiheissa. Lisäksi tavoitteiden systemaattinen käyttö tekee turvallisuuskriittisten järjestelmien käyttäjäkeskeisestä varhaisen vaiheen suunnittelusta ja arvioinnista tavoitekeskeisempää, jäljitettävämpää ja mitattavampaa, Karvonen summaa.

KTM Hannu Karvosen kognitiotieteen väitöskirjan "User experience goals in human-centred design of safety-critical systems" tarkastustilaisuus järjestetään lauantaina 14.12. kello 12 alkaen Agoran salissa Auditorio 3. Vastaväittäjänä toimii professori John D. Lee (University of Wisconsin-Madison, Yhdysvallat) ja kustoksena yliopistotutkija Tuomo Kujala (Jyväskylän yliopisto). Väitöstilaisuuden kieli on englanti.

Lisätietoja:

Hannu Karvonen, hannu.s.karvonen@gmail.com, +358 40 021 6396

Hannu Karvonen (s.1981, Kuopio) kirjoitti ylioppilaaksi Muuramen lukiosta vuonna 2000. Vuonna 2006 hän valmistui Jyväskylän yliopistosta kauppatieteiden maisteriksi pääaineenaan tietojärjestelmätiede. Opiskeluvuosina 2003–2006 Karvonen myös työskenteli osa-aikaisena käyttöliittymäsuunnittelijana. Tämän jälkeen hän jatkoi töitä käytettävyys-, käyttöliittymä-, ja käyttökokemustutkimuksen ja suunnittelun parissa sekä teollisuudessa että akateemisella puolella. Vuonna 2009 Karvonen aloitti VTT:llä Espoossa tutkijana human factors -tiimissä. Tällä hetkellä hän työskentelee VTT:n erikoistutkijana ja autonomisten järjestelmien ekosysteemijohtajana.

Väitöskirja on julkaistu sarjassa JYU Dissertations numerona 156, ISSN 2489-9003, ISBN 978-951-39-7984-3 (PDF). Pysyvä linkki julkaisuun:http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-7984-3 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tiedottaja Kirke Hassinen, viestinta@jyu.fi, +358 40 024 7458

Kuvat

Hannu Karvonen. Kuva: Kaisa Belloni
Hannu Karvonen. Kuva: Kaisa Belloni
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Puoluetausta ja sukupuoli vaikuttavat ehdokkaan käsittelyyn mediassa24.9.2020 07:00:00 EESTTutkimus

Oikeistopopulistisiin puolueisiin liitetään usein negatiivisia mielleyhtymiä muun muassa puolueiden edustajien esittäminen radikaalien, kansallismielisten kannanottojen vuoksi. Mediassa huomio kohdistuu erityisesti johtajan persoonan ja henkilökohtaisen arvopohjan arviointiin, jossa myös sukupuoli on isossa osassa. Tutkimus selvitti, leimasiko media negatiivisesti oikeistopopulistista ehdokasta vuoden 2018 presidentinvaaleissa.

Jyväskylän yliopisto sai uudet professorit fysiikan, eläinekologian, solu- ja molekyylibiologian sekä matematiikan aloille23.9.2020 10:00:00 EESTTiedote

Jyväskylän yliopiston rehtori Keijo Hämäläinen on kutsunut tehtäviinsä neljä uutta professoria matemaattis-luonnontieteellisessä tiedekunnassa. Lokakuun alussa professoreina aloittavat fysiikan professori Pekka Koskinen, eläinekologian professori Tapio Mappes ja solu- ja molekyylibiologian professori Varpu Marjomäki. Aiemmin tänä vuonna professorina aloitti matematiikan professorina Enrico Le Donne

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme